Skocz do zawartości

lakier do sezonowego domku


Recommended Posts

Witam
W drewnianym domu, w którym w zimie ogrzewanie właczane jest sporadycznie, położona jest nowa jodłowa podłoga z desek. Na ścianach jest też sosonowa boazeria, jak również są sosnowe drzwi. Wszystkie te elementy są w stanie surowym, nie impregnowane i nie malowane. Bardzo proszę o radę jakich specyfików użyć, aby zabezpieczyć i polakierować - solidnym lakierem:
1. podlogi w tym sezonowym domu
2. drzwi
3. boazerię
4. schody



Czy dawać impregnaty pod docelowe lakiery. Deski są orzykręcane do legarów w piórach wkrętami.
Jest też kolejny problem. W łazience jest rownież położona jodlowa podloga, którą chcielibyśmy zachować. Jak ją polakierować aby uchronić przed nadmiernym działaniem wody - jakim lakierem/



bardzo proszę o rady i sugestie dotyczące wykończenia.



pozdrawiam Darek
Link do komentarza
Polecamy artykuł pt. Impregnaty do drewna

https://budujemydom.pl/wykanczanie/chemia-budowlana/a/785-impregnaty-do-drewna-co-znajdziemy-na-rynku

Fragmenty artykułu:

Przed przystąpieniem do impregnacji wszystkie powierzchnie elementów drewnianych należy dokładnie oczyścić i odtłuścić, preparat zabezpieczający wsiąknie bowiem bez przeszkód tylko w czysty, osuszony materiał. Najlepiej użyć do tego celu środka, którym będziemy rozcieńczać impregnat. Jeżeli rozcieńczalnikiem ma być woda, przed oczyszczeniem podłoża dodajmy do niej detergentu. Pamiętajmy również o tym, że wszelkie prace należy wykonywać w gumowych rękawicach ochronnych i ubraniu roboczym.[...]


Impregnaty solne
Główny obszar ich zastosowania to ochrona drewna konstrukcyjnego (zwłaszcza elementów więźby dachowej) przed owadami i rozwojem grzybów, a także zwiększenie ognioodporności drewna. Oprócz substancji czynnych zawierają niekiedy również barwnik, ułatwiający kontrolę dokładności impregnacji. Zabezpieczone elementy po wyschnięciu impregnatu nie są szkodliwe dla otoczenia. Niektóre z preparatów mogą być używane do ochrony drewna mającego bezpośredni kontakt z ludźmi, zwierzętami oraz żywnością.
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...