Część danych mogła być źle wpisana, to fakt, nie miałem wszystkich danych i część, jak np grubość ścian wpisałem jak mi się zdawało.
Zgodnie z projektem, jeśli dobrze rozumiem, to grubość ścian to 29cm (w tym będzie wełna) + styropian z zewnątrz.
Na dole wrzuciłem link z bardziej doszlifowanymi danymi.
To co z kolei teraz mnie zaczęło zastanawiać, to jest izolacja poddasza i podłogi od fundamentu. Nie jestem pewien czy i co tam faktycznie będzie (muszę spytać), ale jest szansa, ze będzie to 5cm wełny. Wtedy nowe wyniki są dużo gorsze niż te poprzednie, tj. pokazuje mi teraz, że będę tracił 40% ciepła przez poddasze i 15% ciepła przez podłogę. Wydaje mi się to sporo, więc muszę to sprawdzić.
Jeśli chodzi o gruntową pompę ciepła, to jaka mniej więcej powierzchnia jest potrzebna dla tej poziomej? Przedstawiciel z jednej z firm z którymi rozmawiałem powiedział mi, ze u mnie na działce 1000m nie ma szans na poziomą, bo za mało miejsca na działce, tylko pionowa i 3 odwierty po 90m (chyba). Ogólnie za odwierty itp wyszło drugie tyle co za pompę.
Dzięki za ostatni akapit. Każda taka informacja jest dla mnie bardzo ważna i coś dodaje do tego co juz wiem o pompach. Postaram się też to brać pod uwagę przy wybieraniu odpowiedniego producenta i pompy.
To chyba tak samo działa jak w przypadku samochodów, mówi się, ze stare samochody były bardziej niezawodne bo miały mniej elektroniki, z drugiej strony ta elektronika ma swoje funkcje i ma w czymś jednak pomagać, albo coś optymalizować także tak źle i tak niedobrze.
Wiem też jak to działa na przykładzie telewizorów, ojciec całe życie naprawiał. Kiedyś telewizory były wielkie, ale też czasem wystarczyło wymienić zwykły kondensator, teraz telewizory są płaskie jak obraz, ale cała elektronika jest na 3 układach scalonych, na których jeśli coś pójdzie, to trzeba wymieniać całą płytkę ale jednak cos kosztem czegoś.
Wyniki z uaktualionymi danymi:
http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4rts
@Chaton, pompa ma być u mnie jedynym źródłem ciepła i też zastanawiałem się nad tym co sie stanie jak np padnie mi pompa..
Jakie w ogóle są alternatywy do tego, zeby się zabezpieczyć na taką ewentualność? Tzn mówimy o czymś, co niekoniecznie musi być tanie w esploatacji jak już trzeba to bedzie użyć, bo ma służyć jedynie jako źródło awaryjne, ale skoro to ma być tylko opcja awaryjna, to dobrze by było też nie inwestować w to początkowo bardzo dużo.