Skocz do zawartości

Historia edycji

zenek

zenek

18 minut temu, demo napisał:

Bo jak sam chyba wiesz taki piec najlepiej kondensuje w zakresie 30-40 stopni.

Ja mam zwykłą instalację (dawniej grawitacyjną) z grzejnikami żeberkowymi pod oknami. Taka niska temperatura jest dobra do podłogówki, u mnie raczej nie zadziała.

Z tego co czytałem to jeszcze sie łapię z tą kondensacją przy 50 st.(oczywiście niżej by było lepiej).

Piec jest Baxi - kondensacyjny, jednofunkcyjny. Dość prosty, bez wodotrysków. Prosta stara instalacja - więc i taki piec. 

Sterownik jest firmy Salus - prosty dość, bezprzewodowy. 

Dostępny jest też sterownik Baxi do tego pieca, ale za późno się zorientowałem, że coś takiego jest - jednak czy da jakies dodatkowe oszczędności, jeszcze się nie wgłębiale, natomiast z tego co czytałem w instrukcji - to jest on jakby kopią panelu kontroli z pieca i bezprzewodowy. Więc daje więcej możliwości kombinowania. 

Na razie zostawiam jak jest, bo sprawdzam, czy stara instalacja dobrze funkcjonuje - nie zmieniałem nic oprocz likwidacji naczynia wzbiorczego i założenia na koncówkach pionów odpowietrzenia. Na razie jest OK.

zenek

zenek

4 minuty temu, demo napisał:

Bo jak sam chyba wiesz taki piec najlepiej kondensuje w zakresie 30-40 stopni.

Ja mam zwykłą instalację (dawniej grawitacyjną) z grzejnikami żeberkowyi pod oknami. Taka niska temperatura jest dobra do podłogówki, u mnie raczej nie zadziała.

Z tego co czytałem to jeszcze sie łapię z tą kondensacją przy 50 st.(oczywiście niżej by było lepiej).

Piec jest Baxi - kondensacyjny, jednofunkcyjny. Dość prosty, bez wodotrysków. Prosta stara instalacja - więc i taki piec. 

Sterownik jest firmy Salus - prosty dość, bezprzewodowy. 

Dostępny jest też sterownik Baxi do tego pieca, ale za późno się zorientowałem, że coś takiego jest - jednak czy da jakies dodatkowe oszczędności, jeszcze się nie wgłębiale, natomiast z tego co czytałem w instrukcji - to jest on jakby kopią panelu kontroli z pieca i bezprzewodowy. Więc daje więcej możliwości kombinowania. 

Na razie zostawiam jak jest, bo sprawdzam, czy stara instalacja dobrze funkcjonuje - nie zmieniałem nic oprocz likwidacji naczynia wzbiorczego i założenia na koncówkach pionów odpowietrzenia. Na razie jest OK.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...