Skocz do zawartości

Historia edycji

Tomasz Bucik

Tomasz Bucik

Budynek mieszkalny ma powstać jako pierwszy, potem jakiś gospodarczy. Dziwi mnie trochę że pytając w różnych miejscach, każda instytucja podaje sprzeczne informacje. Z którą najlepiej rozmawiać? Gmina mówi że to powiat decyduje a powiat mówi że oni dostają gotowe papierki od gminy i to w niej należy pytać. Może najlepiej po prostu spotkać się z prawnikiem, chociaż on też może mówić jedno a gmina/powiat będą to inaczej interpretowały. W tej chwili zastanawia mnie najbardziej zapis w definicji rolnika indywidualnego: "... przez ten czas (5lat) samodzielnie prowadzi to gospodarstwo". Czy zatem jeśli dzierżawimy grunt rolny 1ha od 2021r to nie spełniamy tego wymogu i nie ma szans na uzyskanie statusu rolnika? Co za tym idzie nie dostaniemy zgody na wzniesienie budynku mieszkalnego na działce zagrodowej? Czy są też jakieś odstępstwa od tego? 

Tomasz Bucik

Tomasz Bucik

Budynek mieszkalny ma powstać jako pierwszy, potem jakiś gospodarczy. Dziwi mnie trochę że pytają w różnych miejscach, każda instytucja podaje sprzeczne informacje. Z którą najlepiej rozmawiać? Gmina mówi że to powiat decyduje a powiat mówi że oni dostają gotowe papierki od gminy i to w niej należy pytać. Może najlepiej po prostu spotkać się z prawnikiem, chociaż on też może mówić jedno a gmina/powiat będą to inaczej interpretowały. W tej chwili zastanawia mnie najbardziej zapis w definicji rolnika indywidualnego: "przez ten czas (5lat) samodzielnie prowadzi to gospodarstwo". Czy zatem jeśli dzierżawimy grunt rolny 1ha od 2021 to nie spełniamy tego wymogu i nie ma szans na uzyskanie statusu rolnika? Co za tym idzie nie dostaniemy zgody na wzniesienie budynku mieszkalnego na działce zagrodowej? Czy są też jakieś odstępstwa od tego? 

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...