Skocz do zawartości

Odnowa domu ocieplonego

Recommended Posts

Witam
Mam problem z elewacją domu. Po 3 latach na scianach pokazaly sie pękniecia. Podejrzewam, ze sa to powierzchniowe lecz nie moge wykluczyc ze styropian tez popękał. Może ktoś doradzi jakąś dobra technologie remontu i materiały?
Myśle, ze ocieplenie domu bylo zle wykonane. Siatka na klej cementowy za malo elastyczny tym bardziej ze dom siada co widac po spekanych scianach wewnatrz.
Czy w tym przypadku wystarczy ponowne zasiatkowanie i uzycie kleju elastycznego oraz nowego tynku akrylowego czy moze jakies inne pomysly?

pozdrawiam

Cytat

Witam
Mam problem z elewacją domu. Po 3 latach na scianach pokazaly sie pękniecia. Podejrzewam, ze sa to powierzchniowe lecz nie moge wykluczyc ze styropian tez popękał. Może ktoś doradzi jakąś dobra technologie remontu i materiały?
Myśle, ze ocieplenie domu bylo zle wykonane. Siatka na klej cementowy za malo elastyczny tym bardziej ze dom siada co widac po spekanych scianach wewnatrz.
Czy w tym przypadku wystarczy ponowne zasiatkowanie i uzycie kleju elastycznego oraz nowego tynku akrylowego czy moze jakies inne pomysly?

pozdrawiam

na zewnątrz pęknięcia powierzchniowe .... ? icon_confused.gif

mimo ze w srodku tez popękały tynki i sciany ... ?

i klej temu winny ? ze niby słaby ...
a nie podłoze pod budynkiem ?

sorry, ale moim zdaniem widzisz objawy, a nie dostrzegasz skutków ...

Cytat

W pierwszej kolejności ustalić przyczynę osiadania budynku! Potem wyeliminować. Na końcu naprawiać.

Ogólnie przyczyny są złożone i nie chodzi tu o to żeby się nad tym teraz zastanawiać tylko jak dalej postępować.
Po pierwsze tereny sa niestabilne
Po drugie budynek osiada, bo być może za słaby fundament, nie ja go budowałem. Budynek ma 7 lat.
Powstały pekniecia na tynku mineralnym tak więc i ściana wewnatrz też. Jedynym sposobem było ocieplić i zabezpieczyć, gdyż trudno o rozbieranie całej ściany budynku.

Nie prosiłem o drwiny i szydzenie tylko o porade co dalej z tym zrobić, bo są różne głosy że trzeba ściagnać siatke do styropianu lub założyć na to nową, ale może okazać sie tak, że bedzie nadal pękać nieustannie.
Chodzi o to by wybrać optymalą metodę, ale nie iść w koszty.

Cytat

na zewnątrz pęknięcia powierzchniowe .... ? icon_confused.gif

mimo ze w srodku tez popękały tynki i sciany ... ?

i klej temu winny ? ze niby słaby ...
a nie podłoze pod budynkiem ?

sorry, ale moim zdaniem widzisz objawy, a nie dostrzegasz skutków ...

objawem jest pekajacy tynk akrylowy a skutkiem tego, że klej został położony cementowy w czasie deszczu gdzie jedna warstwe zmyło (podejrzewam brak fachowości podczas kładzenia samego styropianu) oraz pekające ściany budynku w związku ze złym wykonawstwem. I co z tego wyni ka? Mam rozbierac caly dom wedlug twojej porady?
mare37 nie oburzaj się. Nikt tu nie szydzi z Ciebie. Pęknięcia w środku domu świadczą o poważniejszym problemie niż nieestetyczne pęknięcie na elewacji. Jeśli nie usuniesz skutku to problem będzie powracał. Chyba, że chodzi o szybkie i tanie zamaskowanie i sprzedaż domu. Ja podkreślam tylko, że jeśli robisz to dla siebie to przede wszystkim należy najpierw znaleźć przyczynę.
Cytat

moze napisz gdzie odprowadzasz wode z rynien ?
czy teren mokry ? zdrenowany ? da sie zdrenować ? jest gdzie wode odprowadzic poza najbliższa okolice budynku ?

Co ma woda do tego? problem polega na tym ze czesc domu wsparta jest na tzw ławie i nie ma parteru tylko pierwsze pietro podwieszone czyli tak jakby jeden pokoj byl w powietrzu wsparty na metalowej rurze. Calosc konstrukcyjna po prostu jest zle zaprojektowana. Wiec porady typu likwidowanie przyczyny nie wchodza w gre, bo trzebaby by od nowa budowac dom. Calosc terenu lezy po dawnej kopalni. A woda z dachu odprowadzona jest rynnami do kanalizacji a nie w grunt.
Budynek nie bedzie sprzedawany. Robie to dla siebie i chodzi tylko i wylacznie o poprawienie elewacji, ktora jest miejscami spekana i na 90 procent sa to pekniecia tynku akrylowego a nie styropianu.

Cytat

Co ma woda do tego?
(...)
A woda z dachu odprowadzona jest rynnami do kanalizacji a nie w grunt.

W sytuacji kiedy jest odprowadzana do kanalizacji to nic.

Cytat

problem polega na tym ze czesc domu wsparta jest na tzw ławie i nie ma parteru tylko pierwsze pietro podwieszone czyli tak jakby jeden pokoj byl w powietrzu wsparty na metalowej rurze. Calosc konstrukcyjna po prostu jest zle zaprojektowana. Wiec porady typu likwidowanie przyczyny nie wchodza w gre, bo trzebaby by od nowa budowac dom. Calosc terenu lezy po dawnej kopalni.

W terenie pokopalnianym dom na ławach i z nadwieszeniem - bardzo ryzykowne rozwiązanie. Dom nie jest stary, 7 lat to niedużo. Jak projektant żyje to możesz mu podziękować icon_wink.gif

Cytat

Budynek nie bedzie sprzedawany. Robie to dla siebie i chodzi tylko i wylacznie o poprawienie elewacji, ktora jest miejscami spekana i na 90 procent sa to pekniecia tynku akrylowego a nie styropianu.

Niepotrzebnie napisałeś o wewnętrznych pęknięciach, bo teraz wszyscy się na tym skupili - bo masz poważny problem i chyba z niewiedzy go bagatelizujesz. Ktoś na forum ładnie ujął takie podejście: "pudrowanie trupa".
Może ktoś doradzi Ci jak naprawić te spękania na akrylu ale nie licz, że to rozwiąże problem. Za rok, dwa znowu będziesz szukał porad.
Wciaż nie rozumiecie sytuacji. MOże ktoś tam ma trupa i pudruje to jego sprawa. Dom jest nowy a sprawa pękniec wewnetrznych dotyczy jednego pokoju. Natomiast pytanie dotyczyło elewacji zewnętrznej i myslalem, ze uzyskam tu informacje jakim klejem i jaka metoda to zrobic a nie latanie szparek wewnatrz domu, bo to nie jest problem. Na zewnatrz sa dwie opcje..albo zakladanie siatki i ponwny tynk akrylowy na calosc lub zrywanie siatki z tynkiem i robienie jeszcze raz otynkowania oczywiscie ze sprawdzeniem czy styropian pod spodem trzyma sie prawidlowo. Niestety wasze wypowiedzi swiadcza raczej o nieznajomosci tematu, bo zajeliscie sie czyms bardzo oczywistym. Nie na to liczylem. Szkoda mi czasu wobec powyzszego na forum i lepiej porozmawiac z fachowcem. Edytowano przez mare37 (zobacz historię edycji)
Cytat

Niestety wasze wypowiedzi swiadcza raczej o nieznajomosci tematu, bo zajeliscie sie czyms bardzo oczywistym. Nie na to liczylem. Szkoda mi czasu wobec powyzszego na forum i lepiej porozmawiac z fachowcem.

Zgadza się... nie jesteśmy fachowcami w dziedzinie pudrowania trupa icon_biggrin.gif
Jak przeanalizujesz sprawę to zapraszamy ponownie icon_smile.gif
Cytat

... Niestety wasze wypowiedzi swiadcza raczej o nieznajomosci tematu, bo zajeliscie sie czyms bardzo oczywistym. Nie na to liczylem. Szkoda mi czasu wobec powyzszego na forum i lepiej porozmawiac z fachowcem.

próbuj z fachowcem icon_smile.gif

jako dyletant mogę Ci powiedziec, ze nie ma kleju /ani siatki/ który powstrzymałby pekajace sciany

p.s.
choć nie próbowałem jeszcze kropelki ...
a TV mówia, ze "co kropelka sklei, sklei
zadna siła nie odklei "

więc mejbi icon_confused.gif
Cytat

Wciaż nie rozumiecie sytuacji. MOże ktoś tam ma trupa i pudruje to jego sprawa. Dom jest nowy a sprawa pękniec wewnetrznych dotyczy jednego pokoju. Natomiast pytanie dotyczyło elewacji zewnętrznej i myslalem, ze uzyskam tu informacje jakim klejem i jaka metoda to zrobic a nie latanie szparek wewnatrz domu, bo to nie jest problem. Na zewnatrz sa dwie opcje..albo zakladanie siatki i ponwny tynk akrylowy na calosc lub zrywanie siatki z tynkiem i robienie jeszcze raz otynkowania oczywiscie ze sprawdzeniem czy styropian pod spodem trzyma sie prawidlowo. Niestety wasze wypowiedzi swiadcza raczej o nieznajomosci tematu, bo zajeliscie sie czyms bardzo oczywistym. Nie na to liczylem. Szkoda mi czasu wobec powyzszego na forum i lepiej porozmawiac z fachowcem.

Przeczytaj jeszcze raz odpowiedzi, jakie padły na zadane przez Ciebie pytania i przeanalizuj je...
Zauważ, że od pierwszych porad zwrócono Ci uwagę, że załatanie pęknięć pomoże Ci na krótki czas i dopóki nie ZLIKWIDUJESZ przyczyny pęknięć to tylko "przypudrujesz " elewację icon_rolleyes.gif Jeśli nawet zerwiesz całe ocieplenie i położysz je na nowo, nawet z najbardziej elastyczną chemią (no, może silikon coś pomoże icon_razz.gif ) to dalsze pęknięcia budowli spowodują dalsze pęknięcia elewacji...
To świadczy właśnie o doskonałym zrozumieniu sytuacji icon_exclaim.gif To, że pękają ściany w jednym tylko pokoju znaczy, że pęka budynek!!! I trzeba zdiagnozować dokładnie przyczynę, zastanowić się jak MOŻNA zmniejszyć tempo degradacji budowli icon_confused.gif w miarę realnym czasie i za w miarę realne pieniądze icon_confused.gif
Nawet najlepszy i najbardziej utytułowany fachowiec nic innego Ci nie doradzi icon_neutral.gif , chyba, że niepoważnie potraktuje icon_mrgreen.gif
Cytat

Wciaż nie rozumiecie sytuacji. MOże ktoś tam ma trupa i pudruje to jego sprawa. Dom jest nowy a sprawa pękniec wewnetrznych dotyczy jednego pokoju. Natomiast pytanie dotyczyło elewacji zewnętrznej i myslalem, ze uzyskam tu informacje jakim klejem i jaka metoda to zrobic a nie latanie szparek wewnatrz domu, bo to nie jest problem. Na zewnatrz sa dwie opcje..albo zakladanie siatki i ponwny tynk akrylowy na calosc lub zrywanie siatki z tynkiem i robienie jeszcze raz otynkowania oczywiscie ze sprawdzeniem czy styropian pod spodem trzyma sie prawidlowo. Niestety wasze wypowiedzi swiadcza raczej o nieznajomosci tematu, bo zajeliscie sie czyms bardzo oczywistym. Nie na to liczylem. Szkoda mi czasu wobec powyzszego na forum i lepiej porozmawiac z fachowcem.

A w jakiej technologii był stawiany ten dom...
Bo np. w domach w systemie szkieletowym często - gęsto pokazują sie pęknięcia wewnątrz czy też na zewnątrz budynku,nawet przez kilka lat ....
I to jest tylko kosmetyka,a nie wady konstrukcyjne czy niestabilność podłoża ...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...