Skocz do zawartości

Historia edycji

boyka87

boyka87

Nowy kocioł będzie montowany po adaptacji poddasza, więc po jego ociepleniu. Widzicie...2 osoby się udzieliły i każda ma inne zdanie. Zapotrzebowanie wyszło teoretycznie na 18-19 KW , czy kupując kocioł 25KW nie będzie za dużo zapasu? Jakby nie patrzeć 6KW to dość sporo. Jeśli chodzi o koszty zakupu to różnica jest ok 250zł pomiędzy tymi kotłami więc na to nie patrzę, chcę tylko żeby wszystko grało.

Zapomniałem dodać że strop pomiędzy parterem a poddaszem też jest ocieplony wełną mineralną od spodu ( tak już było jak kupiliśmy dom) i aktualnie na starym kotle i temp. na nim ok 60st. w domu mamy 24-26st. Tej zimy, tzn. przez ok 4 miesiące spaliliśmy ok 2,5- 3 tony węgla. Wydaje mi się że to niezły wynik jak na stary spawany piec i starą chałupę.

boyka87

boyka87

Nowy kocioł będzie montowany po adaptacji poddasza, więc po jego ociepleniu. Widzicie...2 osoby się udzieliły i każda ma inne zdanie. Zapotrzebowanie wyszło teoretycznie na 18-19 KW , czy kupując kocioł 25KW nie będzie za dużo zapasu? Jakby nie patrzeć 6KW to dość sporo. Jeśli chodzi o koszty zakupu to różnica jest ok 250zł pomiędzy tymi kotłami więc na to nie patrzę, chcę tylko żeby wszystko grało.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Z fotografii wynika, że minimalny spadek da się zachować, będziesz tylko musiał tę rurę kanalizy zabudować, bo pod nią będzie trudno utrzymać porządek i czystość. Jak u mnie, niemal dokładnie, tylko ja mam w drugą stronę. .  Jak to potem "schować" to już kwestia wyobraźni, może nad nią jakąś szafeczkę da się zmieścić?  
    • Witam, dziękuję za wszystkie odpowiedzi.   Pytanie padły dwa: 1. Odnośnie statusu mieszkania. Jest to stan developerski w budynku wielorodzinnym oddanym do użytkowania. Jest zarządca na budynku. 2. Wymiar od ściany to około 60 cm      
    • Temat dotyczy wiaty, która została postawiona za zgodą właściciela działki "A" na działce "B". Wiata przez wiele lat miała konstrukcję na czterech słupach oraz dach z blachy. Z przodu zamontowana została roleta. Budynek "A" postawiony został na granicy działki.    W tym roku właściciel działki B zdecydował się bez zgłoszenia na domurowanie z betonu komórkowego ścian. Co zostało zgłoszone do nadzoru budowlanego. Inspektor stwierdził, że nadal jest to konstrukcja lekka i nie zabudowana z 4 stron, więc nadal pełni rolę wiaty. Właściciel działki "B" po kontroli zamiast rolety wstawił drzwi prowadzące do budynku w ścianie z bloczków komórkowych oraz dokończył wszystkie ściany.    Czy posiadając zgodę na wybudowanie wiaty właściciel działki nr B ma prawo dokonać zabudowy tej wiaty bez zachowania dystansu pomiędzy budynkami ? (wg. inspektora tak), jak również czy może dobudować piętro ?  (wg. inspektora tak).   Czy ktoś może pomóc w tym temacie ?
    • Dzień dobry, posiadam działkę na której jest już wybudowany fundament (szerokość 40cm) o wymiarach 8 x 9m co daje po obrysie zabudowę 72 m2 - miał na nim powstać budynek gospodarczy. Szukam projektu domu na zgłoszenie który mógł bym na nim postawić. Interesuje mnie dom parterowy z poddaszem do adaptacji, dach dwuspadowy. Technologii jeszcze nie wybrałem, ale skłaniał bym się ku murowanemu. Nie jestem obeznany z tematem i czy mógł bym wybrać np.: Projekt domu Z73 o zbliżonych wymiarach 7,86 x 9,06 m lub Projekt domu A-130 Dom lipowa 7,86 m x 8,86 m i go adaptować do istniejącego fundamentu?   Załączam poglądowo stare plany domu gospodarczego.  
    • Taki grzejnik (jedna płyta i ożebrowanie) o wymiarach 60×60 cm maa moc ok. 610 W dla parametrów 75/65/20°C.  To praktycznie tyle samo co największy z wymienionych  grzejników drabinkowych (618 W, grzejnik 25×165 cm) przy identycznych parametrach zasilania.  Czyli w tym przypadku mamy zastąpienie starego grzejnika nowym o tej samej mocy. Przy innych parametrach zasilania zmiany mocy obu grzejników też będą niemal identyczne.  Natomiast mniejszy grzejnik drabinkowy 25×77 cm będzie miał prawie dwa razy niższą moc niż stary model płytowy - 363 W, dla parametrów 75/65/20°C. Wymiana na taki jest już mocno ryzykowna, z utrzymaniem pożądanej temperatury w łazience może być problem.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...