Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • 4 tygodnie temu...
Cytat

Czy mogę zapytać il ekosztuje taki blat? W jaki sposób jest nakładany? Gdzie został zakupiony. Bardzo mi się podoba i pasowałby idelanie ten kolor do mojej kuchni.




Witam,

Materiał z którego mam wykonane blaty to konglomerat granitowo kwarcowy Solid Surface - Staron. Blaty wykonywała firma Acrea, podaję link:

http://www.acrea.pl/kolory-i-surowce/

Ceny do negocjacji , ostatecznie końcowy koszt podobny do blatu z granitu.



pozdrawiam:

Darek
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
  • 4 tygodnie temu...
Poszukałam troszkę o tych warstwowych blatach. I rzeczywiście masz rację, są lepsze: "Drewno o wysokiej stabilności jest bardziej odporne na wilgoć i zmiany temperatury, dzięki czemu mniej się kurczy i rozsycha. Jednak nawet najlepsze pod tym względem drewno zacznie się wypaczać, jeśli będzie w jednym, litym kawałku. By temu zapobiec, na blaty przeznacza się drewno klejone warstwowo o grubości 2-4 cm i długości 250 cm. Proces klejenia zmniejsza naturalne naprężenia włókien, co zapobiega wypaczaniu i pękaniu drewna. Jest więc ono trwalsze, nie rozsycha się i nie odkształca tak jak lite." - cyt. z gazety Ładny Dom.
Już nawet upatrzyłam sobie parę w internecie:)
Link do komentarza
mam w kuchni blat z drewna. Taki z Leroy icon_wink.gif, jesto to chyba buk klejony. Na pewno nie dąb, bo kasy brakło icon_sad.gif
Mam 3 lata. Polakierowany jest lakierem jachtowym. Nożem go nie kroję, ale woda na nim stoi ciągle, bo co rusz ktoś mokrą szkalnkę postawi lub z kranu napryska. po 3 latach nówka. Zobaczymy jak dlugo...
Link do komentarza
Cytat

A słyszeliście o kimś, kto ma blat ze szkła? Ostatnio pomyślałem, że może to jest to. Ale czy sie da?



Wszystko się da, ale nie wszystko ma sens. Wyobraź sobie, że masz taki blat:
+
wygląda super
-
żeby tak wyglądał trzeba się naprawdę naharować ( mam szklany stół i ławę więc wiem co piszę)
kuchnia i np garnek, który wyśliznął nam się z rąk, tłuczek do mięsa i rozbijanie kotletów, żeby to wytrzymał musiałby być chyba pancerny.
Link do komentarza
Własnie myślałem o jakimś "zbrojonym" chodzi o łatwośc sprzątania. Mogę to robić 18 razy dziennie mokrą ścierą po szkle a płyty/drewno namakaja. Blaty granitowe, marmurowe sa nieodporne na kwasy. Mam uraz do plam na blacie a żona mnie nie rozumie icon_sad.gif Dobrze ze tylko z tym icon_biggrin.gif
Link do komentarza
Blat ze szkła pewnie trzeba by zamontować (przykleić) też na płytę bo inaczej się ugnie (chyba, że będzie bardzo gruby, ale wtedy też ciężki i cholernie drogi). Poza tym taki szklany blat definiuje styl kuchni, ale Ty w sumie lubisz industrialne klimaty więc może byłby ok, pozostaje jeszcze blat pokazany przez Tukaja.
Co do szklanego blatu to najlepiej udać się do dobrego szklarza i z nim na ten temat pogadać pewnie coś doradzi, tylko pamiętaj, że szkło nie jest całkiem odporne na zarysowania i po paru latach taki blat może wyglądać fatalnie.
Link do komentarza
To se zrobię taką rzeźnie z blacha stalową! Żona mnie zabije za taki wystrój i będzie klimatycznie icon_biggrin.gif
Na blacie chce mieć czysto, łatwo do sprzątania, odpornie na kwasy i zasady i gorące garnki i ostre noże. Czy jestem dziwny? Konglomerat fajny jest poczytałem sobio o nim.
Link do komentarza
Cytat

mam w kuchni blat z drewna. Taki z Leroy icon_wink.gif, jesto to chyba buk klejony. Na pewno nie dąb, bo kasy brakło icon_sad.gif
Mam 3 lata. Polakierowany jest lakierem jachtowym. Nożem go nie kroję, ale woda na nim stoi ciągle, bo co rusz ktoś mokrą szkalnkę postawi lub z kranu napryska. po 3 latach nówka. Zobaczymy jak dlugo...



Dokładnie jeśli ktoś nie kroi blatu, tylko jedzenie wszystko będzie ok. I drewno się sprawdzi. Jak jest dobrze polakierowane.
Link do komentarza
  • 6 miesiące temu...
Cytat

Dokładnie jeśli ktoś nie kroi blatu, tylko jedzenie wszystko będzie ok. I drewno się sprawdzi. Jak jest dobrze polakierowane.




Jejku, ja nie rozumiem jakie Wy macie problemy z drewnianymi blatami. Mam drewniany blat latami. Jeśli wymieniam to też tylko na drewno i bardzo sobie chwalę. Uznaję w kuchni tylko blaty w drewnie. Kamień - absolutnie. Jakoś niekomfortowo bym się czuła.

No i tutaj Budowniczy ma rację. Kroi się jedzenie na desce do krojenia, a nie na blacie icon_razz.gif Poza tym jeśli jest odpowiednia ochrona to nic się z drewnem nie dzieje. Tylko się nie zgadzam absolutnie z "dobrze polakierowanym". Właśnie z lakierem są największe problemy, bo często się łuszczy czy rozwarstwia albo pęka. Lepszy olej, a najlepiej to olejowosk. Zresztą chroni drewno tylko od zewnątrz, nie wnika w środek. Chroni tylko przed ścieraniem, nie jest odporny na brud. Do tego tworzy grubą powłokę. Wprawdzie dobrze przylega do powierzchni drewna i łatwo się czyści, ale przede wszystkim nie da się naprawiać miejscowo jak w przypadku oleju lub olejowosku no i renowacja jest możliwa tylko po gruntownym cyklinowaniu. Ja akurat zdecydowanie preferuję olejowosk bo chroni drewno od wewnątrz tak jak olej, ale z kolei tworzy powłokę ochronną, której olej nie zapewnia, jest bardziej odporny na płyny niż olej i łatwiej się taką powierzchnię czyści. Jeśli miałabym konkretnie polecić środek to Top-Olej do blatów kuchennych z Osmo, on jest bezbarwny matowy i właśnie specjalny do blatów kuchennych.
Link do komentarza
  • 3 lata temu...
Cytat

Ja lubię natomiast marmur i podoba mi się to, że jest zimny a jednocześnie ciężki. Dzięki temu sprawia wrażenie solidnego i taki jest w rzeczywistości, nigdy nie miała z nim problemu a jednocześnie pasuje do wystroju.



Witam. Marmur jest bardzo ładny i solidny, jednak jest też podatny na zaplamienia i odbarwienia, dlatego dobrze jest go zaimpregnować.
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 8 miesiące temu...
  • 9 miesiące temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 10 miesiące temu...
  • 7 miesiące temu...
Dnia 14.05.2019 o 13:33, aleksa87 napisał:

Jak się sprawdza blat z litego drewna (buk)? Wytrzyma parę lat ? W sklepach budowlanych można dorwać w dobrej cenie taki. Wolę się upewnić czy za rok nie będzie trzeba wymienić...

Ja mam taki blat, zakupiony w Leroy Merlin. Mam go już jakiś czas i jestem bardzo zadowolona. Trzeba jedynie pamietac, żeby przed założeniem dobrze go zaimpregnować. 

Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Dnia 27.11.2017 o 15:14, solange63 napisał:

Jest akurat na odwrót. Marmur może się odbarwiać od np. soku z cytryny. Trzeba co kilka lat powtarzać impregnację.

Dokładnie, marmur to taki bajer na ścianę ale na powierzchnie poziome to się nadaje nijak. Granit nie do zdarcia. Wytrzyma prawie każdą substancję żrącą - o ile jest granitem.

Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Liczyć na "niezniszczalność" paneli winylowych mógł tylko ktoś, kto nigdy nie miał gramofonu i nie słuchał płyt. Winylowych przecież. Byle czym się przecież rysują, nie tylko szafirową (bardzo twardy materiał) igłą.   Natomiast zupełnie innym materiałem jest laminat. I swoją opinie napisałem znając ten materiał. Kiedyś kuchenne meble były wykończane laminatem. Można też było kupować płyty laminowane, bez podkładu. Czyli tę wierzchnią strukturę, z której niektórzy robili nawet boazerię. Kawałki takiej płyty mam do dzisiaj, przydają się w domowym warsztacie. Jeśli nie będziesz sypał piasku pod nogi, to niełatwo je zarysować na podłodze.     To oczywiste, bo ich powierzchnia wody nie przepuści nawet przez tydzień, ale diabeł leży w szczegółach, czyli krawędziach, jak wcześniej wspominałem. Niby są zabezpieczane, ale nigdy nie wiemy czy nie ma tam jakichś nieciągłości i/lub mikrouszkodzeń Lepiej więc nie przekonywać się, że jednak są.  A woda wejdzie w najmniejszą mikro dziurkę, ale wyjść nią później nie chce. Takie wychodzenie pod postacią pary trwa później miesiące i lata. 
    • Tak tak wodę zbierać od razu bo jak będzie stała to wiadomo że żaden panel nie wytrzyma. Ja się jednak decyduje na panele.  
    • Prawda jest taka, że natychmiast po zalaniu trzeba brać za ścierki, ręczniki, czy też odkurzacz przemysłowy i zbierać wodę i maksymalnie wysuszać...
    • Wiem że jest opis ale co innego opis a co innego praktyka. Znajomy położył winyle w przedpokoju i się zdarły po niecalych 2 latach i też pisało że są niezniszczalne :-)   
    • No to masz przecież charakterystykę techniczną.   Panele podłogowe Dąb Wolta o klasie ścieralności AC5 wyróżniają się odpornością na stojącą wodę przez 24 godziny. Wygląd o strukturze synchronicznej, charakteryzuje się wyczuwalnym i widocznym układem słojów jak w prawdziwej desce. Zastosowanie v-fugi sprawia wrażenie osobnych desek i znakomicie odzwierciedla naturalną drewnianą podłogę. Dodatkową zaletą są krawędzie zaimpregnowane wodoodpornym lakierem chroniącym przed wnikaniem wody i zapobiegającym ich pęcznieniu. Do wykończenia górnej warstwy paneli została użyta technologia LLT anti scratch zapewniająca niezwykłą odporność na zużycie i mikrozarysowania, dzięki czemu stopień połysku lub matu, w zależności wykończenia pozostaje taki sam przez cały okres. Panele zostały pokryte specjalną warstwą antystatyczną zapobiegającą powstawaniu ładunków elektrycznych, odpowiedzialnych za elektryzowanie podłóg i tym samym gromadzenie kurzu. Podłogę z paneli Dąb Wolta można układać na powierzchni z wodnym ogrzewaniem podłogowym. Gwarancja wodoodporności przez 24 godziny   3 Myślę, że spokojnie spełnią Twoje potrzeby.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...