Skocz do zawartości

Jaka temperatura na kotle CO

Recommended Posts

Łatwiej będzie powiesić profil np. taki 30x50
Profil ma być nad zasypem jakieś 10cm, trzeba uważać, aby do niego nie wsypywał się opał.

Na górze zaślepić ten przelot spalin...

na dole zaś "zagiąć"* profil w stronę kanału spalinowego
Tym sposobem zrobisz dyszę dopalającą, wykorzystasz też gazy, dym, spaliny zbierające się nad zasypem dolniaka.

"zagiąć"* - najlepiej odciąć odpowiednio końcówkę i zespawać, aby powietrze trafiało na tył a nie w dół....
To ma iść w płomień... Edytowano przez Jarecki-79 (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)
Dałem szamotkę 4cm. na jedną, całą stronę zasypu ze względu na za duzy kociołek ,jest teraz jak trzeba ,grzeje całą górę zasypu ,kiedyś tak nie oddawało ciepła dobra sprawa .Jeszcze założę ten profil co kolega Jarecki-79 wspomniał i zobaczę .Koledze chyba chodziło z tym profilem żeby zrobić kształt L od rusztów wodnych .Dziękuję koledze Edytowano przez zbyszekr114 (zobacz historię edycji)
Tak, taki kształt literki L
Tyle,że nie ma się to opierać na ruszcie wodnym, tylko wisieć blisko tej półki, jak najwyżej się da....

Masz wisząca półke pionową, więc łatwo zrobić jakieś 2haki na których ten profil powiesisz....
Teraz ważna informacja, do tego profilu musisz też doprowadzić część świeżego powietrza znad zasypu, aby zaciągało odgazowane spaliny.....

Zatem w tych górnych drzwiczkach, które na nieszczęście są skośne trzeba wywiercić 3otowry 12-ki..., ze względu na skośne drzwiczki, aby nie dymiło na kotłownię to kawałeczek profila, aby to powietrze było w poziomie dostarczane na wysokości lekko powyżej początku powieszonego profila sprowadzającego to wszystko na dół koło rusztu.......

Mam nadzieję,że opis dość jasny....
Chodzi o coś takiego jak na szkicu
Tak będzie właściwie, możesz zrobić jakąś przysłonę na tych drzwiczkach do regulacji tego "świeżego powietrza", nie mniej jest ono potrzebne.... ten kawałek profila w drzwiczkach nie musi prowadzić długim odcinkiem pod sam profil powieszony... to tylko po to, aby to powietrze wpadało poziomo.

Problem z takimi skośnymi drzwiczkami jest bowiem taki,że przy powietrzu wtórnym wychodzi nimi dym..... Edytowano przez Jarecki-79 (zobacz historię edycji)
  • 3 tygodnie temu...
Cytat

Chodzi o coś takiego jak na szkicu
Tak będzie właściwie, możesz zrobić jakąś przysłonę na tych drzwiczkach do regulacji tego "świeżego powietrza", nie mniej jest ono potrzebne.... ten kawałek profila w drzwiczkach nie musi prowadzić długim odcinkiem pod sam profil powieszony... to tylko po to, aby to powietrze wpadało poziomo.

Problem z takimi skośnymi drzwiczkami jest bowiem taki,że przy powietrzu wtórnym wychodzi nimi dym.....

Kolego ten kształtownik bo taki mam wstawić większy czy mniejszy ,mam prostokątny 5cmx3cm i 2.5cm x2,5cm który będzie lepszy ?
Cytat

Nie znam Twojego kotła.
Ta rura czy też profil ma za zadanie zebrać "gazy" , które zrobią się nad zasypem i "popędzić" je w dół bezpośrednio w płomień.
To prosta robota i groszowe sprawy, sam bym zaczął od tej mniejszej.

Jak założysz, to "usłyszysz" różnicę.

Zrobiłem na razie przesłonę z dwoma otworami fi 20mm i wlotem powietrza wtórnego poziomo i jest dobrze mniej smoły lepsze spalanie dymu ,później wstawię jeszcze profil do płomienia.Dzięki
  • 3 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Własnymi siłami, ma być równo i ponadto jeszcze w piwnicy? Będzie ciężko. Podstawowe pytanie brzmi, czy tam jest już jakaś wylewka? W związku z tym, czy trzeba zrobić nową wylewkę, czy tylko wyrównać starą? W tym drugim przypadku wymagana grubość będzie kilka razy mniejsza, ale trzeba do tego użyć zupełnie innej masy. Tak jak radzi vlad1431, najłatwiej podzielić podłoże listwami lub rurami, które wyznaczą docelowy poziom. W piwnicy, a więc miejscu o potencjalnie dużej wilgotności, tylko masy na bazie cementu. Na szczęście są dostępne rozmaite warianty modyfikowane, które łatwiej się rozprowadza. 
    • Nie wiem czy to jest T-cap ale pełna nazwa mojej pompy to : PANASONIC AQUAREA WH-MDC05J3E5 5KW MONOBLOK. Ogrzewa dom o powierzchni 100 m. kw. plus garaż plus CWU. Dom jest dobrze ocieplony więc pompa nie zużywa wiele energii zimą ale niskie rachunki za prąd, to raczej wynik fotowoltaiki na dachu. W pokojach zimą mam temperaturę 21 st. C., dla mnie wystarczy a w garażu 15 st. C. Jak na razie pompa daje radę. Co do innych pytań, to nie pomogę bo się na tym nie znam.
    • Przepraszam za brak konkretow. Dzialka rolna 0.7h jest polozona 130km a 0.3h 20km od miejsca gdzie planowana jest budowa domu. Jeszcze dodam że niedawno takie odległości nie stanowiły zadnego problemu poniewaz znajoma właśnie na takiej zasadzie się wybudowała.
    • Tak z ciekawości jaka moc tego Panasonica? To jest T-cap? Pytam, bo zanim zamontowałem kocioł gazowy też brałem pod uwagę T-capa 9kw. Tylko teraz jak policzyłem ile mocy zwykle używamy na gazie to wychodzi nie do wiary, ale kocioł zwykle chodzi na 6% mocy z 19kw, max było 12% przy mrozach nie wiem czy -10 czy więcej, przy czym % jest liczony od minimalnej mocy, czyli w moim przypadku od 3kw. Na CWU ustawione jest 50% i zasobnik 140L grzeje kilka minut, nie mierzyłem, ale raczej nie więcej niż 5-10 minut. I teraz mam wątpliwości, czy taki T-cap 9kw nie byłby po prostu za duży? Nie wiem czy te wskazania mocy na Termecie są rzeczywiste, ale jak już złapie temperaturę, a zwykle to jest 35°C na zasilaniu, to możliwe żeby chodził na 4-5Kw? Najwyższą jaką ustawiliśmy to było 42°C. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Komentarz dodany przez Darek: Farba do płytek to sprytny trik na odnowienie kafelek w łazience czy kuchni. Zacznij od solidnego przygotowania – umyj płytki środkiem odtłuszczającym, usuń brud i lekko je zmatuj papierem ściernym. Wybierz farbę ceramiczną, np. epoksydową, która wytrzyma wilgoć i codzienne zużycie. Nałóż podkład, jeśli jest wymagany, a potem dwie cienkie warstwy farby – wałkiem na dużych obszarach, pędzlem w trudno dostępnych miejscach. Między warstwami zrób przerwę 12-24 godzin. Fugi pomaluj osobno lub zostaw w oryginalnym kolorze dla efektu. To szybka alternatywa dla remontu, dająca nowy wygląd tanim kosztem. Po skończeniu daj farbie kilka dni na utwardzenie, unikając wody. Proste, a efektowne!
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...