Skocz do zawartości

Bliźniak a dom dwulokalowy ?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jest to moj pierwszy post na tym forum. Niestety moja wiedza odnosnie budowy domu jest nikla. Padl pomysl aby wspolnie ze szwagrem kupic dzialke 800-1000m2 i postawic domek dla 2 rodzin. To co znalezlismy to blizniak albo domy jednorodzinne dwulokalowe. Mozecie doradzic czym ogolnie roznia sie oba typy domow ze wzgledow na poniesione koszta budowy, podlaczen mediow i pozwolen na budowe ? Czy trzeba miec jakas specjalna dzialke pod blizniaka ?
Mozecie oszacowac koszt budowy takiego domku "pod klucz" (ok 100m2 dla 1 rodziny bez garazu i piwnicy, parterowy z poddaszem uzytkowym) w okolicach Katowic przez firme ? Liczymy ze uda nam sie zmiescic w ok 300tys na gotowo, jest to realne ?
Z jakich materiałów polecacie zbudowac maly tani a zarazem wytrzymaly i cieply domek ?
Jeśli znacie godnych zaufania i wzglednie tanich wykonawcow budujacych domek od A do Z ze slaska to prosze podajcie.
Wyjaśnię Ci tylko różnicę pomiędzy bliźniakiem a dwulokalówką.

Bliźniak to dwa odrębne budynki wolnostojące, w których można poprowadzić podział geodezyjny działki po ścianie nośnej - np. złączone ścianami garażu.

Budynek dwulokalowy/wielolokalowy to jeden budynek (jedna bryła), którego podziału geodezyjnego przeprowadzić się nie da. Ale budynek taki zawiera w sobie 2 powierzchnie lokalowe, z których każda może pełnić rolę odrębnego lokalu mieszkalnego.

Teraz musisz się zorientować w gminie na co pozwoli MPZP, albo na co wydadzą decyzję o warunkach zabudowy.
Ja buduje taki domek o jaki pytasz - zdjecie w moim avatarze. Warunki zabudowy na mojej dzialce pozwalaly tylko na dom jednorodzinny, wolnostojacy dlatego przerobilem projekt blizniaka na dom jednorodzinny o 2 lokalach mieszkalnych. Przerobka polegala na likwidacji jednej sciany nosnej pomiedzy polowkami blizniaka. To znaczy w oryginalnym projekcie pomiedzy budynkami byly 2 sciany oddylatowane warstwa styropianu, po przerobce jest jedna sciana. Ja moja polowke do stanu deweloperskiego wybuduje za 100 tys zl - ale to systemem gospodarczym, przy duzym udziale pracy wlasnej, z firma bedzie pewnie 2 razy drozej.
Pozdrawiam.
Cytat

Ja buduje taki domek o jaki pytasz - zdjecie w moim avatarze. Warunki zabudowy na mojej dzialce pozwalaly tylko na dom jednorodzinny, wolnostojacy dlatego przerobilem projekt blizniaka na dom jednorodzinny o 2 lokalach mieszkalnych. Przerobka polegala na likwidacji jednej sciany nosnej pomiedzy polowkami blizniaka. To znaczy w oryginalnym projekcie pomiedzy budynkami byly 2 sciany oddylatowane warstwa styropianu, po przerobce jest jedna sciana. Ja moja polowke do stanu deweloperskiego wybuduje za 100 tys zl - ale to systemem gospodarczym, przy duzym udziale pracy wlasnej, z firma bedzie pewnie 2 razy drozej.
Pozdrawiam.

1 Co decyduje czy na danej dzialce mozna blizniaka czy tylko jednorodzinny o podobnej powierzchni ?
2 Czy twoj projekt to Archon dom w cyklamenach 2 ? Ile cie kosztowal przerobiony projekt na ten dom ?
3 Jak dlugo buduje sie taki dom na gotowo i z czego ?
Cytat

1 Co decyduje czy na danej dzialce mozna blizniaka czy tylko jednorodzinny o podobnej powierzchni ?
2 Czy twoj projekt to Archon dom w cyklamenach 2 ? Ile cie kosztowal przerobiony projekt na ten dom ?
3 Jak dlugo buduje sie taki dom na gotowo i z czego ?

1. Tak jak wspomniano wcześniej plan zagospodarowania lub warunki zabudowy - tego dowiesz się w urzędzie.
2. Tak - dokładnie to ten projekt.
3. To zależy od funduszy, operatywności i pogody. Ja buduję długo - bo bez kredytu i weekendowo.
W projekcie przewidziano silikaty, ja budowałem z betonu komórkowego ale można i z cegły - nie ma przeciwskazań. Tylko z drewna byłby problem, bo trzeba dużo przeprojektować.
Co do cen to wszystko znajdziesz w moim dzienniku budowy (niestety nie mam go kiedy przenieść na to forum):
link

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Spokojnie, nowy czy stary, wszystko jest w porządku. Forum jest od pytań właśnie.       I już wiemy, że można.      Dobrze kombinujesz. Chociaż jeśli w przewodach nie ma gruzu to ja bym to lekkie wydmuchał.        
    • Jest to dom jednorodzinny. (Jestem nowy na na tym forum i za błędy w odpowiedziach przepraszam)
    • 1. Kodeks cywilny (KC) stanowi: Art. 154 KC: Określa, że ogrodzenia między sąsiednimi nieruchomościami powinny być stawiane na granicy, a koszty budowy i utrzymania ponoszą właściciele sąsiednich działek po połowie, chyba że strony ustalą inaczej. A jeśli sąsiadowi coś nie pasuje, to wystarcza cofnąć się na swoją stronę 10 cm żeby stawiać to co się chce. Do wysokości 2,2 metra. Art. 144 KC: Zakazuje działań, które nadmiernie ingerują w korzystanie z sąsiedniej nieruchomości (np. zbyt wysokie ogrodzenie zasłaniające światło). Właśnie te 2,2 metra   2. Prawo budowlane (Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r.) stanowi: Zgłoszenie lub pozwolenie: Ogrodzenia o wysokości powyżej 2,2 m wymagają zgłoszenia do odpowiedniego organu administracji architektoniczno-budowlanej (starostwo powiatowe lub urząd miasta). W niektórych przypadkach, np. przy ogrodzeniach od strony dróg publicznych, może być wymagane pozwolenie na budowę. Art. 29 ust. 1 pkt 23: Ogrodzenia o wysokości do 2,2 m nie wymagają zgłoszenia, chyba że znajdują się w szczególnych lokalizacjach (np. przy zabytkach lub drogach publicznych). Art. 30: Zgłoszenie musi zawierać informacje o rodzaju, zakresie i sposobie wykonania prac oraz terminie rozpoczęcia budowy.   3. Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego (MPZP): MPZP może określać szczegółowe wymagania dotyczące ogrodzeń, np. ich wysokości, materiału, kolorystyki czy prześwitu (np. zakaz pełnych ogrodzeń w określonych strefach). Jeśli działka nie jest objęta MPZP, stosuje się ogólne przepisy prawa budowlanego.   4. Warunki techniczne (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie):  § 41: Ogrodzenia nie mogą stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi i zwierząt (np. ostre elementy na górze ogrodzenia są dopuszczalne tylko powyżej 1,8 m wysokości). § 43: Bramy i furtki muszą otwierać się do wewnątrz działki, jeśli znajdują się przy drodze publicznej.   Okna sąsiada nie mają żadnego znaczenia. Oczywiście, jesli ogrodzenie bedzie miało poniżej 220 cm.
    • Komentarz dodany przez Jacek80: Eko House - OSZUŚCI !!! Publikują fałszywe "rankingi", sprzedają kiepsko działające oczyszczalnie, kupują pozytywne komentarze i straszą prawnikami za pisanie niewygodnej prawdy na temat ich produktów oraz metod działania. Uważajcie na tych oszustów i manipulatorów!
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...