Jaki profil trapezu na elewację
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
To zależy od tego, wg której normy liczą w Twoim urzędzie miasta. Jeśli urząd bądź projektant stwierdzi, że obowiązuje nowa norma, to najpewniej poddasze zostanie w większości wliczone do powierzchni użytkowej (zwłaszcza jeżeli sufit ma 2,15 m), choć może się znaleźć fragmenty całkowicie wykluczone (np. część gdzie sufit schodzi do 1,4 m czy 1,2 m).
-
Witam, planuje postawić mały dom modułowy na cele mieszkalne. Zależy mi aby dom mial niewielką powierzchnię użytkową w papierach a jednocześnie żeby byl salon i dwie sypialnie. W związku z tym mam pytanie, czy jesli na poddaszu beda dwa pokoje ale będzie niski sufit, poniżej normy 2,2 m np. 2,15m. to będzie to liczone jako 50 procent powierzchni? Bo czytalam ze jest tez nowa norma i ze jak sufit poniżej 1,9 to pomieszczenie nie liczy sie w ogóle. Zalezalo by mi jednak na troche wyzszym suficie, 2,15 bylo by ok. Czy ktoś sie orientuje w temacie jak to bylo by liczone zeby bylo w papierach jako nieuzytkowe lub uzytkowe w 50 procentach? Czy nowy dom będzie liczony wg tej nowej normy?
-
To też jest ciekawe. Bo według internetów to nie jest ta finalna gładź którą się kładzie. Bo są masy szpachlowe i gładzie szpachlowe i gładź chyba to jest standard Q4? A tu piszę, że Q2 Q3 i jeszcze dodają "kończy" 🤔
-
Tak, końcowej. O tej konkretnie https://www.bricoman.pl/masa-szpachlowa-rigips-q2-q3-konczy-19-kg-20735603.html Tylko do niej trzeba mieć już trochę wprawy i bardziej jest pod wałek i większe powierzchnie. Jest raczej rzadka, także jak chce się kłaść pacą, to po kilku sekundach już spływa z pacy. Natomiast potem ewentualne szlifowanie to już jest bajka, bo Akryl Putz jest mega twardy od razu. Ma to swoje plusy, bo potem przy ewentualnych uszkodzeniach Rigips już raczej tak twardy nie jest. Tej co zalinkowałeś nie znam. Trzeba byłoby może na YT coś poszukać na jej temat. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
Przez podczytywacz · Napisano
W pierwszym filmie pokazano wykończenie poddasza użytkowego i tu w pełni wytłumaczalne jest płytowanie skosów i ścian kolankowych... Przy okazji i działowych... Drugi film pokazuje jak tysiąc pięćsetny metr kwadratowy (😄) gładzi wykańcza praktyk... Gdzieś, na dobrze wykonanej ścianie z płyt g/k... To najczęściej jest efektem "dobrej" argumentacji wykonawcy, który wie, że o wiele szybciej klei się płyty "na placki", niż ścianę tynkuje..., albo że wykonawca nie ma agregatu do tynkowania, albo wręcz nie umie tynkować... Płyty się klei, ewentualnie wzmacnia kołkami i prawie z marszu kładzie glazurę, albo - tak jak na drugim filmie - wykańcza gładzią... Czasem inwestor, dla przyśpieszenia wykończenia budowy, czy remontu, sam życzy sobie wykończenie ścian płytami... Moim zdaniem - i tak robiłem w czasie swojej aktywności - lepiej jest "pobawić się" tynkowaniem i potem wykańczać gładzią, czy glazurą PRAWDZIWĄ ścianę... A dobrze postawiona ściana z bloczków, np z ytonga, nie wymaga - wewnątrz budynku - nadmiernego tynkowania, bo wystarczy ją wygładzić i pomalować... Przeważnie robiłem to GIPSAREM z ATLASA... A glazurę, po zagruntowaniu głęboko penetrującym gruntem, kładłem wprost na bloczki...
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się