Historia edycji
Nie ma historii konta do pokazania lub ten komentarz był edytowany przez moderatora.
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Przez Maciekelektryk · Napisano
Szukasz rzetelnego elektryka lub instalatora automatyki budynkowej w okolicach Krakowa? Jako M&M Elektryka – Maciej Szaleniec oferuję kompleksowe usługi elektryczne oraz systemy automatyki budynkowej LOXONE dla domów, mieszkań i firm. Działam na terenie: Kraków, Wieliczka, Bochnia, Niepołomice, Skawina, Masłomiąca, Michałowice, Miechów, Proszowice. W ofercie m.in.: ✔️ montaż i modernizacja instalacji elektrycznych ✔️ wykonanie i prefabrykacja rozdzielnic ✔️ pomiary elektryczne (odbiorcze i okresowe) ✔️ instalacje smart home – automatyka budynkowa LOXONE ✔️ systemy oświetlenia, sterowania, monitoring ✔️ szybkie i fachowe usuwanie awarii Stawiam na jakość, terminowość i indywidualne podejście do każdego klienta. Zadzwoń lub napisz – doradzę i wycenię bez zobowiązań. 🌐 www.mmelektryka.pl 📘 Facebook: facebook.com/MElektryka 📸 Instagram: instagram.com/mmelektryka 📍 Kraków, Wieliczka, Bochnia, Niepołomice, Skawina, Masłomiąca, Michałowice, Miechów, Proszowice -
Czy beton zalewany musi byc wibrowany ? Czy wibrowanie jest zalezne od typu czy szerokości ławy ?
-
Może postawią im jakieś pojemniki. To dobre pytanie, potrzeba czasu. Sejm uchwalił nowelizację "ustawy śmieciowej", ale to proteza dla UE czas, żeby zająć się tym na poważnie.
-
To podróbka. Makita jest bardzo dobrze podrabiana już od 10 lat, trudno jest laikowi rozróżnić, z czym ma do czynienia. Można zważyć np.akumulatory dołączone w zestawie. https://www.makita.pl/product/dhr171.html#tab_content_10 Na stronie producenta są 2 wersje. DHR171RTJ Akumulatorowa młotowiertarka LXT® 18V EAN: 0088381848589 DHR171Z Akumulatorowa młotowiertarka LXT® 18V EAN: 0088381848503
-
Zgodnie z normą, odchylenie poziomu ławy fundamentowej powinno mieścić się przedziale ±10 mm do tzw. rzędnej. W przypadku bardziej precyzyjnych konstrukcji tolerancja może wynosić, np. ±5 mm, wtedy powinno to być określone w projekcie. Wchodziłem czasami na roboty po kimś (inwestor w porę się zreflektował), i były różnice nawet do 30 cm przy większych bryłach, zdarzały się ławy wylane nie w tym miejscu, albo brakowało ław na słupy, schody, itd. a inwestor zapłacił już komuś za wylanie ław. Czasami zgodziłem się na robotę, a budynek nie mieścił się na istniejących ławach. Rozbierałem nawet ściany fundamentowe wymurowane z pustaków Alfa, które stały i przez 20 lat rozwalił je mróz. Po inwentaryzacji z geodetą wylewałem, dolewałem, nadlewałem częściowo nowe fundamenty. Jeżeli to wszystko będzie w ziemi, to ja nie widzę problemu, stan zerowy budynku ma znaczenie. Można podszalować i nadlać betonu B20. Można wymurować częściowo dodatkowe warstwy. Murować na grubszej spoinie kilka warstw bloczka w miejscach zaniżonych, przy "wyciąganiu narożników", a w miejscach wyniesionych stosować cieńszą fugę, itd.
-
-
Popularne tematy