Witam wszystkich Mam nastepujacy problemik: Robilem u siebie remont w starej kamienicy i przenioslem piec na piwnicy ( dotychczas byl w domu). Kupilem piec na ekogroszek 12kw, srednica czopucha 14 fi ( taki zamowilem sobie) i moj problem to komin. Jest stary nikt dawno w nim nie palil wiec powiedziano mi zeby wstawic tam wklad kominowy z kwasowki z powodu na kondensat. Pytanie 1 to jaka powinna byc minimalna srednica komina do takirego pieca?? ( komin ma 12 m ) Pytaie 2 to czy sa jakies domowe sposoby na wyfrezowanie komina od srodka??( moj jest stary i wiece jak kiedys murowali aby lufty szfy nie wazner czy prosto aby do gory, komin na szczycie na przekroj ok 15cm bo taka rura weszla, na ok 2 metrze juz maleje do ok 13 cm, a gdzies na srodku wystaje albo jakas cegla ale cos ze tylko 12 cm rura przechodzi z oporami lekkimi) Co moge z takim fantem zrobic??? Moglbym wlozyc wklad z kwasowki 12 cm ale boje sie zeby potem nie bylo problemow z palenim w piecu. Czekam na porady Pozdrawiam