Tak, to komin systemowy : SKORSTEN PLUS, wykonawca mi go wybrał bo ja się nie znam na tym. Nawet nie wiem, czy jest dobry czy nie. Na tej stronie jest cały jego opis :
https://www.skorsten.pl/skorsten-plus
a tu mały fragment :
...to uniwersalny system kominowy przeznaczony do odprowadzania spalin z urządzeń na każdy rodzaj paliw. Stosowany z kotłami c.o. opalanymi zarówno paliwami stałymi, ciekłymi jak i gazowymi. Jest to najbardziej uniwersalny komin, który pozwala na zastosowanie w większości systemów grzewczych znajdujących się w ofercie rynkowej.
W środku jest ceramiczny wkład w otulinie z wełny mineralnej. A tak wygląda komin w przekroju :
Trzy mniejsze, przekreślone prostokąty to wentylacja.
Ta okładzina na nim, to styropian przyklejony na klej cementowy a na nim jeszcze siatka z włókna szklanego zatopiona chyba w tymże kleju i jako ostatnia warstwa, tynk cienkowarstwowy, częściowo widoczny.
Wykonawca postawił mnie przed faktem dokonanym i sam zrobił to ocieplenie komina (używając płyt twardszego styropianu pozostałego po izolacji podłogi) na zewnątrz budynku ponad dachówkami, które kończy się jak widać na zdjęciach na poddaszu zaraz pod deskowaniem. Gdzieś powyżej jest zdjęcie jak to wygląda z zewnątrz.
Znalazłem jeszcze takie oznaczenie kodowe : EN13063-1 T600 N1 D 3 G50, EN13063-2 T400 N1 W 3 O50 i EN13063-3 T600 N1 D 3 G50 .
Przyznam, że dalej nie wiem czy kontynuować z tą okładziną na poddaszu czy nie ?
A co z moim pierwszym pytaniem :
W Twojej sytuacji kluczowe będzie sprawdzenie, czy budowa zagrodowa faktycznie wchodzi w grę (czy spełniasz / możesz spełnić warunki rolnika) i czy lokalne urzędy nie będą miały zastrzeżeń co do wyłączenia kawałka gruntu z produkcji rolnej w ramach zabudowy zagrodowej.
Jeśli nie – wtedy niestety jedynym pewnym rozwiązaniem może być długofalowe czekanie na zmianę planu albo zakup innej działki.
Powodzenia w poszukiwaniach i formalnościach!
Jeśli zależy Ci na: szybkiej budowie, wysokiej jakości murów na długie dziesięciolecia, energooszczędności i niskich rachunkach za energię oraz przyjemnym mikroklimacie w domu zimą i podczas upałów - to postaw na ścianę jednowarstwową w technologii betonu komórkowego Ytong. Ta marka jest liderem w Polsce pod względem sprzedaży i rozwiązań oferowanych dla ścian jednowarstwowych. Możesz wybrać system drobnowymiarowych bloczków Ytong EnergoUltra+ (w dwóch dostępnych grubościach) lub system wielkoformatowych paneli ściennych Ytong Panel SWE Ultra+. Niezależnie od wyboru, oba systemy łączy najwyższa jakość materiału oraz doskonałe parametry cieplne oraz bardzo dobre pod względem wytrzymałości.
Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/stan-surowy/sciany-i-stropy/polecane/111365-buduj-szybciej-i-taniej-ze-scianami-jednowarstwowymi