1andy76 Napisano 30 stycznia 2006 Udostępnij #1 Napisano 30 stycznia 2006 Interesuje mnie instalacja ogrzewania opartana pompie ciepła. Wcześniej zakupiłem już komplet tradycyjnych, aluminiowych grzejników naściennych oraz rury instalacyjne Cu. Czy moge te elementy wykorzystać w instalacji ogrzewania opartej na pompie ciepła?? Link do komentarza
Gość Napisano 30 stycznia 2006 Udostępnij #2 Napisano 30 stycznia 2006 Do pomp ciepła zaleca się stosowanie instalacji niskotemperaturowej (np. podłogówka). Stosowanie kaloryferów w tym przypadku nie jest korzystne z punktu widzenia ekonomii Link do komentarza
1andy76 Napisano 30 stycznia 2006 Autor Udostępnij #3 Napisano 30 stycznia 2006 Dziękuję za odpowiedź. Generalnie nie wykonam więc mojej instalacji... Poczekam-być może pojawi się jakieś rozwiązanie Link do komentarza
Gość Napisano 1 lutego 2006 Udostępnij #4 Napisano 1 lutego 2006 Możesz wykorzystać pompę ciepła do ogrzewania grzejnikami, musisz jednak pamiętać, że efektywność pomp ciepła jest tym większa im niższa jest temperatura zasilania wody grzewczej - dla większości przypadków jest to 35 st. C. Grzejniki aluminiowe są to zazwyczaj grzejniki członowe - musisz więc sprawdzić parametry (moc) Twoich grzejników przy temperaturze zasilania 35 st. C i ewentualnie dołożyć parę żeberek - żaden problem Link do komentarza
Gość Napisano 1 lutego 2006 Udostępnij #5 Napisano 1 lutego 2006 W sumie zakładaliśmy juz pompę do istniejącej juz instalacji i generalnie kończy się tym że trzeba dokładać odrobine więcej żeberek jak i zainstalowaniem klimakonwektorów i po kłopocie . Link do komentarza
1andy76 Napisano 1 lutego 2006 Autor Udostępnij #6 Napisano 1 lutego 2006 Dziękuję za odpowiedź. Jest więc nadzieja że uda mi się stworzyć instalację z wykorzystaniem posaidanych materiałów.. W końcu będzie trochę oszczędnosci Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się