Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne - dopłata z Gminy

PeZet

Recommended Posts

Moja gmina finansuje 85% kosztów montażu kolektorów słonecznych płaskich z zasobnikiem, a w razie zmian kosztów nie mniej niż 75%. To jest na bank.
Koszt całkowity mojego wariantu (dla max.3 osób) gmina oszacowała na 14tys.
Czyli w moim wariancie zapłacę do 3500pln.
Za co?

Oto szczegóły:

"Proponowany w projekcie zestaw solarny będzie składał się z następujących elementów:"

a) kolektorów (3x2m2 kolektorów płaskich=6m2)
b) zasobnika (300 litrów z 1 albo 2 wężownicami, na razie nie ma jasności)
c) układu pompowego
d) układu bezpieczeństwa
e) układu hydraulicznego
f) sterowania
g) izolacji
h) stelaży do mocowania kolektorów

I w czym problem?

Ano:
Trzeba podpisać dwie umowy.

1. Umowa użyczenia.
- Zapewnia gminie prawo do władania infrastrukturą (zestawami kolektorów słonecznych) oraz częścią nieruchomości (gł. dachem.)
- Umowa użyczenia obejmuje okres 5 lat
- Prawo to wykorzystane będzie wyłącznie w celu realizacji projektu: zakup i instalację zestawów kolektorów słonecznych płaskich.

2. Umowa na realizację dostawy i montażu zestawu w budynku.
- Umowa ta reguluje wzajemne prawa i obowiązki Gminy oraz właścicieli budynków zgłoszonych do instalacji zestawów kolektorów słonecznych.
- Gmina zobowiązana jest do zachowania własności zakupionej infrastruktury ? w tym przypadku zestawów kolektorów słonecznych - przez cały czas trwania projektu, tj. minimum 5 lat, licząc od dnia zatwierdzenia końcowego raportu z realizacji projektu. Po tym okresie zestaw przechodzi na własność Właścicieli budynków.

Tyle co do opisu. W umowie mowa jest o tym, że po pięciu latach trzeba zwrócić lub odkupić. W pon zadzwonię do gminy i to wyjaśnię.

Pytania:

1. Czy ktoś korzystał już z dopłat unijnych do montażu kolektorów słonecznych?
Jak to de facto wygląda?
Co z tym prawem do dysponowania.
Wydaje mi się gra warta świeczki i opłacalna.

2. Jak z rozbudowaniem kotłowni w tej sytuacji?
Chcę mieć bufor ciepła i podłączyć go do kominka z płaszczem.
Zasobnik zasilany z kolektorów działałby latem.
Zimą zasilałby bufor.

Czy to ma sens???
I czy nie narusza gwarancji, czyli prawa gminy do dysponowania infrastrukturą (zestawem kolektórów etc)

Długi post wyszedł, i dwa tematy w jednym. Ale ciężko mi to rozbić.

Acha, termin podpisania umowy to 30 kwietnia, więc grunt mi się palić pod nogami zaczął.
Powiem tylko że zazdroszczę ci takiej gminy. Moja gmina dopłaca 50% kosztów zakupu samego kolektora(jednak nie więcej niż 3000tys chyba...a gdzie cała reszta? robocizna,materiały?), dodatkowo skorzystać moga tylko ludzie którzy już 5 lat mieszkają....
ostatnio weszły jakieś dodatkowe dopłaty do kolektoró lub ogniw fotogalwanicznych...tzn na razie zbieraja ankiety, zeby rozeznac ile ludzi jest zainteresowanych....
http://www.rybnik.eu/index.php?id=223&...ws,11,show,5194

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...