Skocz do zawartości

Historia edycji

daggulka

daggulka

13 minut temu, demo napisał:

Najbardziej to mi nie pasi ta możliwość podwyżki tej opłaty stałej.

Ale tak jest, tak właśnie robią.

Tak się zastanawiam, czy jest sens się wymiksować z tej umowy, którą dziś zawarłam. 20 zeta miesięcznie nie majątek (dotąd płaciłam więcej), a mam te ochronę serwisanta na wszelki wypadek i mogę dzwonić nawet, jak mi się gniazdko albo laptop zepsuje :icon_lol:

https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/prad-z-usluga/prad-z-serwisantem-24h

tauron.jpg

daggulka

daggulka

3 minuty temu, demo napisał:

Najbardziej to mi nie pasi ta możliwość podwyżki tej opłaty stałej.

Ale tak jest, tak właśnie robią.

Tak się zastanawiam, czy jest sens się wymiksować z tej umowy, którą dziś zawarłam. 20 zeta miesięcznie nie majątek (dotąd płaciłam więcej), a mam te ochronę serwisanta na wszelki wypadek i mogę dzwonić nawet, jak mi się gniazdko albo laptop zepsuje :icon_lol:

https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/prad-z-usluga/prad-z-serwisantem-24h

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Z zastrzeżeniem, że łaty będą wysuszone. Jeśli nie będą - może to z czasem grozić ich skręcaniem lub innymi wypaczeniami. A dzisiejsi producenci i sprzedawcy drewnianej galanterii niewiele się znają na drewnianym surowcu i listwy robią z drewna jak leci, bez dbałości o jego późniejsze losy. Dlatego listwy np. tapczanów czy kanap mają sęki w środku długości, co na pewno zaowocuje w przyszłości ich złamaniem. A z tych listew które widuję w marketach budowlanych, to połowa nadaje się najwyżej pod piec (do grilla nie, bo to iglaste zazwyczaj). Albo do wykorzystania w króciutkich odcinkach.  
    • O, tak! I od strony wewnętrznej, jak i od tej ocieplonej, zewnętrznej...
    • Do sprawdzenia jeszcze czy nie ma szczeliny pomiędzy ramą i murem.
    • Czy to faktycznie ma być 3 m na 70 cm? Bo patrząc na zdjęcie to pewnie z 70 cm ma odstęp pomiędzy jedną parą belek. Jeżeli sufit ma być 5 cm poniżej belek to najlepiej będzie zrobi kratownicę z łat drewnianych 4×5 cm lub 5×5 cm. Jeżeli strop odczuwalnie pracuje to można zrobić nawet podwieszoną kratownicę w sensie ścisłym. Czyli ruszt z łat albo ruszt z łat i desek dosłownie podwiesić. Wtedy używamy długich wkrętów do drewna np. 120 mm. W łatach wiercimy nieco większe otwory niż średnica wkręta (np. 5 mm). Wkręty wkręcamy  dając podkładkę pod ich łby. Wkręty przechodzą przez te otwory i są wkręcone w belki stropu. Wkręcając lub wykręcając wkręty można łaty (i razem z nimi całą kratownicę) idealnie wypoziomować. Kratownica jest przy tym niezależna od drgań i ruchów stropu.  Dołączam dwa szkicowe rysunki. Pierwszy to kratownica z samych łat. Można ją zrobić na grubość 5 cm lub inny w zależności od grubości łat. Drugi to łaty i przybite do nich deski calówki (2,5 cm) najlepiej tak z 15 cm szerokości. Wersja z deskami ma sens przy większej powierzchni. Robi się ją łatwiej i szybciej. Ale jest grubsza, razem z łatą 4×5 cm całość będzie miała 5,5 cm wysokości (lub 7,5 cm).  Na większej powierzchni najpierw wstępnie mocujemy do stropu łaty, potem do nich mocujemy deski.  
    • Sprawdź dwumetrową poziomicą, czy inną NAPEWNO PROSTĄ listwą, po zamknięciu okna, czy nie ma jakichś odchylenia od tej listwy... W podobny sposób sprawdź ościeżnicę po otwarciu okna/drzwi balkonowych... Być może nierówno, z "wybuleniem" zamontowane jest całe okno... A może 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...