Skocz do zawartości

Dyskusja na forum: Panele grzewcze na podczerwień do remontowanego domu

Recommended Posts

Na wiosnę planuję ocieplić niewielki dom rodziców (80 m2) i wymienić w nim okna i drzwi wejściowe. Mieszkają w nim od kwietnia do listopada, na zimę wracają do mieszkania w bloku. Do tej pory sporadycznie korzystali z pieca na węgiel (w pokojach są grzejniki), wodę podgrzewali elektrycznie. Chciałbym zamienić kocioł na urządzenie bardziej ekologiczne, bezobsługowe i nie generujące wysokich kosztów ogrzewania. Nie chcę przy tym rujnować ścian i parkietów. Generalny remont wnętrz nie wchodzi w grę, ewentualnie drobne prace. Czytałem o panelach na podczerwień. Jak one działają i czy faktycznie mogą być wydajnym źródłem ciepła?

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/porady/105011-panele-grzewcze-na-podczerwien-do-remontowanego-domu

Komentarz dodany przez krytyk:
Teoretycznie artykuł słuszny. Ale wykonawczo pytałem kilku sprzedawców o certyfikaty energetyczne albo poświadczone przez ITB do użytku w budownictwie dotychczas nigdy nie dostałem żadnej odpowiedzi. Podejrzewam, że to jest zwykły grzejnik elektryczny bez wykoszystania zjawiska podczerwieni sprzedawany za cenę podczerwieni i tzw. marketing.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...