Lianka Napisano 10 kwietnia 2006 Udostępnij #1 Napisano 10 kwietnia 2006 Dzień dobry, witam wszystkich Na razie głownie czytam forum, bo przed nami daleka droga do wlasnego domku ale wydaje mi sie, ze grunt to dobre przygotowanie. Teraz jestemy w trakcie wyboru dzialki. Wiemy juz, ze niestety raczej piwnicy miec nie bedziemy bo tereny sa niedaleko Wisly i podejrzewamy wysoki poziom wody gruntowej. No a teraz jak kazdy poczatkujacy mam pytania do osob, ktore posiadaja domek lub sa w trakcie budowania: - domek marzy nam sie wlasnej koncepcji - czy mozna zrobic projekt domku, ktory potem architekt dopracuje, czy raczej architekci nie ida na takie uklady? - widzialam gdzie na projekcie grubosc scian 18cm i do tego ocieplenie 15 cm; z czego moglby byc te sciany? Wielkie dzieki za pomoc N. Link do komentarza
Gość Napisano 10 kwietnia 2006 Udostępnij #2 Napisano 10 kwietnia 2006 Czy jest sens robić symboliczną izolację w czasach gdy nie tylko ja namawiam na izolowanie, ale są już normy unijne BBR 2006 np. Link do komentarza
Slawku Napisano 10 kwietnia 2006 Udostępnij #3 Napisano 10 kwietnia 2006 ściany 18cm to najprawdopodobniej Silka (chodź nie pamiętam, czy nie mają 19cm) - czyli pustaki wapienno - piaskowe - b.dobry materiał Link do komentarza
Lianka Napisano 10 kwietnia 2006 Autor Udostępnij #4 Napisano 10 kwietnia 2006 Dzieki. Na razie ogrom potrzebnej wiedzy troche mnie przeraza. Budowa zacznie sie najwczesniej w przyszlym roku wiec jeszcze mam troche czasu na pytania, rady i porady. A w sumie to i tak najpierw musimy kupic dzialke N. Link do komentarza
agusg Napisano 11 kwietnia 2006 Udostępnij #5 Napisano 11 kwietnia 2006 - domek marzy nam sie wlasnej koncepcji - czy mozna zrobic projekt domku, ktory potem architekt dopracuje, czy raczej architekci nie ida na takie uklady? Oczywiście, że jest taka możliwość. Ja osobiście znalazłam taką firmę projektową w Poznaniu. Po przejrzeniu wielu katalogów pojawiło nam się mnóstwo pomysłów, ale żaden gotowy projekt nie spełniał całkowicie naszych oczekiwań. Musielibyśmy wiele rzeczy zmieniać a to kosztuje. Tym sposobem zdecydowalismy się na projekt prawie indywidualny. Był rysowany od podstaw, ale według naszych wymagań i wskazówek. Miał być tani w budowie i funkcjonalny. Koszt przygotowania takiej dokumentacji projektowej w Poznaniu to 2500 zł + VAT. Link do komentarza
piotr1969 Napisano 27 września 2006 Udostępnij #6 Napisano 27 września 2006 Projekt indywidualny jest zawsze zgodnie z pomysłęm Inwestora Ograniczeniami moga byc sprawy konstrukcyjne ale projektant na pewno na to zwróci uwagę Link do komentarza
slawiaz Napisano 30 października 2006 Udostępnij #7 Napisano 30 października 2006 Cytat - domek marzy nam sie wlasnej koncepcji - czy mozna zrobic projekt domku, ktory potem architekt dopracuje, czy raczej architekci nie ida na takie uklady?Oczywiście, że jest taka możliwość. Ja osobiście znalazłam taką firmę projektową w Poznaniu. Po przejrzeniu wielu katalogów pojawiło nam się mnóstwo pomysłów, ale żaden gotowy projekt nie spełniał całkowicie naszych oczekiwań. Musielibyśmy wiele rzeczy zmieniać a to kosztuje. Tym sposobem zdecydowalismy się na projekt prawie indywidualny. Był rysowany od podstaw, ale według naszych wymagań i wskazówek. Miał być tani w budowie i funkcjonalny. Koszt przygotowania takiej dokumentacji projektowej w Poznaniu to 2500 zł + VAT. WitamCzy mógłbys mi podać namiary na tą firmę projektową .Jestem w podobnej sytuacji i też z Poznania.Do tej pory żaden z gotowych projektów nie spełnił moich oczekiwań,mam swoją wizję rozplanowania budynku ,ale potrzebowałbym konsultacji z firmąprojektową. pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz. Link do komentarza
ronia Napisano 3 listopada 2006 Udostępnij #8 Napisano 3 listopada 2006 Też mam dylemty dotyczace ściany zewnętrznej.Trafiłem na promocję pustaków POROMUR EM 250x338x220G 25 P+W. Chciałbym ich użyć na ściany zewnętrzne + docieplenie styropianem. Projektant jednak mówi, że pustaki te nie mogą być stosowane na ściany zewnętrzne ponieważ jest to pustak na ściany wewnętrzne. Proszę o radę - czy rzeczywiście pustaków tych nie można stosować na ściany zewnętrzne. Podaję linka od producenta tych pustaków: http://www.jopek.home.pl/index.php?option=...id=75&Itemid=62Będę wdzięczny za wszystkie rady. Link do komentarza
Redakcja Napisano 7 listopada 2006 Udostępnij #9 Napisano 7 listopada 2006 Cytat Też mam dylemty dotyczace ściany zewnętrznej.Trafiłem na promocję pustaków POROMUR EM 250x338x220G 25 P+W. Chciałbym ich użyć na ściany zewnętrzne + docieplenie styropianem. Projektant jednak mówi, że pustaki te nie mogą być stosowane na ściany zewnętrzne ponieważ jest to pustak na ściany wewnętrzne. Proszę o radę - czy rzeczywiście pustaków tych nie można stosować na ściany zewnętrzne. Podaję linka od producenta tych pustaków: http://www.jopek.home.pl/index.php?option=...id=75&Itemid=62Będę wdzięczny za wszystkie rady. Zastrzeżenia projektanta są nieuzasadnione, gdyż pustak ten może być użyty do budowy ścian zewnętrznych przewidzianych do ocieplenia. Klasy wytrzymałości tych pustaków ( 10 MPa lub 15 MPa) są wystarczające do stawiania nawet wysokich budynków. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się