Skocz do zawartości
AktywForum
Zbieraj punkty i wymieniaj na nagrody!

sprawdź punkty

szybki obiad


Recommended Posts

Witam
Czy macie jakieś obiadowe dania do przygotowania na szybko. Moje dzieci bardzo lubią kurczaka pod różnymi postaciami. A najszybciej zrobić tak:
Najpierw trzeba przygotować marynatę złożoną z miodu i musztardy - ma być w smaku i miodowa i musztardowa ;)Kawałki piersi kurczęciej (lub polędwiczek wieprzowych /~2x2cm/) wymieszać w marynacie i usmażyć na złoto (oczywiście można je przyprawić np. curry lub przyprawą do kurczaka)- gdy już gotowe, zdjąć z patelni a pozostałości na patelni wymieszać z śmietaną (najlepiej kwaśną 18%), ponownie wrzucić kawałki mięsa, starannie wymieszać. Podawć z ryżem ugotowanym sypko i sałatą z oliwą, czosnkiem i cytryną
Link to postu
Ugotowany ryż wrzucić na patelnię z rozpuszczoną palmą (koniecznie ten tłuszcz!). Podsmażyć. Dodać groszku prosto z puszki (bez wody oczywiście). Chwilę podsmażyć. Podawać. Palce lizać! Aż trudno uwierzyć kiedy się czyta, prawda? icon_smile.gif
Link to postu
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...
ja polecam piersi grillowane.Latem można uzyc grila węglowego a zimą elektrycznego, którego kupisz na allegro juz za 50 zł.Wiem, bo sama kupiłam niedawno i teraz nie muszę robić jedzenia na tłuszczy tylko na grillu.Są dużo zdrowsze i szybko mozna przyrządzić zarówno mięso jak i warzywa.
przepis na grillowana piers z kurczaka ze szparagami i serem znajdziesz tutaj
Link to postu
skarżył się raz kompot zupie
czemu zawsze ja na końcu
mam kolejność taką w dupie
pół dnia stoję tu na słońcu
powiedz zupo mnie biednemu
czy, że jestem taki rzadki ?
powiedz zupo, powiedz czemu
stoję w dzbanku, niczym kwiatki?
czy dlatego żem ubogi
i twardości ani trochu
wyprzedzają mnie pierogi
nie wspominam już o grochu
choć wyglądam atrakcyjnie
nigdy nie mam dobrej passy
nawet, te… fe regeneracyjne
są przede mną! Co za czasy ?
zupa na to łyżką błysła
i wyzwała go od mendy
żebym tak w talerzu skisła
zapominasz waść o brendy!
Link to postu
Cytat

skarżył się raz kompot zupie
czemu zawsze ja na końcu
mam kolejność taką w dupie
pół dnia stoję tu na słońcu
powiedz zupo mnie biednemu
czy, że jestem taki rzadki ?
powiedz zupo, powiedz czemu
stoję w dzbanku, niczym kwiatki?
czy dlatego żem ubogi
i twardości ani trochu
wyprzedzają mnie pierogi
nie wspominam już o grochu
choć wyglądam atrakcyjnie
nigdy nie mam dobrej passy
nawet, te… fe regeneracyjne
są przede mną! Co za czasy ?
zupa na to łyżką błysła
i wyzwała go od mendy
żebym tak w talerzu skisła
zapominasz waść o brendy!


Rozbawiłem się icon_smile.gif A z tą brendy... dobry pomysł icon_smile.gif
Link to postu
Pierogi gotuj i smaż
Są lepsze od najlepszych kasz
Zdobyłem kiedyś kobietę
Będąc w życiowym marszu
Czuła jak ja podnietę
Do doskonałego farszu
Pierogi gotuj i smaż
Są lepsze od najlepszych kasz
Gdy na świecie wojny, wybuchy
Ty ze spokojną minką
Rozwałkuj ciasto, jak na kluch
I nadziej je cielęcinka
Pierogi gotuj i smaż
Są lepsze od najlepszych kasz
Los cię doświadcza za morzami
Męczą na obczyźnie noclegi
Nabij ciasto truskawkami
I starannie zagnieć brzegi
Pierogi gotuj i smaż
Są lepsze od najlepszych kasz
Nawet te wypchane serem
Niech mnie jasny dunder trzaśnie
Łączą tu komucha z klerem
Bo pierogi, to Polska właśnie
Link to postu
"Sanctus imago dei est"

Piotrze, natchnij mnie pomysłem
Śpimy bez strachu przed nikim
Odpoczywamy każdym zmysłem
A tam, w rytmach czarciej muzyki

Strach się zewsząd sroży
Dym w oczy gryzie
Pręgi po biczu bożym
Płuca w siarczanej bryzie

Smoły, żywice, ostre spiże
Gęste ognisk stosy
Ciała boleśnie liżą
Ogni piekielnych kosy

Zewsząd śmiech szyderczy
W ekskrementach się brodzi
Jakiś kikut sterczy
Tam nikogo to nie obchodzi

Wszędzie mimo dążeń
Panuje bezcelowość
Smrodu i upodlenia krążeń
Ab ovo… ab ovo… ab ovo

Święty! Koncepcja u mnie dojrzewa
Tu spokój, cisza, tapety błękit
W różowym puchu dusza śpiewa
I nic nie przerywa drzemki

Tam się coś dzieje, a tu nuda
Jakieś pyszności wycudować
Pewien jestem, że uczta się uda!
Pawle, ale czy warto dla dwóch gotować?
Link to postu
Szybki obiad...

Krewetki tygrysie
Na masełku z czosneczkiem
Bułeczkę ssie się
Namaczaną w oliweczce
Do tego seledynowość chardone
Pachnie, ślina wzbiera
Jeszcze nie rozlane
A już mnie rozbiera
Chyba jestem zepsuty
A może … artysta??
Nie pragnę pokuty
A z życia korzystać
Serce oddać pierogom
Winu zapisać duszę
Nie będzie moim logo
„O linie dbać muszę”
Link to postu
Ach te klimaty, czas je zarasta
A nowe, jakoś mnie brzydzą
Uwypuklone w widokach miasta
Multipleksy śmierdzące kukurydzą
Teraz gdy depczę stare ślady
Patrząc przez pamięci pryzmat
Czemu tylu dopuszcza się zdrady
Ot taki Fukier, to też ojczyzna
Pięć i pół wieku wino się lało
Cyganie grali w nim nadzwyczajnie
Takiej tradycji Geslerom mało
Przerobili na normalną jadłodajnię
Idę dalej Traktem koło Bliklego
Kupuję pączki i mam lekcję srogą
Bo to z tamtym nie ma nic wspólnego
Oprócz złotego na serwetce logo
Jeszcze przede mną jedno przeżycie
Niech tylko oporów opadnie garda
Myślę tu o swej pierwszej wizycie
U sieci niejakiego Mc Donalda
Link to postu
Cytat

A zapowiadał się tak dobrze ten wątek ... icon_sad.gif


OK już nie będę.

Raj złotem rysowany
Raj piękny na kawałku ściany
Lub ten malowany w wyobraźni
Zieleń, błękit, kąpiel w łaźni
Rajem poety czysty papier
Wyznawcy Marsa, damasceński rapier
Globtroterowi dusza wzlata
Gdy ujrzy obcy kawał świata
Kochać drugiego jak siebie samego
nie jest rajem świata dzisiejszego
Miłość do bliźniego brzmi w konfesjonale
Co z tego? gdy innych lubią tylko kanibale
Link to postu
Cytat

Ugotowany ryż wrzucić na patelnię z rozpuszczoną palmą (koniecznie ten tłuszcz!). Podsmażyć. Dodać groszku prosto z puszki (bez wody oczywiście). Chwilę podsmażyć. Podawać. Palce lizać! Aż trudno uwierzyć kiedy się czyta, prawda? icon_smile.gif



Jakieś przyprawy?
Link to postu
Odnośnie tego pysznego ryżu: ja robiłam coś bardzo podobnego-ugotowany ryż (najlepiej parabliczny)+zielony groszek(ale mrożony,słodki)+kukurydza z puszki+drobno posiekana czerwona papryka:wrzucić na patelnię z odrobiną masła i krótko poddusić.Pycha-nawet bez soli.
I jeszcze jeden wymyslony i szybki przepis na danie nazwane "MASAKRA"(pomysł koleżanki-powstał z produktów pod ręką):
Usmażyć(usadzić icon_smile.gif ) dwa jaja, pod koniec zmniejszyć ogień położyć plaster żółtego sera i przykryć pokrywką aż do rozpusczenia sera.W tym czasie odsączyć groszek konserwowy,dodać do niego majonez i zamieszać.
Jaja z serem podawać tylko z tym groszkiem.Może niezbyt tego dużo ale sycące i ...zaskakująco wykwintne,ale może bardziej kolacyjne danie...
Link to postu
A to szybka zapiekanka z kaszy gryczanej (pieczarek i sera żółtego) dla jej amatorów icon_wink.gif :
Gotujemy dobrej jakości kaszę -2-3 woreczki(trzeba uważać aby jej nie rozgotować,ziarenka nie powinny się rozpadać).
W tym czasie na patelni podsmażamy króciutko pokrojone w plasterki pieczarek(około 10 średnich sztuk),posypujemy vegetą do smaku.
Ser zcieramy na grubej tarce.
Do naczynia żaroodpornego układamy warstwami:gorącą jeszcze kaszę,ser, pieczarki.Kończymy pieczarkami i na wierz sypiemy ser.Zapiekamy dosłownie chwilę-aż ser się rozpuści.Możemy to zrobić w wersji z zimną kaszą,wtedy trzymamy dłużej a ser może nam się troszkę podpiec-ale nie szkodzi icon_wink.gif.Może nie wyglada jakoś super ale jest ...Pycha!
Można zrobić wersję superszybką,wtedy kiedy zostaje nam jeden woreczek kaszy z wczorajszego obiadu.
Dwie pieczarki przesmażamy z vegetą,wsypujemy kaszę,chwilę podgrzewamy,dosypujemy ser,mieszamy aż się rozpuści i gotowe!!!Dla mnie bomba.To jeden z pomysłów za biednych studenckich czasów ale zestawienie smaków nieźle wycelowane nawet w wybredne gusta icon_wink.gif
Link to postu
Czapi -jutro u mnie bedzie zapiekanka z kaszy ! icon_biggrin.gif


... a ja polecam tez tosty pod kazda postacia
z serem zoltym ,szynka (albo lepiej bez ! ) i ananasem ,
-z jajkiem ,serem żółtym,
pomidorkiem...

-czasami dodam tez pieczarke,cieniutkie plasterki cebuli,papryke i ziola prowansalskie
- jak dla mnie to bardzo szybkie i proste danie icon_smile.gif
Link to postu
  • 9 miesiące temu...
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

Ugotowany ryż wrzucić na patelnię z rozpuszczoną palmą (koniecznie ten tłuszcz!). Podsmażyć. Dodać groszku prosto z puszki (bez wody oczywiście). Chwilę podsmażyć. Podawać. Palce lizać! Aż trudno uwierzyć kiedy się czyta, prawda? icon_smile.gif




Cytat

W akcie desperacji spróbowałem dzisiaj tego ryżu... Naprawdę niezłe danie, chociaż z opisu... nie zapowiada się icon_smile.gif



zaintrygowaliście mnie ... wykonam na pewno .... icon_biggrin.gif


Cytat

U mnie to prawie zawsze sa "szybkie " obiadki ...hihi icon_wink.gif



u mnie to samo ..... icon_biggrin.gif


ostatnio : skrzydełka w miodzie - 1,5 kg skrzydełek , "Przepis na" ... i masz danie którego przygotowanie zajmuje 5 minut + godzinę pieczenie icon_wink.gif

można też tak potraktować kurczaka całego : poporcjować , wrzucić do rękawa foliowego wsypać przypraw jakie lubimy , wybełtać , upiec - 60 minut ...

nigdy nie piekłam w folii , niedawno zaczęłam i jestem zachwycona - pycha wychodzi ... nie suche ...



Link to postu
Cytat

...
nigdy nie piekłam w folii , niedawno zaczęłam i jestem zachwycona - pycha wychodzi ... nie suche ...


... spróbuj w liściach bananowca icon_smile.gif icon_wink.gif
... mnie tam suche nigdy nie wychodzi (wystraczy na początku opiec mięso z wszystkich stron w wysokiej temperaturze - denaturyzacja białka - a pieczeń ładnie nam się "zamknie" i wszystkie smakowite soczki pozostaną w środku) icon_smile.gif
Link to postu
  • 1 rok temu...
Wymysliłam właśnie drugie danie wersja dla głodnych i leniwych!

Pyrki w plastrach podsmażyć na patelni, później, po około5 minutach w ktorych kroimy pieczarki, dodać plastry grzybów, poczekać aż zmiękną doprawić całość i podać z majonezem lub sosem czosnkowym. PYCHAAAA.../wyżarłam kumpeli prosto z talerza, a potem o przepis pytałam icon_wink.gif

Ziemniaczki, jak puszczonym sokiem z pieczarek przesiąkną, będą lepiej smakowały i nie podlewa się je wodą. Tylko oleju trochę więcej trza dać, żeby się nie przykleiły do patelni. Powinny ociekać olejem po usmażeniu podobnie jak frytki, podkreślam podobnie

Czas przygotowania z obieraniem i krojeniem około 20min.
TO SMACZNEGO
Link to postu
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie temu...
  • 2 lata temu...
Szybko dziś - w biegu niemalże i wsuwamy że aż się uszy trzęsą icon_biggrin.gif (ale my małowybredne jesteśmy z Kasicą icon_lol.gif )

Polędwiczkę wieprzową umyć, wysuszyć , pokroić w 2mc plastry . Rozbić zdeczka albo rozgnieśc plastry paluchami , posolić , popieprzyć, rzucić niedbale do mąki (znaczy fachowo: obtoczyć icon_lol.gif ). Podsmażyć na odrobinie oleju po 5 minut z każdej strony , odstawić na talerz. W tej samej patelni na podsmażyć na odrobinie masła albo margaryny niedbale w duże kawałki pokrojone 2 cebule , dodać szklankę wody , poddusić chwilę . Rzucić te polędwiczki do tej cebuli, przemieszać, przykryć - potrzymać z 5 minut. W międzyczasie biegania przy polędwiczkach ugotować ryż.

Podać toto z patelni z ryżem .... i u mnie akurat ogórkiem konserwowym .
Zajęło mi to może z pół godziny wsjo icon_smile.gif . Znaczy szybko ten obiad icon_wink.gif Edytowano przez daggulka (zobacz historię edycji)
Link to postu
  • 2 tygodnie temu...
o jakie świetne coś icon_biggrin.gif nie wiem jak nazwać ale wygląda obłędnie icon_biggrin.gif właśnie skończyły mi się też pomysły na jakiś szybki obiad, dlatego poszukuję icon_biggrin.gif myślę, żeby zrobić jakoś fajnie kaszę gryczaną tylko jeszcze nie wiem z jakimi dodatkami bo sama to oczywiście za nudno, a z sosem to takie pospolite i też mi się znudziło icon_biggrin.gif kiedyś kaszy nie lubiłam a teraz mogę jeść pod każdą postacią właściwie icon_biggrin.gif macie jakieś fajne przepisy na kaszę gryczaną? icon_biggrin.gif
Link to postu
  • 2 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Podstawą jest ocieplenie ściany domu graniczącej z garażem, tak aby ciepło nie uciekało do garażu. Ocieplany garaż to samo zło dla samochodu zimą 😂  
    • Likwiduj okna w bocznej garażu i dosuń garaż maksymalnie do północnej granicy.  Za to zrób okno i drzwi od strony ogrodu.  oczywiście salon na południe.  Warto też zamienić miejscami kuchnię z miejscem wypoczynkowym. pralnia pod schodami wymusza kombinowanie z fundamentem.
    • Uziom otokowy ma tworzyć pętlę, dlaczego więc cokolwiek ciąć? Potrzebne będą złącza do uziomów.  Na początek proponuję przeczytać ten tekst: https://budujemydom.pl/instalacje/instalacja-odgromowa/a/23314-rodzaje-uziomow-uziom-otokowy-uziomy-pionowe
    • SZYBKOWIĄŻĄCA WYLEWKA SAMOPOZIOMUJĄCA 417 to uniwersalna podłogowa warstwa wyrównawcza. Jest świetnym rozwiązaniem do wyrównania powierzchni podkładów cementowych, betonów i jastrychów. Bardzo dobrze sprawdza się na ogrzewaniu podłogowym wodnym. Zawiera dużą ilość włókien zbrojących. Produkt docenią wszyscy wykonawcy oraz domowi majsterkowicze dzięki bardzo dobrym cechom użytkowym, takim jak możliwość wchodzenia po 3 godzinach, układanie płytek po 18 godzinach i zakres grubości, który wynosi od 2 do 50 mm. KROK PO KROKU 1. Przygotowanie podłoża Wszystkie podłoża powinny być nośne, stabilne, oczyszczone. 2. Gruntowanie Następnie należy przystąpić do gruntowania, wybór gruntu zależy od stanu i rodzaju podłoża. Tradycyjne wylewki cementowe zagruntować środkiem EXPERT 6 lub GRUNTOLITEM-W 301. W przypadku gładkich betonów zaleca się je pokryć środkiem GRUNT KONTAKTOWY 307. Grunt ten zawiera kruszywo kwarcowe i stanowi idealny podkład pod wylewkę. Każdy grunt należy pozostawić do wyschnięcia i związania: ok 24 godzin. 3. Dylatacje Nie zapomnijmy o dylatacjach, które należy wykonać przed wylewaniem 4. Wyznaczenie poziomów. Ważne jest określenie poziomu, do którego ma być wylana wylewka. Można to wykonać za pomocą kołków rozprężnych z wkrętami, których główki wyznaczają poziom wykonywanej warstwy. 5. Mieszanie Suchą mieszankę należy zarobić z odpowiednią ilością czystej wody na 25 kg masy, mieszając mieszarką. Czas mieszania mechanicznego powinien wynosić 2-3 minuty. Po krótkim dojrzewaniu wylewki należy ją ponownie wymieszać. Produkt musi mieć jednolitą konsystencję. 6. Wylewanie Prace zaleca się rozpoczynać przy ścianie najbardziej oddalonej od wejścia do pomieszczenia i prowadzić pasami o szerokości ok. 40 cm. W przypadku cienkich warstw zaleca się wylewkę rozciągnąć pacą. 7. Odpowietrzanie i poziomowanie Wylewkę należy odpowietrzyć za pomocą wałka kolczastego. Dzięki tej czynności nadmiar powietrza zostanie z wylewki usunięty, a jej struktura będzie mocniejsza\ 8. Dalsze prace Prace należy prowadzić bez przerwy, aż do pokrycia całej powierzchni podłogi w pomieszczeniu. W optymalnych warunkach na 417 można wejść po 3 godzinach od wylania. Przyklejanie płytek można wykonywać po 18 godzinach schnięcia. 9. Pielęgnacja Świeżo ułożoną masę należy chronić przed przedwczesnym wysychaniem poprzez ograniczenie ogrzewania, zabezpieczenie przed bezpośrednim nasłonecznieniem, przeciągami, itp.    
    • W przestrzeniach dziecięcych świetnym rozwiązaniem będzie również FARBA CERAMICZNA 090 KREISEL
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...