tommy0382 Napisano 23 sierpnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 23 sierpnia 2010 W związku z cyklem artykułów na temat pomp ciepła używanych do ogrzewania mieszkań chciałbym poruszyć problem odliczeń VAT. Ponieważ pompy te są używane do ogrzewania powinny mieć stawkę 7% VAT a nie jak w tej chwili jest 22%. Zgodnie z wytycznymi państw Uni Europejskiej moglibyśmy postarać się o obniżenie zużycia paliw przechodząc na energooszczędne źródła ciepła a, tak użytkownikom takich urządzeń brak motywacji do zmiany źródeł ciepła na oszczędniejsze i bardziej wydajne bo nie ma możliwości odliczenia Vatu z wydatków na cele mieszkaniowe. Link do komentarza
Lolek_1 Napisano 23 sierpnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 23 sierpnia 2010 Chcesz montować pompę sam? Wtedy kupisz ją z 22% VAT-em.Ja mam z montażem - wszystko za 7% VAT (netto pompa plus montaż) + 7% VAT. Więc o co konkretnie pytasz? Link do komentarza
tommy0382 Napisano 24 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 24 sierpnia 2010 Kupuje pompę bez montażu kupuje ja sam co mam zrobić żeby odliczyć VAT ? Link do komentarza
Lolek_1 Napisano 24 sierpnia 2010 Udostępnij #4 Napisano 24 sierpnia 2010 Na forum Muratora - jest wątek olbrzymi i nawet ciekawyhttp://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=559417podają tam interpretacje z podzieleniem na różny VAThttp://interpretacje.tmxp.pl/Podatek-od-to...-budowlane.htmlW tego co zrozumiałem, to co jest wewnątrz budynku podlega zwrotowi, na zewnątrz nie.Inni mówią, że pomp ciepła nie było przed podwyżką VAT, więc ich to nie obejmuje, ale szukaj... Link do komentarza
Lolek_1 Napisano 21 września 2010 Udostępnij #5 Napisano 21 września 2010 Otrzymałem fakturę na "wykonanie ogrzewania w domku jednorodzinnym" z 7% VAT-em. I rzeczywiście nie ma na niej wymienionej pc.Otrzymałem fakturę na "wykonanie ogrzewania w domku jednorodzinnym" z 7% VAT-em. I rzeczywiście nie ma na niej wymienionej pc. Link do komentarza
JacekW_BB Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #6 Napisano 4 lipca 2011 Cytat Otrzymałem fakturę na "wykonanie ogrzewania w domku jednorodzinnym" z 7% VAT-em. I rzeczywiście nie ma na niej wymienionej pc.Otrzymałem fakturę na "wykonanie ogrzewania w domku jednorodzinnym" z 7% VAT-em. I rzeczywiście nie ma na niej wymienionej pc. Najlepiej jest umówić się z wykonawcą na faktury zaliczkowe. Np. po zamontowaniu podłogówki instalator wystawia fakturę za podłogówkę, po zamontowaniu p.c. za montaż pompy. Wszystkie faktury na 8% VATJacek WalewskiDoradca KlientaPrometeus S.C. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #7 Napisano 4 lipca 2011 j.w. Ja tak robiłem Link do komentarza
JacekW_BB Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #8 Napisano 4 lipca 2011 Cytat j.w. Ja tak robiłem Tak się w sumie standardowo robi:-))) Jacek WalewskiDoradca KlientaPrometeus S.C. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się