robson Napisano 10 listopada 2007 Udostępnij #1 Napisano 10 listopada 2007 Witam.Zamierzam zamontować okno w dachu.Jest to budynek wielorodzinny zarządzany przez spółdzielnię mieszkaniową i w tejże spółdzielni powiedzieli mi że wystarczy ich zgoda i że nie muszę biegać do starostwa ani nigdzie indziej ale nie wiem czy na pewno bo słyszałem że jednak trzeba mieć zgodę z jakiegoś urzędu.Dodam że budynek nie jest w rejestrze zabytków a mieszkanie jest moją własnością Link do komentarza
Redakcja Napisano 12 listopada 2007 Udostępnij #2 Napisano 12 listopada 2007 Niby drobiazg, ale formalnie sprawa nie jest taka prosta. Właścicielem budynku jest spółdzielnia, natomiast inwestorem w sensie prawnym właściciel mieszkania. Zgoda spółdzielni na zamontowanie okna jest więc niezbędna (na piśmie) co nie zwalnia inwestora od obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę. Link do komentarza
Tendin Napisano 15 listopada 2007 Udostępnij #3 Napisano 15 listopada 2007 Dobrze, że we własnym (jeszcze w budowie) domu nie musimy czekać na żadne pozwolenia. Wystarczy przeróbka projektu i okno jest. Link do komentarza
sender Napisano 24 lutego 2008 Udostępnij #4 Napisano 24 lutego 2008 Witam.Może nieładnie, ale podłącze sie do pytania poprzednika. Zatem: ma on zgode spoldzielni/wspolnoty, na zamontowanie okna... pozwolenie na ową budowę otrzymał...... czy teraz potrzebuje zatrudnić kierownika budowy w celu prowadzenie dziennika robót budowlanych?!proszę wziąć pod uwagę fakt, iż prace przy oknie potrwają max 5 godzinpodobnie, czy przy stawianiu 2 ścianek działowych z płyt kartonowo-gipsowych - potrzebuje kierownika budowy?Nadmienię, iż wszystkie te prace wykonać chce we własnym zakresie (nie są to skomplikowane prace). PozdrawiamGrzesiek Link do komentarza
robson Napisano 29 marca 2008 Autor Udostępnij #5 Napisano 29 marca 2008 Więc okno mam zamontowane już dawno byłem w nadzorze budowlanym i tam powiedzieli mi ze jak nie zmieniam konstrukcji belek to nie potrzebuję żadnego pozwolenia na budowę.Mam tylko pozwolenie ze spółdzielni mieszkaniowej z podpisami mieszkańców mojej klatki schodowej Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się