Skocz do zawartości

Historia edycji

retrofood

retrofood

7 minut temu, usiek napisał:

Wycinam bloczek wg szablonu z kartonu (leży na podłodze na fotce) i żeby go umieścić na swoim miejscu muszę go pociąć na 4 kawałki. Później musiałbym to kleić przy wkladaniu kolejnych części.... Co Wy o tym sądzicie?

Ja sądzę, że jeśli chcesz minimalizować odpady, to tak właśnie trzeba robić. Bo jak inaczej?

PS. Jeśli chcesz kleić styropian, to nigdy klejem zawierającym węglowodory, nie wolno na przykład stosować butaprenu!!! Węglowodory "gaszą" styropian, on po czasie zwyczajnie znika!

retrofood

retrofood

4 minuty temu, usiek napisał:

Wycinam bloczek wg szablonu z kartonu (leży na podłodze na fotce) i żeby go umieścić na swoim miejscu muszę go pociąć na 4 kawałki. Później musiałbym to kleić przy wkladaniu kolejnych części.... Co Wy o tym sądzicie?

Ja sądzę, że jeśli chcesz minimalizować odpady, to tak właśnie trzeba robić. Bo jak inaczej?

PS. Jesli chcesz kleić styropian, to nigdy klejem zawierającym węglowodory, nie wolno na przykład stosować butaprenu!!! Węglowodory "gaszą" styropian, on po czasie zwyczajnie znika!

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Hmm... Reasumując, wychodzi zatem na to, że mogę robić wszystko co nie wymaga zgłoszenia lub pozwolenia. Jeśli coś wymaga zgłoszenia/pozwolenia, to organ administracji architektoniczno-budowlanej może (lecz nie musi) zaangażować w cały proces również konserwatora. A zatem: -docieplenie i remont elewacji - dla budynków poniżej 12 m wysokości nie jest wymagane nawet zgłoszenie, więc mogę go sobie swobodnie docieplić -ogród zimowy - wymagane jest zgłoszenie dla ogrodów powyżej 35m2 i pozwolenie dla ogrodów trwale połączonych z budynkiem - w moim przypadku w sprawę może zostać zaangażowany konserwator -taras na kondygnacji - wymaga przynajmniej zgłoszenia i projektu, więc również może otrzeć się o konserwatora -dodatkowo wybicie w ścianach otworów drzwiowych na taras i do ogrodu - może wymagać zgłoszenia lub pozwolenia, więc znowu konserwator. O większość rzeczy trzeba więc pytać u źródła (w urzędzie), więc sprawa jest mocno uznaniowa i zależy od widzi mi się osoby decyzyjnej...
    • Są specjalne kołki do płyt-g-k i trudno wyrwać potem. Fischer wspomniany ma te słynne duopower i mają też wiele filmów z mocowaniem w wielu podłożach. 
    • jeżeli to rzeczywiście materiał jak na przesłanym zdjęciu, to welon szklany w ogóle nie stanowi przeszkody dla pary wodnej. Zgodnie z deklaracją producenta (karta techniczna - https://www.isover.pl/documents/karta-produktu-pds/kt-super-vent-202206.pdf) współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej – MU wełny pokrytej welonem oraz wełny bez niego jest dokładnie taki sam i wynosi 1. To oznacza opór podobny jak w przypadku powietrza.  Czyli ta podłoga w ogóle nie maiła izolacji przeciwwilgociowej - o ile to faktycznie jest wełna z welonem.  
    • Cześć, jakie kołki użyć do zawieszenia szyny pod szafki wiszące, jeśli do żelbetonu mam dystans około 4 cm? Ten dystans to 2 płyty g-k, gładź i sporo kleju - było dane tak, w celu wyrównania ściany w bloku. Oryginalny plan nie przewidywał wieszania szafek na tej ścianie. Dlatego tak elegancko zrobione.   Fischer duopower 10x80 da radę czy to będzie za mało? W najgłębszym punkcie kołek byłby tylko w 3-4cm w żelbetonie, a reszta w gipsie.
    • Analizowałem przyczynę zawilgocenia tej wełny ("wełna była cała mokra"), wspominał pan o obecności papy w posadzce. Jej wysoki współczynnik oporu dyfuzyjnego (Sd) wskazuje, że jest to materiał niemal paroszczelny.   Więc jak?   W związku z tym pomyślałem, że ułożono wełnę  stroną z papą do góry, co  uniemożliwiło jakiekolwiek odparowanie wilgoci.   Po doprecyzowaniu okazało się jednak, że czarny materiał nie jest papą, lecz welonem szklanym. Jest to warstwa w pełni paroprzepuszczalna, umożliwiająca swobodne przenikanie pary wodnej.   To wyjaśnia, dlaczego wilgoć mogła wnikać w strukturę materiału i powodować jego zawilgocenie.   Jakie warstwy leżały jeszcze na posadzce?     Ale warunki się nie zmieniły.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...