piotrek19zx Napisano 4 kwietnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 4 kwietnia 2010 Witam.Skończyłem remont pokoju i chciałbym jakoś podświetlić fototapetę(jeszcze nie położona).Jakie oświetlenie mam wybrać takie nad fototapetą czy lepsze będzie takie pod nią, jakich lamp użyć? Link do komentarza
Gość stach Napisano 5 kwietnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 5 kwietnia 2010 Cytat Witam.Skończyłem remont pokoju i chciałbym jakoś podświetlić fototapetę(jeszcze nie położona).Jakie oświetlenie mam wybrać takie nad fototapetą czy lepsze będzie takie pod nią, jakich lamp użyć? Podświetlić, czy oświetlić?Jeśli podświetlić, to musisz mieć fototapetę, wydrukowaną na materiale transparentnym (plexi, szkło, poliwęglan) lub folii, którą na takie materiały naklejasz i zmontować coś w formie ramki na wysięgnikach, pozwalających umieścić tę tapetę w odległości 10 - 15 cm od ściany, za tą konstrukcją umieścić wzdłuż krawędzi konstrukcji świetlówki niedużej mocy i masz podświetlenie Jeśli chcesz oświetlić, to do tego celu najlepsze będą halogenowe lampki na elastycznych, regulowalnych wysięgnikach umieszczonych np. w górnych narożnikach oklejonej ściany, skierowanych w punkty fototapety, godne podkreślenia (interesująca budowla, ciekawa roślinka, słońce, zgrabna plażowiczka - zależnie od motywu fototapety). Możesz użyć lampek ledowych, również dających światło w dużej mierze kierunkowe - zwróć uwagę na barwę światła, aby była najbardziej zbliżona do światła dziennego, chociaż ciekawe efekty uzyskać można doświetlając niektóre punkty obrazu kolorowymi punktami Link do komentarza
szelest24 Napisano 5 kwietnia 2010 Udostępnij #3 Napisano 5 kwietnia 2010 I pamiętaj, żeby punkty świetlne były oddalone od fototapety. Jak będą za blisko to podświetlą wszelkie nierówności ściany i łączenia arkuszy fototapety. Link do komentarza
budownicza1 Napisano 6 kwietnia 2010 Udostępnij #4 Napisano 6 kwietnia 2010 Mam fototapetę podświetloną jak obraz w muzeum , ale nie jest taka duża i dało się dwoma lampkami.Nazwy nie pomne bo to już stare . Link do komentarza
Gość stach Napisano 6 kwietnia 2010 Udostępnij #5 Napisano 6 kwietnia 2010 Cytat I pamiętaj, żeby punkty świetlne były oddalone od fototapety. Jak będą za blisko to podświetlą wszelkie nierówności ściany i łączenia arkuszy fototapety. Przed położeniem fototapety trzeba koniecznie tak przygotować ścianę aby nie było ŻADNYCH nierówności, jeśli ta fototapeta ma jakoś wyglądać!!! Ale faktycznie kąt padającego światła jest bardzo ważny i należy doświadczalnie ustawić lampki. Link do komentarza
versace77 Napisano 3 maja 2010 Udostępnij #6 Napisano 3 maja 2010 Najlepsze efekty jezeli chodzi o podswietlenie daje tapeta 3D,mozliwosci jest wiele nie sposob tu wymieniac ,zalezy co chcesz osiagnac,moze jak juz zrealizujesz jakis pomysł to zamiesc zdjecie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się