Skocz do zawartości

Historia edycji

marek_w

marek_w

Czołem wszystkim !
Proszę o poradę w sprawie napływu zimnego powietrza z kratek wentylacyjnych.

W domu (parterówka) posiadam szereg otworów wentylacyjnych:

- Kotłownia (piec na gaz) + garaż - komin systemowy, murowany. Kotłownia i garaż nie są połączone z częścią mieszkalną. Brak drzwi wewnątrz.

- łazienka 1 i łazienka 2 - otwór w stropie i połączenie do grzybków w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.
- kuchnia i okap - 2 otwory w stropie i połączenie do grzybków w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.
- salon i spiżarka - 2 otwory w stropie i połączenie do grzybków w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.
- dwa pokoje - 2 otwory w stropie i połączenie do grzybków w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.

- trzeci pokój i salon - ten sam komin systemowy, murowany. Od strony salonu miał być kominek ale z niego zrezygnowaliśmy i została kratka. W pokoju, który przylega tyłem wentylacja.

W oknach brach wywietrzników (nie były zakładane w projekcie budowlanym).

Proszę o poradę, co można poprawić aby zapobiec napływowi zimnego powietrza.
Jedyną zagadką jest nieczynny przewód od kominka (domyślnie spalinowy) - nie wiem czy zaślepić go na stałe, czy nie.

Jeśli będzie potrzeba rozrysuję.

marek_w

marek_w

Czołem wszystkim !

- Kotłownia (piec na gaz) + garaż - komin systemowy, murowany. Kotłownia i garaż nie są połączone z częścią mieszkalną. Brak drzwi wewnątrz.

- łazienka 1 i łazienka 2 - otwór w stropie i połączenie do grzybków w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.
- salon - otwór w stropie i połączenie do grzybków w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.
- kuchnia i okap - 2 otwory w stropie i połączenie do grzybków w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.
- salon i spiżarka - 2 otwory w stropie i połączenie do grzybków w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.
- dwa pokoje - 2 otwory w stropie i połączenie do grzybków w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.

- trzeci pokój i salon - ten sam komin systemowy, murowany. Od strony salonu miał być kominek ale z niego zrezygnowaliśmy i została kratka. W pokoju, który przylega tyłem wentylacja.

Jedyną zagadką jest nieczynny przewód od kominka (domyślnie spalinowy) - nie wiem czy zaślepić go na stałe, czy nie.

marek_w

marek_w

Czołem wszystkim !

- łazienka 1 i łazienka 2 - otwór w stropie i połączenie do grzybka w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.
- salon - otwór w stropie i połączenie do grzybka w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.
- kuchnia i okap - 2 otwory w stropie i połączenie do grzybka w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.
- salon i spiżarka - 2 otwory w stropie i połączenie do grzybka w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.
- dwa pokoje - 2 otwory w stropie i połączenie do grzybka w dachu za pomocą ocieplonej rury spiro.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Cześć wszystkim Zastanawiam się nad klimatyzacją do mieszkania i trochę się gubię w tych wszystkich modelach, mocach, funkcjach itd. Mieszkanie ma około 50 m², ale wiadomo — są ściany, różne pokoje, kuchnia otwarta na salon itd.   Macie może jakieś doświadczenia z doborem klimatyzacji? Czy np. lepiej dać jedną mocniejszą jednostkę w salonie, czy osobno do każdego pomieszczenia? No i czy warto dopłacać do jakichś „bajerów” typu WiFi, jonizacja, itp., czy to tylko marketing?   Znalazłem też stronę z paroma fajnie opisanymi rzeczami (jak dobrać moc do metrażu itd.), może komuś się przyda: https://airflowklima.pl   Chętnie poznam Wasze opinie, bo temat niby prosty, ale im więcej czytam, tym bardziej się zastanawiam
    • Poziomy rzek tak się zmieniają, że dzisiaj 1,5m od brzegu za tydzień może się stać już 3 metrami a wtedy już kara się należy:) Niestety kolego. Smutna prawda. Gówna się nie rusza bo można się upaćkać.
    • Najlepiej byłoby skuć przylegające ściany tarasu jak najniżej, możliwie całkowicie. Przed położeniem na ściany jakiejkolwiek izolacji musisz jak dobrze oczyścić i organoleptycznie wysuszyć. Zaizoluj jakąś masa KMB, dysperbity mogą po czasie zniknąć. Jeśli chodzi o grubość izolacji to użyj takiej ale ten kawałek ściany nie odstawał za bardzo od reszty i żeby to miało "ręce i nogi". Zazwyczaj na ściany fundamentowe nie przesadza się z grubością styropiany czy XPS'a.   P.S. A dlaczego go skuwasz? 
    • Mam pytanie bo  wyburzam taras przylegający do ściany domu. Jest on wysoki na .5 m. Chciałabym go zrównać z ziemią. Mam pytanie jak zabezpieczyć ścianę i czym ocieplić oraz do jakiego momentu skuwać taras przylegający do ściany? Ściany wokół mam ocieplone styropianem ok 20 cm. Chciałabym aby część ściany, która zostanie odkryta nie wystawała a była ocieplona i zabezpieczona przed wilgocią. 
    • Dzień dobry,  Sprawa dotyczy odrzucenia wniosku o pozwolenie na budowę domku jednorodzinnego. W opinii starostwa powiatowego, zjazd z działki na drogę gminną przebiega przez działkę BBB (pas wydzielony pod poszerzenie drogi), która w księdze wieczystej ma przypisanego właściciela - prywatna osobę. Uzyskaliśmy stanowisko urzędu w gminie, iż działka BBB została wywłaszczona w 2005r. na drogę i formalnie należy do tejże gminy. Brak wpisu w księdze wieczystej wynika z niedopatrzenia notariusza-gminy.  Starostwo powiatowe nie przyjmuje dokumentu sporządzonego przez gminę i potwierdzającego gminną własność działki i tym samym uniemożliwia inwestorowi uzyskanie pozwolenia na budowę.   Prośba o pomoc w rozwiązaniu tej kwestii. Jakim innym dokumentem z gminy przedstawić starostwu , jaki art. prawny możemy przytoczyć.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...