SERNIK JAK PUSZEK Swój ulubiony kruchy spod podpiec 10-15 minut, a na to masa serowa: -8 jajek -1 kg sera wiaderkowego -sok z 1 cytryny -1 i 1/2 budyniu śmietankowego -2 niepełne szklanki cukru -530 ml kremówki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i budyń - suchy, na koniec dodać ubite na sztywno białka, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i ubitą kremówkę i to też wymieszać. Jest to masa delikatna. położyć na spód podpieczony. Pieczemy 1 godz. 180 stopni. Nie dodaję żadnych bakalii, na wierzch co kto lubi, my lubimy z polewa. Podam jeszcze przepis znaleziony na cinie na genijalna polewe, ktore jest plastyczna i nie peka dzieki zelatynie. Dotychczas zawsze topilam czekolade z dodatkiem masla i smietany i wylewalam na ciasto ale krojac musialam noz moczyc w goracej wodzie aby polewa nie pekala. Ta nie peka nigdy, ma ladny polysk i dobrze smakuje, a dowod powyzej na fotce.. Polewa kakaowa z żelatyną: -4 łyżki cukru -2 łyżki śmietany -3 łyżki kakao -6 dkg masła -1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - kilka sekund) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić mase. Polać ciasto letnia polewą.