a ten dalej troluje no cóż na każdym forum jest jeden blazen i to stały bywalec wygląda na to że tutejszego już poznałem
co gorsze tyle postów nastukał i dalej nie wie że 3 db to dwukrotna różnica głośności i jak trep pisze coś o sąsiadach a przecież tu chodzi o tryb nocny jednostki wewnętrznej.Pajac totalny
Po analizach stwierdziłem że chcę Mitsubishi dokładnie model Diamond i dam radę przy tych 19 db.
Problemem jest oczywiście cena oraz znalazienie w trójmieście firmy z autoryzacją Mtsubishi żeby miec 5 lat gwarancji no i dostępność bo na nie trzeba czekać długo czasem miesiąc i dłużej.
Narazie "najtańsza" firma oferuje mi takie ceny:
Mitsubishi Diamond:
- 1 x jednostka zewnętrzna 4,2kW MXZ-2F42VF
- 1 x jednostka wewnętrzna 1,8kW MSZ-LN18VG W
- 1 x jednostka wewnętrzna 2,5kW MSZ-LN25VG W
cena z montażem 14.500 brutto
Haier Flexis
-1 x 2U50S2SM1FA-3 5,1kW
- 2 x AS25S2SF1FA-WH 2,6kW
cena z montażem 10500,- brutto
Różnica 4000 która mogę zaakceptować ale pan z jednej firmy poddał w wątpliwośc czy w przypadku Mitsubishi wystarczy 1,8 kW i 2,5 kW skoro jest w mieszkaniu bardzo ciepło bo dach bloku jest z papy smolistej i to ostatnie piętro.Pokoje mają 10 m i 20 m ale jego zdaniem powinny być 2,5 kW i 3,5 kW a to oznacza koniecznośc mocniejszej jedn. zewn. więc cena by wzrosła o kolejne parę tysięcy.
Nie wiem co zrobić czy brać tego Mitsubishi 1,8 kW i 2,5 kW czy jednak Haiera.
A teraz opcja którą chyba wybiorę a więc 2x2,5 kW + 5,3 kW. W dużym tym 20 m jest mniej goraco niż w tym mniejszym więc myślę że 2,5 kW starczy zwłaszcza że w nim mniej przebywam. No a do tego 10m gdzie jest totalny zaduch jak w saunie i w którym spię wezmę też 2,5 kW tak na wszelki wypadek.
Łącznie to wyjdzie ok 1000 zł drożej niż w wersji z 1,8 kW.
W sumie wychodzi już na ok 15000 za Mitsubishi ale będe spał spokojniej niż przy 10000 za Haiera.Spokojniej ze względu na fakt że mam lepszą firmę
Do białego perłowego chyba nie ma sensu dopłacać 115 euro ?
Model MSZ-LN25VG2 W - jest to kolor biały naturalny - cena 515 EUR
Model MSZ-LN25VG2 V - jest to kolor biały perłowy - cena 630 EUR
Model MSZ-LN25VG2 B - jest to kolor czarny - cena 630 EUR
Model MSZ-LN25VG2 R - jest to kolor bordowy - cena 630 EUR
Agregat MXZ-2F53VF3 - cena 1.805 EUR