CytatA dlaczego łączenie płyt gipsokartonowych wykonuje się na elementach konstrukcyjnych a nie pomiędzy nimi? Bo w innym wypadku miejsca połączeń zawsze pękają. I to raczej wcześniej niż później. Dlatego Twoja ironia jest nie na miejscu
Zadałem proste pytanie odnośnie przepisu i oczekiwałem prostej, jednoznacznej odpowiedzi.
Pytałem czy jest taki przepis i mogłeś odpowiedzieć: tak, prawo budowane, paragraf taki, a taki, punkt...
lub napisać, że nie ma takiego przepisu ewentualnie nie zabierać głosu.
Przykład z płytami G-k to niezbyt trafne porównanie. Było by trafne gdybym pytał czy można łączyć dachy pomiędzy krokwiami bez dodatkowego punktu podparcia. W moim przypadku taka sytuacja nie ma miejsca ponieważ mur graniczny to przecież bardziej stabilne podparcie niż krokiew. Nie uważasz?
Dopowiem jeszcze: w jednym miejscu można zrobić połączenie na murze granicznym, a po drugiej stronie w identycznym przypadku już nie bo nie pozwala przepis???
I jeszcze jedno, to tak w nawiązaniu do praw fizyki.
Często w budynkach jednorodzinnych przy dachach dwuspadowych łaty są wysunięte 20-30 cm poza ścianę szczytową, są na nich ułożone dachówki, zrobiona podbitka, założone opierzenie i przecież nic złego się nie dzieje.
Tu nie chodziło o nic innego tym bardzie, że te 30 cm łaty miało by dodatkowe podparcie na murze.