KAROI Napisano 9 lipca 2009 Udostępnij #1 Napisano 9 lipca 2009 Poproszę o jakieś ciekawe przepisy na grilla. Oczywiście nie chodzi mi o zwykłe kiełbaski lub karkówkę. Marzę o czymś naprawdę oryginalnym. Link do komentarza
KAROI Napisano 10 lipca 2009 Autor Udostępnij #2 Napisano 10 lipca 2009 Ludzie zlitujcie się JA chcę zrobić na grilu coś fajnego! A nie ciągle te kiełbaski i kiełbaski... Link do komentarza
vena Napisano 11 lipca 2009 Udostępnij #3 Napisano 11 lipca 2009 Piersi z kuraka - mięso kroję w dość grube plastry ( nie zbijam), na dobę zostawiam w przyprawach i oleju. Żeby nie były suche trzeba moment piec na dużym ogniu, a potem wysoko żeby nie spalić. Do tego sałatka z fasolki sz[aragowej - faseolkę ugotować pokroić na kawałki ok 3cm, do tego cebulka, duużo natki pietruszki, majonez i przyprawy.Albo... sałatka ziemniaczana- ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w spora kostkę, do tego cebulka, natka, majonez i przyprawy.Smacznego Link do komentarza
domestic Napisano 13 lipca 2009 Udostępnij #4 Napisano 13 lipca 2009 Cytat Piersi z kuraka - mięso kroję w dość grube plastry ( nie zbijam), na dobę zostawiam w przyprawach i oleju. Żeby nie były suche trzeba moment piec na dużym ogniu, a potem wysoko żeby nie spalić. Do tego sałatka z fasolki sz[aragowej - faseolkę ugotować pokroić na kawałki ok 3cm, do tego cebulka, duużo natki pietruszki, majonez i przyprawy.Albo... sałatka ziemniaczana- ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w spora kostkę, do tego cebulka, natka, majonez i przyprawy.Smacznego Link do komentarza
domestic Napisano 13 lipca 2009 Udostępnij #5 Napisano 13 lipca 2009 Witam, Ja na grilla proponuje warzywa - np. cukinie pokroić w plastry delikatnie posolić i przyprawić ziołami (np. bazylią) - co kto lubi. Piec parę minut na tackach albo w folii aluminiowej.Pyszne też są banany z grilla z nutellą...mniam mniam Link do komentarza
KAROI Napisano 14 lipca 2009 Autor Udostępnij #6 Napisano 14 lipca 2009 Fajne, proste przepisy. Dziękuję i proszę o jeszcze Link do komentarza
domestic Napisano 15 lipca 2009 Udostępnij #7 Napisano 15 lipca 2009 to ja proponuje szaszłyki drobiowe. Potrzebna będzie pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe i cukinia. Na patyczek nabijamy mięsko (lepiej je wcześniej zamarynować) pomidorka i cukinie (pokrojoną w plastry). I tyle Link do komentarza
Super B Napisano 16 lipca 2009 Udostępnij #8 Napisano 16 lipca 2009 A ja polecam rzecz najprostszą na świecie. Zawijamy surowe ziemniaki w folię aluminiową i na przygasającym grillu (nisko) robimy sobie coś pysznego. Podawać według gustu - z solą, śmietaną, zsziadłym mlekiem... Link do komentarza
vena Napisano 20 lipca 2009 Udostępnij #9 Napisano 20 lipca 2009 Ziemniaczki owszem...Gotujemy ziemniaki w mundurkach tak na półtwardo, obieramy, smarujemy masłem z solą i pdrobniutko posiekaną natką pietruszki (jak ktos lubi czosnek to polecam), zawijamy w folię aluminiową pieczemy na grilu lub w ognisku Takie ziemniaczki są ekstra do mięcha z grila... np. karkóweczka i pieczone ziemniaczki a do tego cacyki... mniam Link do komentarza
Mathir Napisano 21 lipca 2009 Udostępnij #10 Napisano 21 lipca 2009 Słyszałem, że aktor Cezary Żak wydał książkę o odchudzaniu i grillowaniu... warzyw. Nie je mięsa więc "meczy" roślinki Czy ktoś ma jakieś przepisy na grillowane warzywka. Bo diabeł zapewne tkwi w szczegółach i dodatkach. Link do komentarza
Mathir Napisano 27 lipca 2009 Udostępnij #11 Napisano 27 lipca 2009 Rzecz jest w Polsce nie do dostania, ale opłaca się przywieźć z Niemiec turecki chleb. Grillowany smakuje wybornie. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 28 lipca 2009 Udostępnij #12 Napisano 28 lipca 2009 Jak czytam te posty... Okazuje się, że ugrilowac można wszystko! Tylko w niektórych przypadkach zastanawiam się w jakim celu? Link do komentarza
cyma2704 Napisano 29 lipca 2009 Udostępnij #13 Napisano 29 lipca 2009 Cytat Poproszę o jakieś ciekawe przepisy na grilla. Oczywiście nie chodzi mi o zwykłe kiełbaski lub karkówkę. Marzę o czymś naprawdę oryginalnym. A ja marze o tym, żeby znajomi zapraszający mnie na grila, nie zmuszali mnie do konsumowania tych potraw bo nie przepadam za nimi. Ludzie, których bardzo lubię i chętnie do nich zaglądam ciągle nie mogą zrozumieć, że ktoś może nie być fanem grilowania. Mnie wystarcza miła rozmowa i coś do picia.Pozdrawiam dziwaków nie kochających grilowania. Link do komentarza
acia Napisano 29 lipca 2009 Udostępnij #14 Napisano 29 lipca 2009 Cytat A ja marze o tym, żeby znajomi zapraszający mnie na grila, nie zmuszali mnie do konsumowania tych potraw bo nie przepadam za nimi. Ludzie, których bardzo lubię i chętnie do nich zaglądam ciągle nie mogą zrozumieć, że ktoś może nie być fanem grilowania. Mnie wystarcza miła rozmowa i coś do picia.Pozdrawiam dziwaków nie kochających grilowania. Ja jeśli robię grilla to zawsze oprócz tego są bagietki, ser pleśniowy, wino, piwo, inne napoje chłodzące, jakieś domowe ciasto no i oczywiście minimum dwie sałatki. Wszystko można połączyć, a biesiadę przy grillu uczynić bardzo przyjemną nawet dla "dziwaków" nie kochających grillowania.Pozdrawiam Link do komentarza
Jan_13 Napisano 30 lipca 2009 Udostępnij #15 Napisano 30 lipca 2009 Tak, jak już grilluje się mięso, to sałatki... rzecz obowiązkowa. Czasami są lepsze niż danie główne! Link do komentarza
Super B Napisano 5 sierpnia 2009 Udostępnij #16 Napisano 5 sierpnia 2009 Mój apetyt jest rozbudzony po lekturze powyższych postów Link do komentarza
Super B Napisano 7 sierpnia 2009 Udostępnij #17 Napisano 7 sierpnia 2009 Nie miało być o mięsku, ale... cóż wegetarianinem nie jestem... A dzisiejszy wieczorny grill uświadomił mi, że grillowany boczuś jest number one! Link do komentarza
Mathir Napisano 10 sierpnia 2009 Udostępnij #18 Napisano 10 sierpnia 2009 Cytat Nie miało być o mięsku, ale... cóż wegetarianinem nie jestem... A dzisiejszy wieczorny grill uświadomił mi, że grillowany boczuś jest number one! A propos boczusia... można ostatnio dostać w niektórych marketach plastry boczku zawinięte na patykach. Na grilla... doskonałe. Link do komentarza
Mathir Napisano 11 sierpnia 2009 Udostępnij #19 Napisano 11 sierpnia 2009 Cukinię i bakłażana pokroić na plastry 1 cm, lekko posolić i zostawić na pół godziny. Później plastry wytrzeć i ułożyć na grillu. Obsypać ziarenkami smaku i lekko polać oliwą. Piec 15 minut. Rewelacja! Link do komentarza
KAROI Napisano 12 sierpnia 2009 Autor Udostępnij #20 Napisano 12 sierpnia 2009 Cukinię proponował już domestic, ale za bakłażana dziękuję bardzo Link do komentarza
Super B Napisano 13 sierpnia 2009 Udostępnij #21 Napisano 13 sierpnia 2009 Składniki: sos sałatkowy paprykowo-ziołowy, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek posiekanego koperku, kapusta pekińska (200 g), 1 marchewka, 1 ogórek, 1 pomidor, 12 suszonych śliwek, 12 plastrów wędzonego boczku.Przygotować sos sałatkowy (najlepiej Winiar) i dodać do niego czosnek (przeciśnięty przez praskę) oraz koperek. Pokroić drobno kapuchę, utrzeć grubo marchew. Ogórek przekroić na 4 części (usunąć nasiona), a następnie posiekać na plasterki Pomidora też pokroić i do sosu z nim Resztę warzywek też! Śliwki moczyć przez 15 minut, odsączyć i zawinąć w plastry boczusia (spiąć wykałaczkami). Piec 10 minut na grillu. I koniecznie podawać z w/w sałatką. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 16 sierpnia 2009 Udostępnij #22 Napisano 16 sierpnia 2009 Super B to jest wspaniałe żarcie. Próbowałem! Link do komentarza
Zuza36 Napisano 18 sierpnia 2009 Udostępnij #23 Napisano 18 sierpnia 2009 Nie jadłam ale muszę przyznać, że jak czytałam sposób przyrządzenia to zgłodniałam Link do komentarza
Mathir Napisano 19 sierpnia 2009 Udostępnij #24 Napisano 19 sierpnia 2009 Ja zawsze robię się głodny w tym dziale Link do komentarza
Super B Napisano 28 sierpnia 2009 Udostępnij #25 Napisano 28 sierpnia 2009 My tu gadu gadu, a sezon grillowy powoli się kończy Link do komentarza
Przemsu Napisano 29 sierpnia 2009 Udostępnij #26 Napisano 29 sierpnia 2009 Ja proponuje grillowanego oscypka, do tego boczek także grillowany podawany razem z konfiturą z żurawiny i/lub sosem czosnkowym Link do komentarza
KAROI Napisano 31 sierpnia 2009 Autor Udostępnij #27 Napisano 31 sierpnia 2009 Cytat Ja proponuje grillowanego oscypka, do tego boczek także grillowany podawany razem z konfiturą z żurawiny i/lub sosem czosnkowym Łał! Aż mi się jeść zachciało! A tu sezon grillowy nieubłaganie przechodzi powoli do historii Link do komentarza
Mathir Napisano 1 września 2009 Udostępnij #28 Napisano 1 września 2009 Cytat A tu sezon grillowy nieubłaganie przechodzi powoli do historii Niestety Niestety Link do komentarza
ogi Napisano 18 września 2009 Udostępnij #29 Napisano 18 września 2009 a ja lubię camembert turka, albo "złotóweczki" z carrefoura z gryyyla z żurawiną!Składniki:- camembert ( w ilosci dowolnej, conajmniej jeden na glowe)- folia aluminiowa- żurawinaSposób przygotowania:-rozpakować camemberta ze wszystkiego ( tylko nie obierać białej skórki :D)- owinąć folia aluminiową- położyć na gryyyla na okolo 10 minut (aż się ugrzeje i rozpuści, trzeba wyczuć)- odwijamy z folii, kładziemy na talerzu, obok żurawinka i JEMYYYYYYY!!!!P.S. niektórzy lubią z keczupem, jak nie lubią na słodko, ale wtedy polecam jakieś kombinacje ze smakowymi camembertami, np. z ziołowym SMACZNEGO!!!! Link do komentarza
KAROI Napisano 20 września 2009 Autor Udostępnij #30 Napisano 20 września 2009 Fajny pomysł. Może zrobię coś takiego na zamknięcie sezonu Link do komentarza
Mathir Napisano 27 września 2009 Udostępnij #31 Napisano 27 września 2009 U mnie już po sezonie. Wczoraj urządziliśmy zakończenie. Ale było fajnie! A kilka przepisów z tego forum zrobiło prawdziwą furorę Link do komentarza
Jan_13 Napisano 28 września 2009 Udostępnij #32 Napisano 28 września 2009 U mnie też już po ptokach Teraz to o grillu elektrycznym możemy pogadać Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 28 września 2009 Udostępnij #33 Napisano 28 września 2009 a my jeszcze pogrillowaliśmy w sobote korzystając z pięknego wrzesnia:)i karczek moczył się parę godzin w zalewie z czerwonego wina wytrwanego, do tego troszkę oleju, zioła prowansalskie, łyżeczka miodu, pieprz i sól- polecam:)ale na myśl o tym camemberciku to aż mi ślinka:) musze spróbować! Link do komentarza
Super B Napisano 16 października 2009 Udostępnij #34 Napisano 16 października 2009 Teraz już tylko wspomnienia zostały i... nadzieja na wczesną wiosnę Link do komentarza
Mathir Napisano 18 października 2009 Udostępnij #35 Napisano 18 października 2009 Nie napędzajcie sentymentalnych klimatów. Bo się człowiekowi smętnie robi. Link do komentarza
acia Napisano 19 października 2009 Udostępnij #36 Napisano 19 października 2009 Znalazłam kilka fajnych przepisów na grill 'a, ale podam na wiosnę bo teraz to i tak nikt nie wykorzysta. Link do komentarza
Super B Napisano 20 października 2009 Udostępnij #37 Napisano 20 października 2009 Podaj teraz te przepisy... zawsze można przetestować na grillu elektrycznym Link do komentarza
acia Napisano 21 października 2009 Udostępnij #38 Napisano 21 października 2009 Dobrze to może zacznę od czegoś na słodko.Bierzemy brzoskwinie i ananasa z puszki, banany, pomarańcze, mandarynki, winiak, cukier, cynamon i szczyptę imbiru. Wszystkie owoce pokroić na kawałki (wcz4eśniej obrać) po czym zanurzyć na chwilkę w alkoholu, odsączyć nabić na szpikulce i obtoczyć w cukrze pomieszanym z cynamonem i imbirem. Pic na grilu aż cukier zbrązowieje (zrobi się tak pyszna karmelowa skorupka). Jutro ciąg dalszy.Pozdrawiam Link do komentarza
Jan_13 Napisano 22 października 2009 Udostępnij #39 Napisano 22 października 2009 To czekamy niecierpliwie na dalszy ciąg Gdybym miał wszystkie produkty, to już dzisiaj zacząłbym eksperymenty Link do komentarza
acia Napisano 22 października 2009 Udostępnij #40 Napisano 22 października 2009 Dla tych co lubią krupnioki (kiszka, kaszanka):Potrzebne będą krupnioki, ser żółty, cebula i papryka surowa. Bierzemy folię aluminiową smarujemy ją olejem układamy cebulę i paprykę pokrojone w paseczki tak aby przykryć folię w miejscu, w którym będzie krupniok. Na tak przygotowaną kołderkę kładziemy krupniok przekrojony wzdłuż ale ni di końca tak na 1/3 grubości w nacięcie wkładamy paski sera (dość grube), zawijamy w folię i grillujemy. Smacznego Link do komentarza
Mathir Napisano 23 października 2009 Udostępnij #41 Napisano 23 października 2009 Ja lubię krupnioki. A teraz będę lubił jeszcze bardziej Link do komentarza
KAROI Napisano 25 października 2009 Autor Udostępnij #42 Napisano 25 października 2009 Ale tu sie smacznie zrobiło Link do komentarza
acia Napisano 26 października 2009 Udostępnij #43 Napisano 26 października 2009 To może teraz coś z rybek. Potrzebne będą pstrągi plasterki surowego, wędzonego boczku po dwa na każdego pstrąga ząbki czosnku też po dwa na każdego pstrąga, oliwa, cytryny, tymianek, szałwia (świeża), rozmaryn też świeży. Świeże pstrągi sprawić, umyć, osuszyć i natrzeć solą z zewnątrz i wewnątrz. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, ryby natrzeć w środku oliwą i włożyć plasterki czosnku. Skórę pstrągów ponacinać ostrym nożem po obu stronach dwa razy na krzyż, ale tak aby nie uszkodzić mięsa. Każdą rybę owinąć w dwa plasterki boczku, posiekanymi ziołami i cytryną pokrojoną w plastry obłożyć ryby i włożyć do koszyczków do grillowania ryb ( można użyć też folii aluminiowej,). Grillować z każdej strony po 10 - 20 minut, podawać z bagietką.Smacznego Link do komentarza
Super B Napisano 27 października 2009 Udostępnij #44 Napisano 27 października 2009 Szkoda, że nie lubię rybek Ale dla gości (lubiących) przepis doskonały Link do komentarza
acia Napisano 28 października 2009 Udostępnij #45 Napisano 28 października 2009 To specjalnie dla Ciebie Super B - mam nadzieję, że mięsko lubisz.Pachnące kotlety schabowe z kością. Potrzebne będą 4 kotlety wieprzowe z kością,1 cebula,1/2 natki pietruszki, ocet ziołowy 2 łyżki, wytrawne białe wino2 łyżki, posiekane zioła ( tymianek, rozmaryn, szałwia) 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki, biały pieprz,sól i olej.Cebule obieramy i ścieramy na tarce, pietruszkę siekamy. Ocet połączyć z winem dodać zioła, cebulę, natkę, sól czosnkową, pieprz i olej, dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, ponacinać i natrzeć mieszanką wciskając ją w nacięcia, po czym odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie mięso grillować 8 - 10 min z każdej strony, potem lekko oprószyć solą (solimy dopiero po upieczeniu, żeby były soczyste), najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Link do komentarza
Super B Napisano 29 października 2009 Udostępnij #46 Napisano 29 października 2009 Dzięki acia. Kolejny fajny przepis Link do komentarza
dziqa Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #47 Napisano 4 lutego 2010 piersi z kurczaka ze szparagami i serem żółtymprzepis tutaj pycha na maxa Link do komentarza
edwl Napisano 3 maja 2010 Udostępnij #48 Napisano 3 maja 2010 Poczytałem... Pomysłowość grillowa nie zna granic! I bardzo dobrze Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 4 maja 2010 Udostępnij #49 Napisano 4 maja 2010 Pstrąg z grilaSkładnikipstrąg, 1 łyzka jarzynki lub przyprawy do ryb pokrojona w pióra cebula, 1 lyzka posiekanego szczypiorku, 1 lyzka posiekanej natki pietruszki, 2 lyzki oleju, sok z cytryny.Sposób przyrządzaniaRybe oczyscic i natrzec jarzynka lub przyprawą do ryb. Pozostawic na 30 minut. Nastepnie wlozyc do srodka cebulę,szczypiorek i pietruszke. Posmarowac rybe olejem, ulozyc na ruszcie do pieczenia ryb. Piec na nagrzanym grillu ok.6 minut z kazdej strony. Doprawic do smaku sokiem z cytryny Pyszności ...! Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 6 maja 2010 Udostępnij #50 Napisano 6 maja 2010 Grilek w NIEBIE.Strach piekielny się srożyDym w oczy gryziePręgi po biczu bożymPłuca w siarczanej bryzieSmoły, żywice, ostre spiżeOgniste stosyBoleśnie ciało liżąOgni piekielnych kosyZewsząd śmiech szyderczyW ekskrementach ktoś brodziJakiś kikut sterczyTu nikogo to nie obchodziWszędzie mimo dążeńpanuje bezcelowośćSmrodu i upodlenia krążeńI ab ovo… ab ovo… ab ovoŚwięty Piotrze, tam się zawsze coś dzieje?Tu spokój, cisza, tapety błękitW różowym puchu dusza się śmiejęI nic nie przerywa drzemkiRozważ Piotrze w Swoim sumieniuGrilkiem, chyba świętości nie będziemy kalaćOczywiście mój drogi Pawle, ale dla dwóch rozpalać? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się