Historia edycji
Nie ma historii konta do pokazania lub ten komentarz był edytowany przez moderatora.
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Mogę Cię zarzucić linkami do "wiedzy" internetowej, którą można o kant doopy potłuc, bo jest sprzeczna z prawem i nie tylko. Wiedzę nabywa się w szkołach, a nie na szajsbuku.
-
Przez podczytywacz · Napisano
W którym miejscu ta "niekultura" Ci wyszła? -
Przez Maciek_Budowlaniec · Napisano
Czy "podczytywacz" podczytał źródł cytatu: elektrykadlakazdego.pl/wylacznik-schodowy-uzupelnienie/ nie? to niech podczyta. Nota bene bardzo niekulturalna osoba. -
W prawie polskim przekształcono wspólnoty w spółki w latach 60-tych (art 14 ustawy). I o spółkach napisałam. Taką spółkę rejestrował starosta a nie gmina. I jak każda spółka - zarządzana jest przez udziałowców. Nowelizacja z 2015 grunt traktuje jako spółkę wspólnoty gruntowej (o ile da się ustalić współwłaścicieli) albo mienie gminy (na wniosek gminy, jeśli nastąpi interes prawny a właścicieli nie ma). Na wniosek autora, gmina zyskuje interes prawny do przejęcia gruntów, by zapewnić przejazd. Ktoś tam w gminie i starostwie przespał kilka lat, bo tworzenie spółki jest jest przymusowe (art 25 ustawy zmieniającej z 2015). Zwalanie na ciebie szukania właścicieli spółki, która nigdy nie powstała (bo najwyraźniej jej nie zawiązano, co było obowiązkiem prawnym od lat 60-tych) jest absurdem, bo ustawa wyraźnie wskazuje, że jest to obowiązek wójta. A obowiązkiem Starosty prowadzić ewidencje osób mających prawa do gruntu (gmina przedstawia Starostwu wykaz uprawnionych). A jak Starostwo nie potrafi ustalić, to wydaje decyzję o możliwości przejęcia gruntów przez gminę. Jak gmina nie jest zainteresowana, to przechodzi na Skarb państwa (art 8k ustawy zmieniającej z 2015). Starosta miał na to rok od wejścia ustawy w życie. Bo jak napisałam, nie może istnieć forma własności, która realnie nie istnieje w systemie prawnym (Bo nie omawia jej kodeks cywilny). Więc wracamy do tego co napisałam na początku, grunt może posiadać: -Skarb Państwa -Gmina - Właściciele prywatni (w tym podmioty prawne jak spółki) Moim zdaniem są podstawy do wytoczenia starostwu pozwu z prawa administracyjnego, ale na początek po prostu napisz skargę do wojewody na Starostwo.
-
Z tego co czytam użytkowników PC, to jestem w stanie uwierzyć że nie jest drogo, ale żeby była aż taka różnica to nie wiem. Z gazem pokrywa się mniej więcej z moim zużyciem. Choć jak docieplę stropy w piwnicach i zaizoluję rurki do zasobnika i cały zasobnik dodatkowo, to powinno się zmniejszyć o 10-15%. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
-
Popularne tematy