Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok

tomkik

Uczestnik
  • Posty

    13
  • Dołączył

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutralny

O tomkik

  • Ranga
    Początkujący
  1. Witam ponownie, Korzystając z dłuższego weekendu posprawdzałem ponownie cały układ, tzn: rozkręciłem pompę (wszystko w porządku), wymieniłem zawór zwrotny (stary był dobry), sprawdziłęm elektrozawór (ok), po czym rozpaliłem w kominku. Objawy jednak nie ustąpiły, tzn temperatura na sterowniku brdzo szbko osiąga 100 stopni (załacza sięalaram) a grzejniki zaledwie ciepłe. Mam pytanie - gdzie jest umieszczony czujnik temperatury w płaszczu? czy może być tak że jest w jednej z rur, która jest zapowietrzona? Innym wytłumaczeniem jest uszkodzenie czyjnika - ale jak nie palę to wskazuje poprawnie 19-20 stopni. Pozdrawiam
  2. Oto zawór - on się automatycznie otwiera jak poma się włącza. Czy za pompą jest jakiś zawór jeszcze?
  3. OK, wieczorem podam, jak wrócę do domu
  4. No właśnie tu jest jakiś zawór na obiegu zasilającym, ale też działa. image hosting 10mb limit
  5. Pompa na pewno pompije - odkręciłem tą śrubkępośrodku i siękręci (działają wszystkie biegi). Innej pompy chyba nie mam - ale kominek jest zabudowany więc pewien nie jestem.
  6. Witam, Poniżej wklejam zdjęcie mojej instalacji, do awarii doszło ponieważ zawór zaznaczony w czerwonym kółku, pozostał zamknięty. Proszę o wasze uwagi - co można ewentulanie jeszcze zrobić przed rozbiórką obudowy. Dzisiaj zauważyłem że jak napalę w kominku i załaczy się pompa (55 C) to grzejniki przez moment są gorące, ale po chwili są letnie a temp. w płaszczu rośnie. Pozdrawiam photo hosting sites
  7. OK, dzięki za podpowiedź - dzisiaj zrobiłem płukanie całej instalacji pod ciśnieniem - wyleciało trochę czarnego syfu. Rozpalę wieczorem - jeżeli nadal będzie tak samo - biorę sie za demontaż obudowy. Gdzie znajdująsięte zawory zwrotne? Pytam bo obudowę mogę łątwo rozebrać do powiedzmy 1,2 m wyskości - potem zaczyna się kamień.
  8. Jest na maksa, ale coś musi być w płaszczu, bo rura nie jest gorąca przed pompą - czyli z płaszcza nie oddaje całej ciepłej wody - czy może być coś z naczyniem zbiorczym - jak mi sięta woda gotowała to trochę zrzuciło do piwnicy a potem parowało w salonie. Chyba bez rozbiórki obudowy sięnie obejdzie
  9. Dzisiaj napaliłem mocno i kaloryfery zrobiły siętrochęcieplejsze - ale na sterowniku 100 stopni i alarm. Chyba musi byćcoś rzeczywiście zapowietrzone, tylko jak mam to odpowietrzyćnie demontując obudowy.
  10. Wszystkie odpowietrzyłem - więc chyba też nie
  11. Jest automat - sprawdziłem, woda jest zgodnie z poziomem w naczyńku.
  12. Też tak myślałem - ale nie bardzo mogę namierzyć odpowietrzniki, więc nie wiem jak to sprawdzić. Może spuścić całąwodę przez filtr i ponownie napełnić.
  13. Witam, Mam następujący problem: Kominek z płaszczem wodnym - wczoraj wieczorem napaliłem i zapomniałem, że zawór powrotny za pompą był zamknięty. Oczywiście woda się zagotowała, generlanie full pary wodnej, itd. W nocy szybko pobiegłem do piwnicy i otworzyłem zawór. Sytuacja się uspokoiła, jednak teraz mam taki problem - na sterowniku otrzymuję wysokie temperatury w krótkim czasie a grzejniki są zaledwie letnie. Sprawdziłem filtry, i pompę - wszystko w porządku tzn filtry czyste a pompa chodzi. Co może być przyczynątakiego stanu rzeczy? Czy możliwe jest że coś się zapchało w płaszczu? Pozdrawiam
×