Skocz do zawartości

rury - czy warto

Gość

Recommended Posts

Napisano
Mam na razie w domu tylko ogrzewanie kominkowe. Zima będę dogrzewał nad ranem grzejnikami na prąd. Może w przyszłości będę chciał zainstalować jakiś piec i rozprowadzic kaloryfery (na razie nie mam gazu ziemnego, na gaz z butli ani olej mnie nie stać).
Czy jest sens rozproadzić rudy do co pod podłogą i je tak zostawić, czy może w przyszłości wkuc je w scianę (budynek ma ściany o gr. 45 cm.)
Jest taka szansa, że nigdy nie skorzystam z tych rurek, ale mogę też je wykorzystać np. za dwa-trzy lata.
Co radzicie?
Napisano
Wkuwanie rur w ściany - bo rozprowadzenie ich w podłodze nie będzie już możliwe - to straszna rujnacja tego co budujesz w tej chwili i znaczne koszty. Decyzja zalezy od tego czy jesteś estetą, u mnie rurki na wierzchu by nie przeszły. Totez uważam, że warto je rozprowadzić teraz.
Ja np. nie mam teraz kasy na zrobienie kominka, ale wszystkie potrzeabne elementy do rozprowadzenia ciepła, które wiażą sie z pruciem ścian i stropu robię teraz, aby uniknąć w przyszłości zbędnego bałaganu i kosztów. ( mam w tej chwili stan surowy zamknięty )
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Nie wiem jaki to dom? ale polecam zainstalowanie konwektorowych sterowanych chronokartą alektronicznie Atlantików i dodatokowo rekuperator do odzysku ciepłą! Koszty razem - podobne do zakładania CO wodnego ale komfort i luxus duzo lepszy .....Poczytaj i policz SAM....No i bez rujnowania ścian i podłóg!
Napisano
domowniku!

NAjprosciej - pogadaj z jakims doswiadczonym instalatorem projektantem i juz. Ja bym wcinal sie w sciane i nie montowal kominka jako kotla na paliwo stale. Ale to moje mi-sie podoba a ja u ciebie nie bede mieszskal icon_smile.gif ale pamietaj nie ma tanich przejsciowych ukladow. zaloz instalacje juz docelowa, zamontuj kociol czasowy - jakis demobil termetowski i stare grzejniki (wymienisz koncowki pod grzejnikami) - to chyba najtansze rozwiazanie i bedzie cieplo.
Napisano
NIE jestem akwizytorem - od wielu lat zajmuję się alektroniką - popieram rozwiązanie rzadkie ale sprawdzone!! Kolega ma dom i jest zadowolonyz takich rozwiązań. Nośniki energii powoli ulegają ujednoliceniu cenowemu. Sam policzyłem korzystając z doświsdczń kolegi, ze proponowany przezemnie sposób jest dobry i tani w budowie> Komplet Atlanticów kosztuje na dom 115 metrów i kilka pomieszczeń - razem z chronokartą ok 3000 (Glamoxy 2 x tyle)zł plus montaż - samodzielny !!! Sterowanie elektroniczne daje oszczędności rzedu ok 20% gdyż raguluje temperature z dokładnością do 0,01 stopnia celsjusza w przciweństwie do termostatów bimetalicznych. Kolejne 30-40% oszczędności to rekuperator cena ok 5000 - 7000 zł . Cena załozenia w moim domu CO gdzie poza wodą i prądem nie ma nic -wyniesie minimum 15 000 zł a moze nawet 19 000 zł i jestem zdany na podwyzki cen oleju opalowego i gazu również !!! prąd uzywany z "głową " da lepsze wyniki a do tego kominek w salonie(bez DGP tylko naturalna dystrybucja dciepła do sąsiednich pomieszczeń ) gwarantuje mojemu koledze rachunki za prąd w okresie zimowym ok 550zł za dwa miesiące!!! co daje miesiecznie ok 275 zł za prąd z ogrzewniem za dom o powierzchni 110 m2
w czym kuchnia jest elektryczna...a kominek załadowywany jest raz lub maksymalnie 2 x dziennie . Rozumiem pęd narodu do zwykłości i tradycyjności ale to sie juz nie opłaca w małych domach . Sterowalność elektroniczna urządzen elektrycznych pozwala naprwade duzo kasy zaoszczdzić. Jak kto chce niech kuje sobie ściany- do woli szufluje do pieca miał za 300 zl tone i wywozi popiół icon_biggrin.gif albo drży w obawie o podwyżke cen oleju lub gazu a jaka jest sterowalność tych starodawnych urządzen ??? moim zdaniem mierna!!!!!
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Hm Boma - nikt nie gwarantuje stabilnej polityki paliwowej - zyjemy w takim kraju gdzie co rusz media organizuja rozne nagonki i "promocje" jak w przypadku 22% VAT-u dla odbiorcow indywidualnych - co jest absurdem przy firmie realizujacej kompleksowo (towar + robocizna). TAkich mamy rzetelnych dziennikarzy i politykow - a inwestorzy, hm jezeli sa tacy jak w reklamach castoramy - to najwyzszy czas zmienic zawod icon_razz.gif

a wracajac do tematu - olej jest najdrozszy przy zakupie a najtanszy elektryczny - sam to wyliczyles choc co do kwot to mam za malo danych a systemu proponowanego przez ciebie nie znam.

Natomiast eksploatacja to juz zupelnie inna "para kaloszy" - najdrozszy jest prad i juz! Zadne wyliczenie tego nie zmieni. Prpopan jest alternatywa do momentu dostarczenia gazu ziemnego.

Pelna samodzielnosc c.o. (brak drzenia, o ktorym wspomniales) to olej opalowy!

Ty testowales na koledze ja moztuje urzadzenia i serwisuje i rozmawiam wiecej niz z 1 inwestorem.

Ale to jest teoria - c.o. jest skuteczne i tanie kiedy tylko ma za zadanie podtrzymywanie temperatury a to zapewni dobra stolarka, ocieplenie dachu (po przymrozku wyjdz na zewnatrz - jezeli masz oszroniony dach = dobra izolacja cieplna!) i izolowanie scian. Koszt c.o. jest wypadkowa kilku elementow.

Co do rekuperacji to przy dobrze izolowanym budynku sens jej jest dla mnie conajmniej niejednoznaczny. Za duzy koszt inwestycji na uzyskane oszczednosci - jak w przypadku pomp ciepla i solarow do c.o. w PL.

Pozdrawiam napisz wiecej o systemie proponowanym przez ciebie i automatyce do kominkow! Juz w innym poscie cie o to prosilem!

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Raczej tak - inaczej deweloper nie dostałby pozwolenia na budowę bo projekt nie spełniałby przepisów.  ?  
    • Proszę o poradę tych, co się znają, bo pojęcia nie mam jak właściwie do tematu podejść. Dwa lata temu stałem się właścicielem jednego z lokali na niewielkim osiedlu szeregowców. Niedawno dopiero zastanowił mnie fakt, że nie mamy dostępu do dachu. Temat zaistniał tym bardziej, że chcemy podejść do przeglądu kominowego i na fakt braku dostępu do dachu zwrócił uwagę kominiarz. Stwierdził, że takiego dostępu wymagają przepisy i powołał się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Konkretnie w Dziale VII. Bezpieczeństwo użytkowania, § 308 Wejścia na dach napisane jest, że w budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych. W odpowiedzi na zadane pytanie deweloper odpowiedział, że dostęp do dachu z zewnątrz (drabina na stałe przymocowana do elewacji) nie jest wymagana przepisami, ponieważ przepis dotyczy jedynie budynków z wydzieloną wewnętrzną klatką schodową. Nie rozumiem tego, że dwukondygnacyjny budynek (czyli minimum parter z piętrem, tak?) z wewnętrzną wydzieloną klatką schodową powinien taki dostęp mieć a budynek w zabudowie szeregowej (każdy lokal ma swoje wewnetrzne schody, które nie są traktowane jako "klatka schodowa"?) już nie, mimo że wysokość takiego budynku może być przecież identyczna? Dostęp do kominów to jedno, ale na przykład jakieś zaprószenie ognia i... możemy sobie z dołu tylko patrzeć i czekać aż strażacy przyjadą - oby na czas. Czy deweloper ma rację?
    • Firma Real Klim świadczy usługi z zakresu klimatyzacji, wentylacji i rekuperacji na terenie województw małopolskiego i śląskiego. Posiadamy certyfikaty oraz uprawnienia państwowe, które są niezbędne przy wykonywaniu prac montażowo - serwisowych. https://realklim.pl/   Nasza firma specjalizuje się w profesjonalnym montażu klimatyzacji w domach, biurach i lokalach usługowych. Gwarantujemy szybki, solidny i estetyczny montaż oraz fachowe doradztwo w doborze urządzeń. https://realklim.pl/klimatyzacja   Oferujemy kompleksowy serwis klimatyzacji – od przeglądów po naprawy. Dbamy o wydajność, czystość i długą żywotność Twojego urządzenia. https://realklim.pl/serwis-klimatyzacji   Projektujemy i montujemy systemy wentylacyjne dopasowane do potrzeb budynku. Zapewniamy komfort oddychania i skuteczne usuwanie wilgoci. https://realklim.pl/wentylacja   Zajmujemy się instalacją i serwisem systemów rekuperacji, które zapewniają świeże powietrze w domu i pozwalają oszczędzadź na ogrzewaniu. https://realklim.pl/rekuperacja   Specjalizujemy się w montażu pomp ciepła – ekologicznego źródła ogrzewania. Pomagamy dobrać odpowiednie urządzenie i zapewniamy jego obsługę. https://realklim.pl/pompy-ciepła   Sprawdź Naszą wizytówkę Google, sprawdź opinię klientów oraz wybrane realizacje: Wizytówka Google
    • Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
    • Drewniane podłogi to klasyka, która z czasem może wymagać miejscowych napraw – szczególnie wtedy, gdy pojawią się przebarwienia, plamy lub drobne uszkodzenia na pojedynczych deskach. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz od razu cyklinować całej powierzchni. Dzięki produktom marki Osmo można łatwo i estetycznie odnowić pojedynczą deskę, bez widocznych różnic w kolorze i strukturze. Krok 1: Wydzielenie uszkodzonej deski Najpierw dokładnie określ deskę, która wymaga renowacji. Następnie oklej jej krawędzie taśmą malarską, najlepiej niebieską lub różową, która jest delikatna i nie uszkadza powierzchni ani sąsiednich desek. Taśma zapobiegnie przypadkowemu przetarciu lub zabarwieniu sąsiednich fragmentów podłogi. Krok 2: Szlifowanie powierzchni Za pomocą papieru ściernego o gradacji 180 przeszlifuj powierzchnię deski. Usuniesz w ten sposób stare powłoki, przebarwienia oraz drobne rysy. Szlifuj zawsze wzdłuż włókien drewna, a po zakończeniu dokładnie odkurz i przetrzyj wilgotną ściereczką, by pozbyć się pyłu. Krok 3: Nadanie koloru – bejce olejne i woski dekoracyjne Osmo Kiedy powierzchnia jest sucha i czysta, czas na nadanie jej odpowiedniego odcienia. Użyj bejcy olejnej Osmo lub wosków dekoracyjnych Osmo, w zależności od wykończenia reszty podłogi. Aplikacja wygląda następująco: Nanieś niewielką ilość bejcy lub wosku przy pomocy gąbki lub miękkiej szmatki. Następnie wetrzyj preparat równomiernie w drewno, zgodnie z kierunkiem słojów. Nadmiar produktu zetrzyj czystą szmatką, tak by kolor był jednolity i bez smug. To bardzo ważny etap – dobór koloru musi być maksymalnie zbliżony do reszty podłogi. Warto wcześniej wykonać próbę na niewidocznym fragmencie lub na kawałku podobnego drewna. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Krok 4: Zabezpieczenie powierzchni – Wosk Twardy Olejny Osmo Po wyschnięciu koloru, nałóż warstwę ochronną – najlepiej sprawdzają się produkty: Osmo 3062 (półmat) Osmo 3065 (mat) Aplikacja: Nałóż cienką warstwę wosku twardego olejnego przy użyciu pędzla lub wałka. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Delikatnie zmatow powierzchnię papierem ściernym (np. gradacja 240). Nałóż drugą, finalną warstwę tego samego produktu i pozostaw do pełnego wyschnięcia. Dodatkowe wskazówki: Zawsze pracuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj nakładania zbyt grubej warstwy – produkty Osmo są bardzo wydajne. Nie chodź po naprawianej powierzchni przez co najmniej 2–3 dni, aby powłoka miała czas się utwardzić. Jeśli odcień różni się od reszty, można dodać drugą warstwę koloru, ale zawsze wykonuj próbę wcześniej. Podsumowanie Dzięki odpowiednim materiałom i precyzyjnej pracy, renowacja pojedynczej deski podłogowej może być szybka i bardzo skuteczna. Produkty Osmo, takie jak bejce olejne, woski dekoracyjne i wosk twardy olejny, pozwalają na punktową naprawę bez konieczności renowacji całej podłogi. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego koloru i staranne wykonanie każdego etapu – od szlifowania po finalne zabezpieczenie powierzchni.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...