Skocz do zawartości

Historia edycji

Maciek8080

Maciek8080

..

Dzień dobry,

Skonsultowałem sprawę jeszcze raz z moim kierownikiem budowy i dowiedziałem się, że w tym przypadku wywinięcie folii budowlanej na ściany w zupełności wystarczy. Dziękuję za trafną podpowiedź. Nie mniej jednak cały czas martwiłem się podciąganiem kapilarnym na styku ściana/podłoga. dlatego sprawa po konsultacji z kierownikiem została załatwiona w następujący sposób: Na styku ściana-podłoga użyłem zaprawy uszczelniającej Ceresit CR90. Pierwsza warstwa zaprawy położona pędzlem , druga warstwa zaprawy położona szpachelką budowlaną (masa była bardziej plastyczna), trzecia warstwa zaprawy jeszcze raz położona pędzlem. Chciałem użyć dodatkowo taśm CL152 ale w tym przypadku nie ma mowy o przesączaniu się wody lub wody działającej pod konkretnym ciśnieniem, raczej nie będzie miało też miejsca zawilgocenie posadzki w związku z tym zrezygnowałem z taśm. Na to zostanie położona folia wywinięta na ściany. Teren gdzie znajduje się dom - piachy, woda tam nie stoi nigdy, nawet przy bardzo dużych opadach deszczu, ponadto woda z rynien będzie odprowadzana do studni chłonnej.

Maciek8080

Maciek8080

Cześć,

Skonsultowałem sprawę jeszcze raz z moim kierownikiem budowy i dowiedziałem się, że w tym przypadku wywinięcie folii budowlanej na ściany w zupełności wystarczy. Dziękuję za trafną podpowiedź. Nie mniej jednak cały czas martwiłem się podciąganiem kapilarnym na styku ściana/podłoga. dlatego sprawa po konsultacji z kierownikiem została załatwiona w następujący sposób: Na styku ściana-podłoga użyłem zaprawy uszczelniającej Ceresit CR90. Pierwsza warstwa zaprawy położona pędzlem , druga warstwa zaprawy położona szpachelką budowlaną (masa była bardziej plastyczna), trzecia warstwa zaprawy jeszcze raz położona pędzlem. Chciałem użyć dodatkowo taśm CL152 ale w tym przypadku nie ma mowy o przesączaniu się wody lub wody działającej pod konkretnym ciśnieniem, raczej nie będzie miało też miejsca zawilgocenie posadzki w związku z tym zrezygnowałem z taśm. Na to zostanie położona folia wywinięta na ściany. Teren gdzie znajduje się dom - piachy, woda tam nie stoi nigdy, nawet przy bardzo dużych opadach deszczu, ponadto woda z rynien będzie odprowadzana do studni chłonnej.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• A jak wygląda sprawa z wentylacją mechaniczną i wydobywającym się hałasem? Może ktoś ma doświadczenie. Nowy blok w łazience huk wentylacji mechanicznej, także przenikający przez drzwi hałas wentylacji z korytarza. Tak amatorsko sprawdzone w łazience hałas to ok. 55dB w nocy niestety daje się we znaki. Zgłaszałem do wykonawcy i mnie zbywa od miesięcy. Podczas rozmowy w cztery oczy serwisant stwierdził, że nie będzie tego regulował, bo jeszcze komuś kafelki odpadną   Cała wentylacja w bloku mam wrażenie ustawiona na maksa, chyba żeby do końca gwarancji dojechać bez jakiegoś grzyba. Temat dla mnie nowy, bo w poprzednim mieszkanie też z wentylacją mechaniczną prawie była niezauważalna. Do tego hałasująca winda. Czy tutaj można jakoś interweniować? Są jakieś normy? Czy jeżeli powiedzmy jeżeli hałas windy w nocy nie przekracza 30dB jak mówi norma PN-B-02151-2:2018-01, to właściwie pozostaje tylko przywyknąć?
    • Ostatnio weszła moda, że producenci zaczęli w produktach podawać grubości  razem ze wszystkimi powłokami.     
    • Pod koniec marca minely dwa lata od wbicia przyslowiowej lopaty - chyba pobilam rekord czasowy budowania malego domku letniskowego. O ogarnianiu otoczenia tegoz nawet nie wspominam. Przypominam sobie natomiast zalozenia przedbudowlane i pozniejsze, i ogarnia mnie radosc, a wlasciwie rozbawienie wielkie. Miala byc graciarnia z dodatkiem miejsca na spanie, z mozliwoscia przygotowania i zjedzenia czegos i dokonywania malych ablucji. Rowniez przenocowania ewentualnych gosci. Tiaaa... Graciarnia stala sie wlasciwie dodatkiem do dodatku . Co tam jeszcze mialo byc? Aha, mialam sie zmiescic w 50 tys. Noo...  . Cos tam chyba tak przelotnie mowilam o niedoprowadzaniu pradu , o jakiejs ziemiance . I na tym koncze te radosne wspominki, mimo, ze   " Blogoslawieni, ktorzy potrafia smiac sie z samych siebie, albowiem beda miec ubaw do konca zycia."   Ten ubaw to juz od dawna mam zapewniony. Z zalozenia nie chodzilo o postawienie jakiejs super ekstra willi, domek mial tylko byc, i to wszystko. Nikomu nie mial musiec sie podobac, mnie tez nie. No coz, wyszlo, jak wyszlo - podoba mi sie .   Obiecana prezentacje zaczne, jak przystalo, od wejscia. Lustro trafilo sie na olx za 25 zl, wiec sie nie oparlam. I ono wlasciwie zorganizowalo mi przedpokoj...     cdn. (pojecia nie mam, kiedy)
    • Nie ma sprawy, jak coś, to wal jak w dym!  My tu z prądem to pod rękę chodzimy.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...