sąsiad Napisano 5 lipca 2008 #1 Napisano 5 lipca 2008 Czy możemy odliczyć vat za materiały budowlane gdy pozwolenie wydane jest tylko na nazwisko panieńskie zony?Żona kupiła działkę i wystąpiła o pozwolenie na budowę przed tym jak się pobraliśmy. Teraz kupujemy materiały i część faktur jest wystawionych na żonę a cześć na mnie. Czy będę mógł odliczyć vat z faktur wystawionych tylko na mnie? Mamy wspólność majątkową ale przeczytałem, że do zwrotu potrzebny jest komplet dokumentów zawierający m.in. pozwolenie na budowę. Czy wspólne rozliczenie podatkowe coś pomoże?Dziękuje za odpowiedź.
Redakcja Napisano 9 lipca 2008 #2 Napisano 9 lipca 2008 Formalnie budowany dom jest własnością żony i ona jest wyłącznym inwestorem. Uznanie faktur wystawionych na męża może więc zależeć od podejścia do tego problemu przez urzędników skarbowych. Niekiedy wystarczy złożyć stosowne oświadczenie o ponoszeniu wspólnie wydatków na budowę.
sąsiad Napisano 12 lipca 2008 Autor #3 Napisano 12 lipca 2008 Dziekuje bardzo za odpowiedź.P.S Dziś skończylem zbroić ławy:-).
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się