Guclaw Napisano 15 lipca 2021 Udostępnij #1 Napisano 15 lipca 2021 Witam wszystkich forumowiczów! Mam pytanie do was. Chciałbym wykuć otwór/ przejście pomiędzy dwoma pokojami o wielkości: 3 m długie, 2,1 m wysokie. Ściana działowa ma 12 cm grubości (cegła). Jest to środkowa kondygnacja domu, nad tą ścianą jest następna taka sama. Moje pytania brzmią: Czy jest możliwość wykonania tej wizji? A jeśli tak to: - Jakiego zbrojenia użyć i ile? - Jakim betonem je zalać? - Jakie wymiary ma mieć to nadproże w sensie wysokość? - Ile ma zachodzić nadproże poza światło otworu? Bardzo proszę o pomoc i dziękuję Link do komentarza
retrofood Napisano 15 lipca 2021 Udostępnij #2 Napisano 15 lipca 2021 Jaki beton, jakie zbrojenie, co Ty chrzanisz??? W ściance działowej nie wycina się otworu (A W ŻADNEJ ŚCIANIE SIĘ NIE WYKUWA!!!). Ściankę działową, szczególnie na tak ogromnej długości rozbiera się od góry! A jeśli potrzebujesz później zrobić u góry jakąś beleczkę, to gipsokarton na profilach i już! Wybij z głowy beton i zbrojenie!!! Link do komentarza
Guclaw Napisano 16 lipca 2021 Autor Udostępnij #3 Napisano 16 lipca 2021 (edytowany) Ok, czyli mam nic nie kuć tylko rozbieram cegły. Ale jak to karton gips? To nie musze wzmocnić nadprożem tego przejścia? Nad ta ścianą jest kolejna. Bo ja kolegę tak rozumiem, że mogę rozebrać całą ścianę bez konsekwencji. Edytowano 16 lipca 2021 przez Guclaw (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 16 lipca 2021 Udostępnij #4 Napisano 16 lipca 2021 1 godzinę temu, Guclaw napisał: Bo ja kolegę tak rozumiem, że mogę rozebrać całą ścianę bez konsekwencji. Napisałeś: Cytat Ściana działowa ma 12 cm grubości Ściana działowa! To, że nad nią, na górnej kondygnacji też jest ściana, nie ma najmniejszego znaczenia! ŚCIANY DZIAŁOWE Z ZAŁOŻENIA NIE PRZENOSZĄ OBCIĄŻEŃ! Dlatego oczywiście, że niczego nie musisz wzmacniać. Cegła po cegle rozbierasz ścianę od góry tam, gdzie tego potrzebujesz i finito. Link do komentarza
Guclaw Napisano 16 lipca 2021 Autor Udostępnij #5 Napisano 16 lipca 2021 Tylko ze te pomieszczenia które chce połączyć to polowa domu, dokladnie polowa domu. 4,5m szerokości 9,5 m dlugosci i miedzy nimi jest ta ściana. Link do komentarza
retrofood Napisano 16 lipca 2021 Udostępnij #6 Napisano 16 lipca 2021 Jeśli to jest ściana działowa, żadne wymiary nie mają znaczenia. Bo konstrukcję wykonuje się bez jej uwzględnienia. Dlatego upewnij się w dokumentacji, że jest to ściana działowa. Ale ścian konstrukcyjnych nie wykonuje się grubości 12 cm. Jeśli jednak nie jest to ściana działowa, a konstrukcyjna, to nie odważyłbym się sugerować Ci jakiejkolwiek technologii wykonania otworu bez wizji lokalnej. To jest zadanie dla projektanta - konstruktora. I bez "papierów" się nie obejdzie. Link do komentarza
Guclaw Napisano 16 lipca 2021 Autor Udostępnij #7 Napisano 16 lipca 2021 Rozumiem, dziękuję za poradę i za poświęcony czas, pozdrawiam! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się