Skocz do zawartości

magpie101

Uczestnik
  • Posty

    99
  • Dołączył

  • Ostatnio

  • Dni najlepszy

    1

magpie101 last won the day on września 8 2010

magpie101 had the most liked content!

O magpie101

  • Urodziny 24.07.1973

Aktyw

  • Punkty pozostałe
    21

magpie101's Achievements

Początkujący

Początkujący (1/4)

2

Reputacja

  1. Do miseczki wsypuje cukier puder, wyciskam troche soku z cytryny i wlewam troszke wrzatku, dobrze mieszam. Lukier musi byc gesty, bo rzadki wsiaknie w ciasto.
  2. W przepisie jest margaryna ale ja daje zawsze maslo (raczej do wszystkiego dodaje maslo ). Co do cukru to nigdy nie daje do kruszonki, lukruje potem albo posypuje cukrem pudrem (u mnie wola lukier). Co do posypywania ciasta cukrem to nie robie tego, bo u mnie nie toleruja jak im cos zgrzyta podczas jedzenia. A do kruszonki to obojetnie czy to makowiec, ciasto maslane czy drozdzowe zawsze maslo topie, kruszonka jest wtedy miekka i rozplywa sie w ustach. Ta z siekanego masla jest duzo twardsza i do niej daje sie wlasnie cukier.
  3. U mnie wczoraj bylo grzecznie jedzeniowo, a nawet bardzo grzecznie jak na wolny dzien. Waga stoi w miejscu dzisiaj (dobrze, ze nie wzrosla, bo od dawna wucecik mnie wzywa), w rowny tydzien zjechalo mi -1,2 kg na 1400 kcal. Elutek, a Ty jestes na diecie, ze sie denerwujesz swoja waga, bo ja nie w temacie?
  4. Elu na fotce wszystko jeszcze cieple, a pachnie zawsze w calym domu .
  5. Elutku tutaj jest ten przepis. Ja wyjmuja ciasto zaraz po wylaczeniu piekarnika (delikatnie). Pieke do zarumienienia kruszonki, a najlepszy wychodzi ten placek z maki tortowej z kraszewic. Z innej maki tez wyjdzie ok ale konsystencja ciasta jest juz inna.
  6. U mnie grzecznie ! Co do kofeiny to kiedys pilam zwykla pepsi regularnie w duzych ilosciach i nic sie nie dzialo (bylo to wiele lat temu, jakies 18).
  7. Co do slodzika to jestem chyba na niego uczulona. Codziennie nie pije coli light tylko raz na jakis czas ale wtedy kilka dni kilka litrow. I w lutym po takim opiciu cola mialam zawroty glowy i to takie, ze nie mglam jechac do pracy (zataczalam sie), wyladowalam u neurologa, mialam duzo badan robionych i wszystko ok. W marcu znowu mialam chcec na cole i wypilam 4 litry w ciagu trzech dni - sytuacja sie powtorzyla. W kwietniu to samo, dopiero w kwietniu skojarzylam, ze zawsze jak wypije kilka litrow coli light to mam takie objawy i dlatego wiecej tego nie rusze, podejrzewam, ze to wina slodzika - akurat tak na mnie dziala.
  8. Wczoraj drozdzowka upieczona, nawet zjadlam dwa kawalki ale w granicy dopuszczalnych kalorii. Rano na wadze 0,6 kg mniej . Dzisiaj robilam jeszcze kruche babeczki z wisniami i smietana ale to mnie akurat nie rusza. Zaraz robimy grilla ale wymyslilam slubnemu saszlyki, bo na saszlyku z 3 kawalki miesa sa, a reszta to warzywa. Do tego micha surowki z tymiankiem.
  9. Ja dzisiaj robie drozdzowke z ogrodkowym rabarbarem, drozdzowke ktora zawsze sie udaje . Dzisiaj u mnie waga juz przedswiateczna czyli swiateczne szalenstwo zrzucone, wiec dietkuje dalej.
  10. Mamy od lutego i juz kilka razy robilismy swoje wedlinki, a oto dowod. Na chwile obecna to tzw prototyp i stoi za gospodarczym, latem bedziemy przenosic metalowa konstrukcje na ogrod, calosc ma byc obmurowana i oblozona kamieniami polnymi.
  11. Ja mam silke codziennie na ogrodzie . Wracam o 18 i biegiem na ogrod zeby jak najwiecej zrobic. Wczoraj nosilam wiaderka z kamieniami polnymi, wiec silka byla. Od wtorku grzeczna jestem jedzeniowo.
  12. SERNIK JAK PUSZEK Swój ulubiony kruchy spod podpiec 10-15 minut, a na to masa serowa: -8 jajek -1 kg sera wiaderkowego -sok z 1 cytryny -1 i 1/2 budyniu śmietankowego -2 niepełne szklanki cukru -530 ml kremówki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i budyń - suchy, na koniec dodać ubite na sztywno białka, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i ubitą kremówkę i to też wymieszać. Jest to masa delikatna. położyć na spód podpieczony. Pieczemy 1 godz. 180 stopni. Nie dodaję żadnych bakalii, na wierzch co kto lubi, my lubimy z polewa. Podam jeszcze przepis znaleziony na cinie na genijalna polewe, ktore jest plastyczna i nie peka dzieki zelatynie. Dotychczas zawsze topilam czekolade z dodatkiem masla i smietany i wylewalam na ciasto ale krojac musialam noz moczyc w goracej wodzie aby polewa nie pekala. Ta nie peka nigdy, ma ladny polysk i dobrze smakuje, a dowod powyzej na fotce.. Polewa kakaowa z żelatyną: -4 łyżki cukru -2 łyżki śmietany -3 łyżki kakao -6 dkg masła -1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - kilka sekund) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić mase. Polać ciasto letnia polewą.
  13. Daggulko mysle, ze tutaj znajdziesz nie jeden przepis na slodkosci dukanowe i nie tylko slodkosci. Jak juz cos upieczesz to licze na fotorelacje .
  14. Afrodytaa co to za salatka?
  15. Daggulka u mnie przed swietami bylo -12 kg, a w swieta przybyl prawie kilogram, wiec od wczoraj dietkuje. Wczoraj dzielnie sie trzymalam choc na slodkie mnie naszlo ale odpuscilam sobie slodycze, wieczorem po pracy prawie dwie godziny zielsko wyrywalam w ogrodzie, wiec ruch byl. Czyli bede Ci towarzyszyc zebys sama ze soba nie pisala . edit: to jest moj 101 post na forum, a 101 mam w niku.
×
×
  • Utwórz nowe...