Skocz do zawartości
AktywForum
Zbieraj punkty i wymieniaj na nagrody!

sprawdź punkty

Instalacje wodociągowe z miedzi


Recommended Posts

Znalazłem coś takiego na stronie: http://pl.pl.allconstructions.com/portal/c...0/1/article/923

Rury miedziane

Miedź praktycznie nie poddaje się korozji, jest plastyczna i posiada właściwości antybakteryjne. Dzięki tym właściwościom rury mają długi okres eksploatacji, doskonale wytrzymują niską (do 100) i wysoką (do 250) temperaturę, nie pękają przy zamarzaniu wody, oprócz tego oddziałują na wodę antybakteryjnie.

Rury miedziane nadają się do wszystkich komunikacji domu: można ich używać do zimnej i gorącej wody, gazu, systemów ogrzewania i klimatyzacji. Jednak ten gatunek rur ma też swoje wady. Rury miedziane boją się kwaśnej wody, a podczas montażu należy pamiętać o tym, że nie można łączyć miedzi z materiałami stalowymi i stalowymi ocynkowanymi, w przeciwnym razie powstaną niepotrzebne procesy elektrochemiczne, co doprowadzi do korozji stali.


Jest tam również o innych rodzajach rur.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie temu...
Ciekawe, co na to powiedzieli by ci, którzy w okolicach Wodzisławia i Raciborza paręnaście lat temu dali się namówić na miedziane rury w inst. wodnej. Większość z nich jest już po katastrofach i innych zalaniach, i po wymianie rur na plastykowe.
Miedziane rury nie wszędzie się sprawdzają.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zalety miedzianych rur instalacyjnych i wykonanych z nich instalacji: - Miedziane rury instalacyjne cechuje wysoka, maksymalna temperatura pracy do 250 st. C, co powoduje, że wysokie temperatury nie mają wpływu na własności mechaniczne rur
- Rury miedziane odporne są na zmęczenie materiału, co sprawia, że instalacje nie stwarzają problemów wywołanych skrajnymi temperaturami (rozszerzania cieplnego i kurczenia)
- Rury miedziane stanowią nieprzekraczalną barierę dla trucizn i szkodliwych czynników zewnętrznych
- Rury miedziane mają własności biostatyczne, co oznacza, że hamują rozwój i niszczą bakterie w wodzie pitnej
- Rury miedziane są niepalne, nie topią się podczas pożaru (temperatura topienia miedzi wynosi 1083 st. C) oraz nie podtrzymują spalania. Utrzymują ciśnienie wody nawet wtedy, gdy znajdują się w płomieniu
- Rury miedziane nie emitują żadnych trujących gazów podczas pożaru
- Wysoka plastyczność miedzi w połączeniu z wysoką wytrzymałością, ułatwia montaż instalacji, gdyż rury mogą być prowadzone zgodnie z kształtem pomieszczenia, przy użyciu mniejszej ilości złączek, oraz nie uginają się wzdłuż długich odcinków, przez co wymagają mniejszej ilości podpór
- Wysoka gładkość powierzchni wewnętrznych rur miedzianych nie powoduje osadzania się zanieczyszczeń i kamienia kotłowego
- Sztywne normy produkcyjne określają skład chemiczny i własności rur miedzianych przeznaczonych na instalacje
- Precyzja wykonania i system kontroli zapewniają wysoką jakość rur miedzianych i ich długotrwałe użytkowanie
- Rury miedziane poprzez trwałe i ciągłe znakowanie są w pełni identyfikowalne. Dzięki temu wiesz co instalujesz i czujesz się bezpiecznie
- Rury wykonane z naturalnego surowca, jakim jest miedź, są w pełni ekologicznymi wyrobami
- Rury miedziane są w pełni przystosowane do powtórnego przerobu, co sprawia, że w razie konieczności demontażu instalacji mogą być ponownie wykorzystane i nigdy nie będą stwarzać problemu bezużytecznych odpadów
- Rury wykonane z miedzi -metalu szlachetnego, łączą w sobie nadzwyczajną odporność na korozję i wysoką wytrzymałość mechaniczną
- Instalacja miedziana nie wymaga konserwacji i remontów
- Miedziana instalacja wyznacza jakość i wartość domu, jest dobrym zabezpieczeniem wkładu finansowego i przynosi oszczędności przez lata
- wysoka wytrzymałość na rozciąganie, (dla rur miedzianych w stanie twardym wynosi 290 MPa)
- 3,5 - krotnie niższy współczynnik rozszerzalności cieplnej miedzi w porównaniu z tworzywem sztucznym. Oznacza to, że jeden metr rury z PVC-C przy nagrzaniu do temp. 60 0C wydłuży się o 2,6 mm, podczas gdy miedzi tylko o 0,74 mm
- uniwersalność elementów instalacji z miedzi ? oznacza to, że mogą być zastosowane niezależnie od jakiego pochodzą producenta. W zakresie tworzyw sztucznych istnieje bardzo duża różnorodność systemów, co sprawia, że nie mogą być ze sobą łączone
Dokonując wyboru materiału instalacyjnego, nie wolno zapominać też o estetyce wykonywanej instalacji. Instalacje miedziane są dużo mniejsze, cieńsze i dają się położyć w sposób zdecydowanie mniej widoczny. Montaż armatury i przyłączy na rurociągach miedzianych daje efekt proporcjonalności wymiarów rury i złączek.

Miedź, jako surowiec do produkcji miedzianych rur instalacyjnych, raz wydobyta, pozostaje w obiegu praktycznie na zawsze. Zdemontowana instalacja miedziana nie stanowi problemu bezużytecznego odpadu. Jest ponownie przetapiana i odzyskuje swoje pierwotne własności, stanowiąc najtańszy i pełnowartościowy surowiec do produkcji.

Ekologiczne i ekonomiczne zalety miedzi są niepodważalne w kontekście materiałów z tworzyw sztucznych, których utylizacja stanowić będzie w niedalekiej przyszłości ogromny problem ekologiczny i kosztowy, rosnące wymagania ochrony środowiska dotyczące zrównoważonego rozwoju przyjęte przez kraje członkowskie UE - Dyrektywa Komisji Europejskiej 2005/32/EC, w myśl której kraje UE, w tym Polska mają opracować wymagania także dla produktów budowlanych, które minimalizują ich negatywne oddziaływanie na środowisko.

Wobec faktu, że ciągle nie rozwiązany jest problem recyklingu tworzyw sztucznych, ich utylizacja stanowić będzie poważny problem ekologiczny, jak też energetyczny. W tej sytuacji, po wprowadzeniu dyrektywy ekoprojektowej, uwzględniającej skażenie środowiska w wyniku produkcji i eksploatacji wyrobów z tworzyw sztucznych należy spodziewać się wzrostu cen dla tych produktów.

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

adamis pełna zgoda, że nie wszędzie. Stąd moje pierwsze pytanie:

Jakie szczególne cechy ma instalacja wodociągowa z miedzi?

A przy okazji... napisz gdzieś o tej sprawie wadliwych rur, please.


Muszę na początek sprostować wynikłą niechcący niejasność. We wspomnianych przeze mnie przypadkach to nie rury były wadliwe, tylko woda szczególnie agresywna. To nie są moje osobiste doświadczenia, ale kolegów z branży, z którymi rozmawiałem o tym osobiście. Twierdzili również, że w tym rejonie zasobniki ze stali nierdzewnej także nie wytrzymują za długo.
Ciekawe, że jakoś producenci rur miedzianych nie za bardzo się kwapią się do ostrzegania przed instalacjami z miedzi w rejonach z taką wodą. Handlują tam rurami, byle by sprzedać.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Muszę na początek sprostować wynikłą niechcący niejasność. We wspomnianych przeze mnie przypadkach to nie rury były wadliwe, tylko woda szczególnie agresywna. To nie są moje osobiste doświadczenia, ale kolegów z branży, z którymi rozmawiałem o tym osobiście. Twierdzili również, że w tym rejonie zasobniki ze stali nierdzewnej także nie wytrzymują za długo.
Ciekawe, że jakoś producenci rur miedzianych nie za bardzo się kwapią się do ostrzegania przed instalacjami z miedzi w rejonach z taką wodą. Handlują tam rurami, byle by sprzedać.


Woda musi posiadać określone parametry (skład chemiczny), musi nadawać się do picia. Tak, więc Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągowe powinno dostarczać do odbiorców wodę zdatną do picia. Jeśli, więc materiał instalacyjny nie wytrzymuje "próby" wody - należy sprawę wyjaśnić w instytucji odpowiedzialnej za jakość wody.

A badania dotyczące agresywności wody w Polsce przeprowadził swego czasu Centralny Ośrodek Badawczo- Rozwojowy Techniki Instalacyjnej "INSTAL". Woda do badania była pobierana z różnych ujęć na terenie Polski. Z badania przeprowadzonego przez COBRTI wynikało, że w Polsce nie ma wód agresywnych korozyjnie do miedzi.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Muszę na początek sprostować wynikłą niechcący niejasność. We wspomnianych przeze mnie przypadkach to nie rury były wadliwe, tylko woda szczególnie agresywna. To nie są moje osobiste doświadczenia, ale kolegów z branży, z którymi rozmawiałem o tym osobiście. Twierdzili również, że w tym rejonie zasobniki ze stali nierdzewnej także nie wytrzymują za długo.
Ciekawe, że jakoś producenci rur miedzianych nie za bardzo się kwapią się do ostrzegania przed instalacjami z miedzi w rejonach z taką wodą. Handlują tam rurami, byle by sprzedać.


Jest jeszcze jeden aspekt w/w sprawy. A mianowicie , rury z Hutmenu też są podrabiane , albo chiński szajs "przypadkiem" leży na regałach tuż obok polskich... . Jak inaczej można wytłumaczyć fakt , że 1/3 instalacji wykonanej ok. 3 lat temu została zżarta przez wodę?! Niestety , musimy wykazywać się rewolucyjną czujnością podczas zakupów , żeby nie dać się przekręcić!
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

A mianowicie , rury z Hutmenu też są podrabiane , albo chiński szajs "przypadkiem" leży na regałach tuż obok polskich...


A to już jest świadome działanie naszych wspaniałych marketów. I nie tylko o chiński szajs chodzi. Wiele produktów (rur miedzianych) z Europy Zachodniej (np. z Włoch) zapewne odpadów rozruchowych itp. też trafia do Polski icon_sad.gif Oczywiście jeśli zapytać oficjalnie... to nic z tych rzeczy. Ale parametry bezimiennych rur są tak złe... że wcale się nie dziwię, że gdzieś tam część instalacji się rozleciała. Problem polega na tym, że tych rur nie ma kto badać. Polskie niezależne laboratoria nie mają odpowiedniego sprzętu. Hutmen ma, ale jest stroną więc jego badania nie są uwzględniane.
Zwyczajna polska szopka.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 2 miesiące temu...
O właściwościach miedzi, ze strony:

http://www.zdrowie.med.pl/nowosc.phtml?nr=...;slowo=zatru%E6

Miedziane naczynia zabójcze dla E.coli


Warszawa (PAP) - Używanie miedzianych naczyń zmniejsza ryzyko zatruć E.coli. Na stali bakteria przeżywa do 3 miesięcy, na miedzi - zaledwie kilka godzin - informuje na stronach internetowych Uniwersytet Southampton.

Stosowanie naczyń miedzianych lub powleczonych miedzią w wytwórniach żywności, sklepach, szpitalach, restauracjach i domach ogranicza ryzyko infekcji drobnoustrojami chorobotwórczymi rozwijającymi się w pożywieniu i na kuchennych sprzętach - uważa prof. Bill Keevil z Uniwersytetu Southampton w Wielkiej Brytanii.

Specjaliści z USA i Międzynarodowego Stowarzyszenia Miedzi w Nowym Jorku badający bakteriobójcze właściwości miedzi przypominają, że już starożytni Egipcjanie w miedzianych naczyniach trzymali wodę pitną.

Prowadzący badania prof. Bill Keevil wykazał, że bakteria E.coli 0157, powodująca co roku tysiące zatruć na całym świecie, jest w stanie przetrwać całe miesiące na naczyniach i kuchennych sprzętach wykonanych ze stali nierdzewnej.

"Stal używana jest w kuchniach na całym świecie, bo uważa się ją za higieniczną - zawsze wygląda ładnie, czysto i błyszczy" - mówi Keevil. "Jeśli jednak przyjrzeć jej się bliżej, widać mikroskopijne rowki i zadrapania, w które bez problemu wnikają patogeny. Aby się ich pozbyć, nie wystarczy szorowanie naczynia zmywakiem czy szczotką. Zabić je można tylko stosując środki dezynfekcyjne, wnikające w każdą szczelinę" - ostrzega Keevil.

Zachowanie sterylności przy przetwarzaniu produktów spożywczych jest szczególnie trudne w rzeźniach czy restauracjach. W 1997 r. wskutek epidemii E.coli w Szkocji zachorowało 500 osób i zmarło 20.

Badania wykazały, że niskie temperatury, w jakich zwykle przetrzymuje się żywność, na E.coli nie działają zabójczo. Bakteria może w nich przeżyć ponad 35 dni, czasem też nawet 3 miesiące. Na mosiądzu ginie ona po 12 dniach, na miedzi - po 14 godzinach.

W temperaturze pokojowej (około 20 st. C.), na stali bakteria przeżywa 34 dni, na mosiądzu - 4 dni, zaś na miedzi - 4 godz.

Keevil informuje, że jego zespół opracowuje obecnie stop miedziowy, który dobrze zniesie kontakt z pokarmem, jest łatwy w utrzymaniu, tani w produkcji i bakteriobójczy. (PAP)
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

O właściwościach miedzi, ze strony:

http://www.zdrowie.med.pl/nowosc.phtml?nr=...;slowo=zatru%E6

Miedziane naczynia zabójcze dla E.coli


Warszawa (PAP) - Używanie miedzianych naczyń zmniejsza ryzyko zatruć E.coli. Na stali bakteria przeżywa do 3 miesięcy, na miedzi - zaledwie kilka godzin - informuje na stronach internetowych Uniwersytet Southampton.

Stosowanie naczyń miedzianych lub powleczonych miedzią w wytwórniach żywności, sklepach, szpitalach, restauracjach i domach ogranicza ryzyko infekcji drobnoustrojami chorobotwórczymi rozwijającymi się w pożywieniu i na kuchennych sprzętach - uważa prof. Bill Keevil z Uniwersytetu Southampton w Wielkiej Brytanii.

Specjaliści z USA i Międzynarodowego Stowarzyszenia Miedzi w Nowym Jorku badający bakteriobójcze właściwości miedzi przypominają, że już starożytni Egipcjanie w miedzianych naczyniach trzymali wodę pitną.

Prowadzący badania prof. Bill Keevil wykazał, że bakteria E.coli 0157, powodująca co roku tysiące zatruć na całym świecie, jest w stanie przetrwać całe miesiące na naczyniach i kuchennych sprzętach wykonanych ze stali nierdzewnej.

"Stal używana jest w kuchniach na całym świecie, bo uważa się ją za higieniczną - zawsze wygląda ładnie, czysto i błyszczy" - mówi Keevil. "Jeśli jednak przyjrzeć jej się bliżej, widać mikroskopijne rowki i zadrapania, w które bez problemu wnikają patogeny. Aby się ich pozbyć, nie wystarczy szorowanie naczynia zmywakiem czy szczotką. Zabić je można tylko stosując środki dezynfekcyjne, wnikające w każdą szczelinę" - ostrzega Keevil.

Zachowanie sterylności przy przetwarzaniu produktów spożywczych jest szczególnie trudne w rzeźniach czy restauracjach. W 1997 r. wskutek epidemii E.coli w Szkocji zachorowało 500 osób i zmarło 20.

Badania wykazały, że niskie temperatury, w jakich zwykle przetrzymuje się żywność, na E.coli nie działają zabójczo. Bakteria może w nich przeżyć ponad 35 dni, czasem też nawet 3 miesiące. Na mosiądzu ginie ona po 12 dniach, na miedzi - po 14 godzinach.

W temperaturze pokojowej (około 20 st. C.), na stali bakteria przeżywa 34 dni, na mosiądzu - 4 dni, zaś na miedzi - 4 godz.

Keevil informuje, że jego zespół opracowuje obecnie stop miedziowy, który dobrze zniesie kontakt z pokarmem, jest łatwy w utrzymaniu, tani w produkcji i bakteriobójczy. (PAP)



Owszem, interesujący tekst icon_smile.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

Ten artykuł... bardzo przekonujący. Jeśli ktoś się wahał, to powinien przestać icon_smile.gif




Dobrze z wymiarowane średnice rur i mamy instalację długowieczną na ok. 200lat. Źle dobrane średnice rur i mamy instalację nap. na 10 lat icon_smile.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 3 miesiące temu...
Cytat

Czyli każdą kupowaną rurkę należy oglądać osobno icon_sad.gif I sprawdzać czy są hutmenowskie, czy inne icon_sad.gif


Niestety należy sprawdzac co sie kupuje. pojawiły się też rury o cieńszej ściance. Rura 15 hutmena ma ściankę 1 a mozna kupić takie które mają 0,8
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok temu...
Miedź jako materiał na instalację wodociągową jest bardzo dobrym posunięciem. Przede wszystkim miedź zachowuje całkowitą higieniczność, nie wytwarza żadnych szkodliwych substancji. Instalacje z miedzi charakteryzują się długim czasem eksploatacji, który sięga nawet 100 lat. Dzieje się tak dlatego, że w odróżnieniu od np. żelaza miedź nie rdzewieje.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Miedź jako materiał na instalację wodociągową jest bardzo dobrym posunięciem. Przede wszystkim miedź zachowuje całkowitą higieniczność, nie wytwarza żadnych szkodliwych substancji. Instalacje z miedzi charakteryzują się długim czasem eksploatacji, który sięga nawet 100 lat. Dzieje się tak dlatego, że w odróżnieniu od np. żelaza miedź nie rdzewieje.




Samo zdrowie z zachowaniem bezpiecznego dystansu. Nie mniej jednak w myśl ostatnich informacji o bakteriach E.Coli w ogórkach można zabezpieczać się na różne sposoby.

Nie zapominajac o zdrowym rozsądku.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 5 miesiące temu...
Cytat

Samo zdrowie z zachowaniem bezpiecznego dystansu. Nie mniej jednak w myśl ostatnich informacji o bakteriach E.Coli w ogórkach można zabezpieczać się na różne sposoby.

Nie zapominajac o zdrowym rozsądku.


Zgadzam się w 100%. Dodam jeszcze, że miedź świetnie sprawdza się w walce z bakteriami Legionelli, która coraz częściej zanieczyszcza naszą wodę.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 4 miesiące temu...
Cytat

w tej walce dobrze tez sprawdzaja sie rury z polibutylenu




Tu w zasadzie nie ma o co walczyć. NIe łudźmy się, że materiał rur instalacji "załatwi" albo nie "załatwi" nam zdrowej wody.

Do tego celu służą inne działania. Rury to tylko rury a nie złoty środek na pozbycie się wszelkich drobnoustrojów.

A, że istnieje taka dziedzina jak marketing, to w Internecie można przeczytać w zasadzie wszystko na temat "cudownych" właściwości niektórych metali icon_smile.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

jasne zdrową wodę mamy z sieci icon_biggrin.gif




Zdrowe to musimy mieć podejście do tematu.

Instalacja z miedzi w domu nie jest antidotum na wątpliwej jakości wodę z sieci. Może być jedynie jednym z czynników na plus. Jeżeli ktoś chce zrobić to jak należy, powinien wodę zbadać i w zależności od wyników, zainwestować w odpowiednią metodę uzdatniania.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

ale to juz zakres gestora sici




Jeżeli mowa o "zestawach" uzdatniających w domu/mieszkaniu, to raczej nasz wybór.
Zawsze możemy taki zestaw dobrać w trosce o wyeliminowanie okreslonych związków z wody albo nawet w trosce o ochronę urządzeń AGD, drogich baterii łazienkowych/kuchennych, zniwelowanie zapachy chloru.

Nie trzeba zaraz porywać się na SUW.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...