1 godzinę temu, Takiowaki napisał:Coś na kształt luksfer, tylko czy dozwolone byłoby np. wbudowanie okien o lepszych parametrach izolacyjnych z szybą mleczną?
Wydaje mi się, ze jeszcze bedzie potrzebna zgoda sąsiada (oprócz tego co pisze wyżej mhtyl).
Dlaczego ?
1. Bo prawo raczej (może są jakie wyjątki?) nie pozwala na okna w ścianie w granicy działki (nawet chyba lukswer - ale sie nie upieram).
2. Bo naruszysz mozliwość równorzednego skorzystania sąsiada z tego układu, by się do ciebie dobudować. Co będzie wyrównaniem "uciążliwości" jakby. Czyli wyrównanie praw do korzystania z własnej dzialki. A okna (nawet lukswera) zablokują tą możliwość albo poważnie ją ograniczą - nawet budynku nie dobudowanego do ciebie - chodzi o odległości.
Ale klatke schodową możesz doświetlić z góry. Jesli chodzi o inne pomieszczenia - masz przecież w nich inne ściany - chyba nie są wszystkie blokowane przez sąsiednie pomieszczenia.
Jest jeszcze jedna nowa mozliwość doświetlenia (ale bez widokow) - za pomocą światłowodu - pewnie mnie tu wyśmieją - - produkują takie w Polsce, nie wiem, jaką mają sprawność doświetlenia!