Lumena nie napisał, że bedzie zajmował się produkcją mebli. Ja zrozumiałem, że ma trochę dobrego drzewa i chce sprobować coś zrobić. Jest trochę materiałów nt w necie, na YT, trochę witryn dla majsterkowiczów. Potrzeba mu trochę narzędzi. Ja nie widzę problemu.
12 godzin temu, retrofood napisał:Polerka, cięcie, te sprawy... Mam wrażenie, że nie wiesz o czy mówisz. Do obróbki drewna pod kątem meblarskim służą specjalizowane maszyny, inaczej nie sprostasz wymaganiom jakościowym.
A tych co Ci polecają elektronarzędzia olej ciepłym moczem, razem z ich poradami.
Nieprawda - zależy co będzie robił. Specjalizowane maszyny służą do produkcji towarowej w dużej ilości, nie w jednostkach.
Każdy mebel można zrobić ręcznym narzędziem - jak robiono dawniej, ale można sobie ułatwić elektronarzędziami.
A czy podoł - jak nie spróbuje, nie sprawdzi. Ja mu życzę powodzenia.
3 godziny temu, Parkiet Komplex napisał:Meblarstwo to najwyższa półka w stolarstwie, tu niezbędna jest wiedza teoretyczna oraz doświadczenie, na początku zdobywane w zakładzie stolarskim.
oczywiście tak najlepiej - ale samoukiem też można być.
Lutnictwo - to wyjątkowe "meblarstwo" - przyznasz? Mam kolegę, nie uczył się w szkole lutniczej, sam dochodził do wszystkich tajników w domu, zaczął od rozłożenia kilku gitar, chodził po lutnikach (ale tych od skrzypiec, bo to ich bardziej interesowało), b. świetnych, jest kilku takich w Krakowie. Teraz - no minęło trochę lat, więcej niż 20 - sprzedaje gitary klasyczne po 8, 10 i wiecej tysięcy i są podobno naprawdę b. dobre.
A więc "Praca czyni Mistrza" - ale odrobina Talentu nie zawadzi.
A - przypomniałem drugiego kolegę - ten robi gitary elektryczne - zrobi ci podróbke każdego modelu, ma też wlasne modele - też samouk z wykształceniem elektronika (wiadomo - gitara elektryczna = drewno + mechanika + elektronika).