Skocz do zawartości

Służebność drogi koniecznej

tom_9

Recommended Posts

Witam,
jakiś czas temu kupulismy z żoną działkę, na której była ustanowiona Służebność na rzecz posiadacza działki o nr KW. W skrócie był to przejazd przez nasza działke rolnika na swoje pole. Ale wczutujac sie w KW zauważyłem, że włascicielem tej działki nie jest juz rolnik /podzielił swoje działki na kilka/ i nowej osobie nie jest potrzebny ten przejazd. Napisałem wniosek do Sadu KW o zniesienie tej służebnosci a Sad nie skreślił jej, bo potrzebna jest zgoda właściciela działki o własnie tym nr KW. Pytanie czy nowy własciciel, któremu ten przejazd jest niepotrzebny może się sprzeciwiać zniesieniu Służebności? Jak ją najszybciej zlikwidować? Dodam, że była ustanowiona tam stawka za rok, której od 4 lat nie widziałem. Aha z tego przejazdu jeszcze korzysta ktoś, kto mieszka dalej, a przejazd ten nie jest w tym miejscu jak mówi KW. Proszę o podpowiedż jak to najszybciej załatwić.
Zniesienie służebności gruntowej następuje na wniosek jednej z zainteresowanych stron. Sąd zarządza ewentualnie rozprawę na której bada czy nie naruszy to możliwości dojazdu właściciela sąsiedniej posesji. Jeśli zainteresowane strony złożą wyraża zgodę na zniesienie służebności sąd wyda postanowienie bez przeprowadzania rozprawy.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...