LUCas Napisano 23 maja 2008 Udostępnij #1 Napisano 23 maja 2008 Chciałbym, aby każdy, kto posiada dom napisał nam w jakiej technologii jest zbudowany, jak jest ocieplony (ilu warstwowe ściany, ile styropianu lub wełny w ścianach a ile w dachu), powierzchnia domu, urządzenie wytwarzające ciepło (C.O i C.W.U), sposób rozprowadzenia ciepła (czy kaloryfer, czy może podłogówka lub inny), jeśli ktoś posiada rekuperator to zaznaczyć, oczywiście jeszcze powierzchnia domu a w podsumowaniu koszty które ponoszone są na ogrzanie ciepłej wody i centralnego Myślę, że nie tylko ja zastanawiam się jakie wydatki ponosi się na to w różnych domach:) Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 24 maja 2008 Udostępnij #2 Napisano 24 maja 2008 Cytat Chciałbym, aby każdy, kto posiada dom napisał nam w jakiej technologii jest zbudowany, jak jest ocieplony (ilu warstwowe ściany, ile styropianu lub wełny w ścianach a ile w dachu), powierzchnia domu, urządzenie wytwarzające ciepło (C.O i C.W.U), sposób rozprowadzenia ciepła (czy kaloryfer, czy może podłogówka lub inny), jeśli ktoś posiada rekuperator to zaznaczyć, oczywiście jeszcze powierzchnia domu a w podsumowaniu koszty które ponoszone są na ogrzanie ciepłej wody i centralnego Myślę, że nie tylko ja zastanawiam się jakie wydatki ponosi się na to w różnych domach:) Porównywanie kosztów na co i ciepłą wodę nawet w identycznych domkach np szeregowcach daje bardzo duże różnice.Jest wiele parametrów do oceny.Taki przykład ,1stopień różnicy temp w domu to czasami 20% większe koszty grzania.Bob Link do komentarza
LUCas Napisano 24 maja 2008 Autor Udostępnij #3 Napisano 24 maja 2008 no tak, ogrzanie ciepłej wody też zależy od liczby osób mieszkających w domu i o oszczędności mieszkańców no ale tak na oko przynajmniej będzie wiadomo ile ludzie wydają kasy Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 24 maja 2008 Udostępnij #4 Napisano 24 maja 2008 Cytat no tak, ogrzanie ciepłej wody też zależy od liczby osób mieszkających w domu i o oszczędności mieszkańców no ale tak na oko przynajmniej będzie wiadomo ile ludzie wydają kasy U mnie 20zł m2 za 2008r grzanie,kąpiel i gotowanie,gaz ziemny.Bob Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się