Technika stale posuwa się naprzód i dziś nawet meble kuchenne mogą być wyposażone w inteligentne rozwiązania i sprytne urządzenia. Zapewniają one wygodę, bezpieczeństwo, pozwalają maksymalne wykorzystać miejsce oraz uzyskać minimalistyczny styl pomieszczenia.
Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wystroj-wnetrz/kuchnia/a/11130-nowoczesne-mechanizmy-i-wyposazenie-mebli-kuchennych
Ceny na robocizne budowlaną są absurdalne. Przekrywałem budynek gospodarczy z płyt azbestowych na blache. Koszt robocizny ok. 60 zł/m2. Dwóch ludzi, 5 dni roboty po 8 godzin i zainkasowali 8 tys. zł. Kto tyle zarabia? 4 tys. zł na głowe za zwykły tydzień roboczy? Jakby pojechali do Niemiec czy W. Brytanii to by tyle nikt im nie zapłacił. Inny fachowiec wziął 4500 zł za odnowienie klatki schodowej, w tym materiały 1000 zł. Pracował 4 dni czyli za samą robote 3500 zł za 4 dni roboty. Absurd. Pracowałem w Anglii i pokój w którym mieszkałem Anglik przemalował za 100 funtów czyli ok. 500 zł. Jak mu powiedziałem, że w Polsce za tyle nie pomalują to sie pytał ile ludzie zarabiają w Polsce. Z docieplania domu zrezygnowałem ze względu na koszt robocizny właśnie bo materiały to ułamek ceny jaką krzyczą fachowcy
Witam,
chciałbym podłączyć mieszkanie i rozprowadzić instalację od zasilania i powrotu instalacji. Kocioł w budynku zasilany na węgiel. Chodzi mi głównie o średnice rur pex oraz spoglądnięcie fachowym okiem czy jest to do wykonania oraz o dobre rady ;). Rurki pogrubione fi20 pex , cieńsze fi 16 pex . Chciałbym wykonać instalację trójnikową zaciskaną rozprowadzoną w podłodze w warstwie styropianu.
Z góry dziękuję za wszelkie komentarze
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się