Podejrzewam, że nie masz profesjonalnego audytu OZC. Proponuję więc zacząć od wpisania danych do kalkulatora
potem tutaj wkleić linka z wynikiem.Wyniki nie będą może bardzo dokładne (do tego musiałoby być te OZC), ale pozwolą nam z grubsza oszacować w jakim przedziale mocowym się poruszamy. Jak będziesz już wiedzieć jakiej mocy potrzebujesz na potrzeby CO+CWU, to potem trzeba sie zdecydować czy celujesz w :
- pompę powietrze-woda (niższa cena,łatwiejszy montaż, wyższe koszty eksploatacyjne niż glikol-woda)
- pompę glikol-woda (gruntowa, wyższa cena, trudniejszy montaż - trzeba mieć miejsce na działce na wykonanie dolnego źródła - pionowego lub poziomego, to oczywiście dodatkowo kosztuje, koszty eksploatacyjne będą niższe niż dla pompy powietrze-woda)
Potem pozostaje wysyłać zapytania ofertowe do różnych firm które mają takie urządzenia w ofercie, jednocześnie szukając opinii o tych firmach. Warto też spytać o realizacje w twojej okolicy - jak firma jest solidna, to bez problemu poda namiary do kogoś u kogo wykonywała instalację. Wtedy można podjechać, pooglądać, porozmawiać itd...
Jak 9 lat temu byłem zdecydowany na pompę gruntową, to wysłałem ponad 20 zapytań ofertowych...takie zapytania ofertowe mogą też być swego rodzaju testem dla firm - ja nie podawałem w zapytaniu jaką PC potrzebuję, miała to zrobić dana firma. Wszystkie firmy dostały ten sam zestaw danych, te które potrzebowały danych dodatkowych, oczywiście je dostały. I jakie było moje zdziwienie, gdy proponowane mi moce urządzeń były w zakresie od 6kw do nawet 15kw. Finalnie zdecydowałem się na PC 7,6kw polskiego producenta, zresztą z twojej okolicy. Akurat jego, mogę śmiało polecić.