Skocz do zawartości

Popękany jastrych tarasu

Recommended Posts

Witam
mam mały taras nad garażem ok 11m kw. Częściowo zakryty od góry (loggia?). Na tarsie pojawiły się zygzakowate spękania na tzw. jastrychu. Co mogło być powodem?
Zainteresowałem się w jaki sposób taras został wykonany. Na stropie garażu jest papa (2 warstwy) potem styropian, na tym obróbka blacharska i wylany na to jastrych, na który chciałem ułożyć płytki. Czy powodem moze być brak folii na styropianie? Czy taka blacha może być ułożona w tym miejscu?
Roman
Pęknięcia mogą być spowodowane skurczem betonu podczas twardnienia lub zbyt małą jego wytrzymałością, użyciem miękkiego styropianu (powinien być odmiany EPS 100 lub EPS 200). W wylewce powinna być zatopiona siatka przeciwprężna zmniejszająca zagrożenie powstaniem pęknięć skurczowych. Natomiast ani obróbki blacharskie ani brak folii nie są przyczyną takich uszkodzeń.
Cytat

Pęknięcia mogą być spowodowane skurczem betonu podczas twardnienia lub zbyt małą jego wytrzymałością, użyciem miękkiego styropianu (powinien być odmiany EPS 100 lub EPS 200). W wylewce powinna być zatopiona siatka przeciwprężna zmniejszająca zagrożenie powstaniem pęknięć skurczowych. Natomiast ani obróbki blacharskie ani brak folii nie są przyczyną takich uszkodzeń.

Wylewka była zrobiona na początku kwietnia. Spękania pojawiły się na początku lipca. Czy to mógł być skurcz podczas twardnienia? Wiem że beton długo dojrzewa. Z kolei okazało się że zamiast jednej warstwy styropianu są dwie. Nie wiem jak twardego?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...