Skocz do zawartości

Linia zabudowy

Gość

Recommended Posts

Napisano
Czy linię zabudowy moźna przesunąć wgłąb działki?
Np. linia zabudowy jest obecnie 6 metrów od drogi, a dom chcę postawić 8 metrów od drogi?
Czy to jest legalne?
  • 2 tygodnie temu...
Gość Redakcja__
Napisano
Samowolna zmiana usytuowania budynku na działce jest niedopuszczalna. W najlepszym razie takie działanie może skończyć się nałożeniem kary legalizacyjnej oraz nakazem dostosowania dokumentacji do stanu rzeczywistego. W skrajnych wypadkach może być również wydany nakaz rozbiórki niewłaściwie usytuowanego domu
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
a co jeśli w planie jest MAKSYMALNA linia zabudowy ?

czy to oznacza, że mogę dom zaplanować pomiędzy tymi liniami? ... i nawet może trochę na ukos?
  • 2 tygodnie temu...
Gość Redakcja__
Napisano
Linie zabudowy określone w warunkach zabudowy wydanym przez urząd gminy stanowią wytyczne do przygotowania przez projektanta planu zagospodarowania działki. Plan taki jest niezbędny do uzyskania pozwolenia na budowę i starostwo, które je wydaje decyduje, czy budynek może być usytuowany np. skośnie, ale zawsze w granicach określonych w warunkach zabudowy.
  • 3 lata temu...
Napisano
Cytat

Linie zabudowy określone w warunkach zabudowy wydanym przez urząd gminy stanowią wytyczne do przygotowania przez projektanta planu zagospodarowania działki. Plan taki jest niezbędny do uzyskania pozwolenia na budowę i starostwo, które je wydaje decyduje, czy budynek może być usytuowany np. skośnie, ale zawsze w granicach określonych w warunkach zabudowy.

mam pytanie odnosnie linii zabudowy
1 Czy linia zabudowy oznacza to samo co nieprzekraczalna linia zabudowy- chodzi mi o to czy majac wyznaczona linie zabudowy trzeba postawic budynek dokładnie w tej linii czy mozna wybudowac np 3 m od niej w głab działki ?
2 majac wyznaczona linie zabudowy w projekcie warunkow zabudowy mozna wnoskowac o zmiane tej linii zabudowy i na jakim etapie najlepiej to zrobic i jak motywowac swoja prosbe( przytaczc jakies paragrafy prawne?)
3 Linia na działce która zamierzm kupic została ustalona na 12 m od strony drogi ( gminnej polnej). Działka jest 12 arowa 28x42. Wyznaczona w ten sposób linia zabudowy ogranicza ,,ustawnośc działki" tym bardziej ze od tyłu jest 10 m pas sosen samosiejek. Przy takiej linii zabudowy i domku 13x13 robi sie waska przestrzen 8 metrowa miedzy drzewami a tarasem a z przodu 12m które nie beda słuzyc celom rekreacyjnym.
4 czy jest jakas wymagana odległośc domu od linii lasu która graniczy bezposrednio z granica działki?.
Napisano
Linia zabudowy to wymagana odległość od granicy działki natomiast nieprzekraczalna linia zabudowy to minimalna odległość jaka trzeba zachować.

Warunki zabudowy wydawane są w formie decyzji od której można odwołać się do organu nadrzędnego. Jednak szanse na zmianę decyzji są niewielkie, gdyż gmina ze względu na zachowanie ładu przestrzennego ustaliła taką a nie inną linię zabudowy.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• W filmie zobaczysz łatwy sposób na montaż szpilek pod murłatę. W naszym przypadku są to kotwy M16 400 mm, montowane co 90 cm dookoła całego 63 metrowego wieńca. Kończymy tym etap całego zbrojenia stropu i czekamy na odbiór prac przez kierownika. Czy wszystko zrobiliśmy poprawnie? :)  
    • Podjechałem i cyknalem lepsze foto:)    
    • Dopiero teraz doczytałem Ps. pod zdjęciem... Tu nie potrzeba nic kleić czy spawać - powinien po prostu wymienić ten zaworek na nowy...   To jest - jak przypuszczam - zaworek odcinający na wylocie z grzejnika...  
    • https://koperrt.com/products/16072304607348528752213120?utm_source=ad&utm_medium=google&utm_origin=shopline&utm_campaign=636491&utm_content=23181985177&adset_id=187535772916&utm_term=780698919071&aatid=4779585835&gad_source=2&gad_campaignid=23181985177&gclid=CjwKCAiA3fnJBhAgEiwAyqmY5WFmWVEn9SZthO88c8_HxQVL0demJEIHMSolG6Kq14QQ2evmHAjg1RoC4UMQAvD_BwE    
    • Witam wszystkich forumowiczów!   Mam stary budynek, w którym ściany zewnętrzne są już ocieplone, ale dach pozostaje nieocieplony i przez niego ucieka dużo ciepła. Planuję na wiosnę ocieplić dach od góry styropianem EPS 100 (styropian dach/podłoga) o łącznej grubości 23 cm. Dach jest płaski z lekkim nachyleniem, powierzchnia około 100 m², pokryty papą, która zachowała się w całkiem dobrym stanie – nie jest uszkodzona, nie planuję jej zrywać, tylko oczyścić i zostawić jako podłoże.Na styropianie ma być położona papa termozgrzewalna (jedna lub dwie warstwy). Montaż styropianu będę wykonywał samodzielnie (klejenie + kołkowanie), a papę zgrzewalną zlecić fachowcowi, który się na tym zna.Mam kilka wątpliwości i pytań – bardzo proszę o Wasze opinie na podstawie doświadczeń: 1. Grubość i układanie styropianu: Czy lepiej położyć jedną warstwę 23 cm, czy podzielić na dwie warstwy (np. 11 cm + 12 cm) układane na mijankę? Wiem, że dwie warstwy lepiej eliminują mostki termiczne, ale to więcej pracy. Pomijając aspekt czasu i wysiłku – czy takie rozwiązanie naprawdę ma sens i daje zauważalną różnicę w izolacyjności?   2. Montaż i mocowanie styropianu: Dach nie będzie dodatkowo obciążony (tylko papa na wierzchu, bez chodzenia czy tarasu), ale ważne jest solidne mocowanie, żeby wiatr nie oderwał warstw. Planuję kleić styropian (klejem bitumicznym lub poliuretanowym) + kołkować.Dla grubości 23 cm – jakie kołki polecacie? Czy wystarczą o długości ok. 30 cm (żeby wystawały trochę w podłoże betonu)? Czy lepiej stosować metodę z otwornicą – wyciąć otwór w styropianie, włożyć kołek, a potem zatkać wyciętym krążkiem (żeby kołek nie wystawał i nie tworzył mostka)? Jeśli dwie warstwy: Czy wystarczy kołkować tylko dolną warstwę (do podłoża), a górną tylko przykleić do dolnej? Czy kołki muszą przechodzić przez obie warstwy dla lepszej stabilności?   3. Warstwa separacyjna na styropianie pod papę: Czytałem różne opinie – jedni polecają geowłókninę polipropylenową (200-300 g/m²) jako ochronę przed wysoką temperaturą palnika i separację, drudzy grubą folię PE (0,2 mm). Geowłóknina wydaje mi się lepsza (przepuszcza parę, nie topi się tak łatwo). Czy zgadzacie się, że geowłóknina to najlepsze rozwiązanie w takim przypadku, czy polecacie coś innego (np. folię PE)?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...