Roberto1972 Napisano 6 lutego 2020 #1 Napisano 6 lutego 2020 Witam serdecznie Szukając ekipy do remontu kapitalnego mieszkania 33 m2 wykonawcy przedstawili mi kosztorysy z cena netto plus vat. Jedni naliczyli 23% drudzy naliczyli 8 % vatu. Dlaczego jest taka rozbieżność?
Gość mhtyl Napisano 6 lutego 2020 #2 Napisano 6 lutego 2020 2 godziny temu, Roberto1972 napisał: Jedni naliczyli 23% drudzy naliczyli 8 % vatu. Dlaczego jest taka rozbieżność? Bo pierwszy wykonawca nie kupuje zapewne materiału i dlatego 23% a drugi być może ma swoją hurtownie i policzył Ci materiał wraz z usługą czyli 8%. Jeszcze doprecyzuj ten kosztorys to wraz z materiałem czy tylko sama robocizna?
Roberto1972 Napisano 6 lutego 2020 Autor #3 Napisano 6 lutego 2020 Faktycznie policzył sama robociznę. Czy w takim razie gdybym zakupywal materiał na niego policzyłby mi ten niższy vat?.
Gość mhtyl Napisano 7 lutego 2020 #4 Napisano 7 lutego 2020 21 godzin temu, Roberto1972 napisał: Faktycznie policzył sama robociznę. Czy w takim razie gdybym zakupywal materiał na niego policzyłby mi ten niższy vat?. Nie wiem, musiałbyś się jego zapytać.
marszałek Napisano 10 lutego 2020 #5 Napisano 10 lutego 2020 Ja spotkałem się, że materiały budowlane, w tym 8% VAT stosuje się w przypadku kompleksowych remontów.
Gość mhtyl Napisano 10 lutego 2020 #6 Napisano 10 lutego 2020 2 godziny temu, marszałek napisał: Ja spotkałem się, że materiały budowlane, w tym 8% VAT stosuje się w przypadku kompleksowych remontów. Nie prawda, można robić kompleksowo remont i zapłacić 23% Vatu za materiały. Wszystko zależy od wykonawcy.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się