Skocz do zawartości

Historia edycji

tomraider

tomraider

37 minut temu, bajbaga napisał:

Jako zupełny i niedouczony laik - wiem. że można samodzielnie wykonać dobrej klasy "wszystko". Tyle, ze nie każdy jest techniczny.

Namawianie do samodzielnego wykonania WM (bez rekuperacji), mocno przewymiarowanego, liczonego z krotności wymiany nie jest dobrym pomysłem.

Przy WM koszt wymiennika nie jest duży, a dużo może.

Ps. Pozdrów serdecznie od demnie Adama_mk.

Oczywiście że masz rację. Nie każdy jest techniczny. Dzięki za pozdrowienia dla Adama mk . Przyznaję że miał on ogromny wpływ na część technologii i rozwiązań jakie zastosowałem w swoim domu, np ocieplenia z perlitu itp. Każda z nich była koszmarnie pracochłonna  do wykonania ale potem jak rewelacyjnie działa .Nie jestem przeciwnikiem rekuparacji, z czasem jak znajdę na nią czas raczej nap ewno ją wykonam ale samoróbnie bo gotowce są za drogie i nie koniecznie pasują do mojego domu.Nie twierdzę że jesteś niedouczonym laikiem , część Twoich wypowiedzi powoduje że takie wrażenie można odnieść , jak obraziłem to przepraszam.

Pozdrawiam Tomraider.

39 minut temu, MrTomo napisał:

Widzę, że masz wielką wiedzę o wszystkim i o wszystkich, do tego jesteś bardzo skromny.

Właściwie, to nie ma tu już nic do dodania. Wszystko wyjaśniłeś.

Dobry pomysł

Czuć kpinę na kilometr. Nic Ci nie zrobiłem a kpisz, po co? . Niewiele wyjaśniłem i nie po to się tu w tym wątku wypowiadam by coś wyjaśniać , w zasadzie założyciel tematu nie uzyskał odpowiedzi na pytanie jakie zadał , napisano tu jakie przepływy powinny mieć poszczególne pomieszczenia i tyle.Nikt piszący o tym nigdy nie zbadał tych przepływów bo nie ma układy pomiarowego ,który jest bardzo drogi, oraz takie pomiary w zasadzie nic nie dają bo opory instalacji nie są liniowe tylko wykładnicze więc każdorazowa zmiana wydajności wentylatora zmienia oporu instalacji na poszczególnych pomieszczeniach. nikt się nie zajątknął nawet o średnicach czy przekrojach rur, o sposobie ich prowadzenia czy ocieplania. Nie znalazł się też żaden user mający realne doświadczenia z problemami akustycznymi WM. natomiast rozwinęła się dyskusja na temat rekuparacji o którą nikt nie pytał.

Tomraider.

tomraider

tomraider

7 minut temu, bajbaga napisał:

Jako zupełny i niedouczony laik - wiem. że można samodzielnie wykonać dobrej klasy "wszystko". Tyle, ze nie każdy jest techniczny.

Namawianie do samodzielnego wykonania WM (bez rekuperacji), mocno przewymiarowanego, liczonego z krotności wymiany nie jest dobrym pomysłem.

Przy WM koszt wymiennika nie jest duży, a dużo może.

Ps. Pozdrów serdecznie od demnie Adama_mk.

Oczywiście że masz rację. Nie każdy jest techniczny. Dzięki za pozdrowienia dla Adama mk . Przyznaję że miał on ogromny wpływ na część technologii i rozwiązań jakie zastosowałem w swoim domu, np ocieplenia z perlitu itp. Każda z nich była koszmarnie pracochłonna  do wykonania ale potem jak rewelacyjnie działa .

15 minut temu, MrTomo napisał:

Widzę, że masz wielką wiedzę o wszystkim i o wszystkich, do tego jesteś bardzo skromny.

Właściwie, to nie ma tu już nic do dodania. Wszystko wyjaśniłeś.

Dobry pomysł

Czuć kpinę na kilometr. Nic Ci nie zrobiłem a kpisz, po co? . Niewiele wyjaśniłem i nie po to się tu w tym wątku wypowiadam by coś wyjaśniać , w zasadzie założyciel tematu nie uzyskał odpowiedzi na pytanie jakie zadał , napisano tu jakie przepływy powinny mieć poszczególne pomieszczenia i tyle.Nikt piszący o tym nigdy nie zbadał tych przepływów bo nie ma układy pomiarowego ,który jest bardzo drogi, oraz takie pomiary w zasadzie nic nie dają bo opory instalacji nie są liniowe tylko wykładnicze więc każdorazowa zmiana wydajności wentylatora zmienia oporu instalacji na poszczególnych pomieszczeniach. nikt się nie zajątknął nawet o średnicach czy przekrojach rur, o sposobie ich prowadzenia czy ocieplania. Nie znalazł się też żaden user mający realne doświadczenia z problemami akustycznymi WM. natomiast rozwinęła się dyskusja na temat rekuparacji o którą nikt nie pytał.

Tomraider.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• No, w zasadzie w tej piwnicy trzymam  rzeczy które chciałbym zabezpieczyć. I to nie są tylko przydasiowe bibeloty.   Myślałem jeszcze o kracie wewnątrz, ale piwnicę odwiedzam codziennie 2-4 razy, bo wyjmuję i chowam rowery, więc najwięcej przeszkód bym poczynił sam sobie.   Pozostaje chyba zastawić pułapki...   
    • Wejście chyba do gabinetu dentystycznego.
    • Na czarno zaznaczyłem haki rynnowe, typ nakrokwiowy, to one będą podtrzymywać rynnę. Na czerwono zaś obróbki blacharskie. Na czerwono zaś obróbki blacharskie. Zastępuje się je czasem pasami papy, ale to mniej trwałe rozwiązanie.
    • W jakich warunkach mierzone? Przecież te wartości są zmienne, zależą chociażby od warunków atmosferycznych i nawet pory dnia. W normalnych warunkach, tym bardziej za lasem, tam winien być najwyżej dochodzący pomruk, do którego organizm ludzi szybko się przyzwyczaja i po kilkunastu minutach przestaje słyszeć i reagować. 
    • Cześć Wszystkim! Znalazłem idealny dom dla mnie, ale jest problem z hałasem, jakieś 150 metrów od domu za lasem (las zaznaczony na zielono) jest droga powiatowa. W domu jest w porządku, ale na działce, szczególnie od strony lasu, gdzie jest taras, kiedy przejeżdża głośniejszy samochód np. tir, hałas dochodzi do 57dB (35 kiedy nic nie jedzie - mierzone apką w telefonie) i to jest za dużo tzn. ten dzwięk mocno zakłóca spokój i irytuje. Na załączonym rysunku widać granicę działki, na której można postawić ogrodzenie. Jak widać z zaznaczonych punktów wysokościowych teren działki jest w wyrównany do około 10m za domem, po czym zaczyna się las i spadek, tzn. granica działki od strony hałaśliwej drogi (50m od domu) jest już 3 m poniżej poziomu domu, a sama droga 7m poniżej poziomu domu.   Zastanawiam się, czy i jaka jest możliwość wyciszenia go na własną rękę. Powiedzcie proszę, czy da się (przynajmniej mniej więcej) policzyć, jak wysokie miałoby być to ogrodzenie i o ile wygłuszyłoby działkę?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...