Skocz do zawartości

domek chlebkiem pachnący:)


Recommended Posts

Gratulacje Elutku icon_smile.gif nie mam do bulek formy, wszystko robie recznie; kwestia wprawy (nabytej przy formowaniu chlebow). te ze zdjec ukladalam na malej blasze, po upieczeniu trzeba je bylo odrywac, ale z racji, ze mialy ciasno, to rosly w gore, a nie rozlewaly sie na boki icon_biggrin.gif

no to przy okazji, bo oczywiscie mi umknelo icon_redface.gif

Zakwas

okolo 300 gram letniej wody
okolo 300 gram maki zytniej

pierwszego dnia mieszamy 100 gram maki z taka sama iloscia wody, odstawiamy w cieple miejsce na 48 godzin. po tym czasie dodajemy 60 gram maki i 60 gram wody, dobrze mieszamy, odstawiamy na 24 godziny. dodajemy 120 gram maki i 120 gram wody, mieszamy, odstawiamy na 24 godziny. po tym czasie zakwas jest gotowy icon_smile.gif

p.s.1 maka zytnia w zaleznosci od wielu czynnikow, potrafi chlonac rozne ilosci wody, dlatego nie da sie dokladnie sprecyzowac ile jej potrzeba. reguluj stosunek maka: woda, tak, zeby zakwas mial konsystencje zblizona do kwasnej smietany.
p.s. 2 jesli masz chlodno w domu, proces zakwaszania moze trwac dluzej. najlepsza temperatura do wzrostu zakwasu to 26- 30 stopni. ja mam w domu chlodno i dlatego trzymam zakwas w piekarniku z wlaczona zarowka.
p.s. 3 tak, mam na imie Ewa icon_biggrin.gif

powodzenia!!!
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

no i zakwasu multum mam, 3/4 dużego słoika, nie mam pojęcia co z nim zrobić?
tyle wyszło z tego przepisu, a na chleb potrzeba zaledwie 20 g icon_neutral.gif



mozesz zrobic chleb zytni, w niektorych przepisach proporcje maka: zakwas wynosza 1:1. jesli nie lubisz typowo zytnich (ciemnych, gliniastych), to tu masz przepis na chleb mieszany http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-recep...chleb-codzienny

opcja nr 2 to zasuszenie zakwasu (ale ja bym radzila najpierw podokarmiac troche, zeby zakwas nabral mocy):

aktywny zakwas rozprowadzasz cienka warstwa na blasze, wylozonej pergaminem. zostawiasz na okolo 2 dni, zeby sie calkowicie zasuszyl (na kamien). zeskrobujesz calosc, kruszysz, wsadzasz do sloika i w tej formie mozesz przechowywac nawet rok. pozniej, zeby go ozywic, wystarczy dolac letniej wody, by platy sie rozpuscily, dokarmic swieza maka i dalej postepowac jak ze zwyklym zakwasem (jak masz duzo zakwasu, to bierzesz tylko polowe, a reszte zostawiasz w sloiku).

ja taki zasuszony, wrzucam do blendera i mam "zakwasowy proszek" icon_smile.gif

no i gratulacje!!!!!!! biorac pod uwage fakt, ze pierwszy chleb jest zawsze najgorszy, to wroze Ci swietlana, wypiekowa kariere icon_lol.gif icon_wink.gif
Link do komentarza
  • 3 miesiące temu...
Cytat

watek troche umarniety, ale, ze jestem fanka domowego chlebka, to odswierzam icon_smile.gif zakwas posiadam. oczywiscie wlasnej produkcji, zaopatrzylam sie tez w kamien do pieczenia i kosze do wyrastania. jak odkopie fotki, to sie podziele.

do wszystkich "zlotych" rad dotyczacych zakwasu, dodam jedna: zakwas (a dokladniej drozdze) uwielbiaja serwatke, wiec jesli ktos produkuje wlasny twarog (no ja na przyklad icon_lol.gif) to mozna podlac nia zakwasik, wtedy buja jak szalony.




Solka ja się nie dziwię że na tym wygnaniu sama chleb pieczesz ten "ichny" jest jakby mało jadalny icon_biggrin.gif
Link do komentarza
  • 2 lata temu...
Przyszłam, przyszłam, odkopuję! icon_biggrin.gif

Kilka osób prosiło mnie o przepis na chleb, który przywiozłam do Brennej. Dokładnego przepisu niestety nie mogę podać, bo od kilku lat robię chleby na czuja, ale bazą była notka pod tym adresem http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-recep...ne/prosty-jasny

generalnie jeśli ktoś ma ochotę zagłębić się w tajniki wypieku domowego chleba to bardzo polecam podaną stronę. Znajdziecie tam wszystkie potrzebne informacje.
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
Cytat

i taka refleksja odnośnie chleba. Mój bochenek; odrobinę większy od sklepowego waży 1800 gram. Co kupujemy w podobnej wielkości, jeśli ma 550 gram?


Przede wszystkim to kwestia zawartości wody w bochenku. U Ciebie widać, że trochę się jej zebrało od dołu formy (po wyjęciu od góry i prawie do połowy).
Skład też jest istotny, bo zwiększenie ilości m. pszennej (drobnej) pozwala na zwiększenie objętości/puszystości.


PS. Upiekłem 100 000 bochenków chleba, w tym 10 000 zakalców. icon_biggrin.gif
Link do komentarza
  • 1 rok temu...

Cześć, 

mam takie pytanie, jak robicie, że chleb Wam nie wysycha ? 

Ja do tej pory robiłem chleb w prodziżu i wychodził zarówno chrupki, jak i miękki, elastyczny. Odkąd przerzuciłem się na piekarnik, wychodzi całkiem suchy. Eksperymentowałem z różnymi temperaturami, olejem, a takż e z grzaniem góra dół, sam dół itd.

Wychodzi mi tylko chleb zawijany na liściach chrzanowych, bo nie traci wilgoci. Nie wiem, czy to nie wina mojego piekarnika.

Link do komentarza
  • 3 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • To błąd i nieznajomość tematu. Beton jest ok Jak dasz samą folię na chudziaka to po kilku latach zgnoisz styropian, stracisz izolacyjność cieplną posadzki. Większe rachunki za ogrzewanie wyrównają sknerstwo, czyli  brak papy, pozorna  oszczędność na papie termozgrzewalnej, dyfuzja  ci dokopie.   To daj samą folię bez styropianu, wtedy zaoszczędzisz już na maxa. Jak dziecko we mgle.    
    • Powinien Pan wnieść do sądu wniosek o przywrócenie posiadania tegoż przejazdu. Bez znaczenia czy był on prawny, czy bezprawny – naniesiony na mapy, czy nie – szereg lat używany jako przejazd stanowi o posiadaniu, a jego zagrodzenie daje Panu prawo żądania przywrócenia stanu poprzedniego.
    • I przegród "ruchomych".  Bo najwięcej ciepła spiernicza "powierzchniami wspólnymi". Chociażby klatką schodową. Drzwiami i oknami.
    • Nie tylko wylewka oddaje wilgoć, ale i przyjmuje. Chociażby z powietrza. A jeśli położyłeś na nią styropian w folii, to na folii się skrapla i nie odparowuje. Stąd kształt mokrej plamy. Kiedy to robiłeś, znaczy chudziak i wylewkę? Czy ten piasek pod chudziakiem był suszony?
    • Jeżeli istniejąca izolacja i kołki przeniosą ciężar następnej warstwy to ok. Klasa A – domy jednorodzinne zużywające rocznie mniej niż 63 kWh energii na m2 oraz bloki i kamienice z wynikiem poniżej 59 kWh.   Zastosowanie wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła – dzięki temu można uniknąć „uciekania” ciepła przez wentylację, co może powodować duże straty na ogrzewaniu,   Dodać odatkową izolację przegród zewnętrznych, lub wykonanie ocieplenia materiałem o bardzo dobrych parametrach (w przypadku budynków nieocieplonych) – czasami wystarczy ocieplić stropodach wełną lub wybrać styropian grafitowy, aby znacznie zmniejszyć zapotrzebowanie roczne,   Dodać instalację fotowoltaiczną na dachu – to jeden ze skuteczniejszych sposobów na obniżenie współczynnika EP nawet o 30%, a zaletą takiej inwestycji jest mała inwazyjność i możliwość przeprowadzenia prac nawet, gdy wszystkie prace budowlane i wykończeniowe zostały zrealizowane.   Wymiana stolarki itd.   Trzeba zrobić Audyt, czyli dowiadujemy się jak jest teraz, a następnie doprojektować zmiany, które wpłyną na polepszenie  klasyfikacji energetycznej tego budynku.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...