Bartek9110 Napisano 3 maja #1 Napisano 3 maja Dzień dobry Poszukuję rozwiązania dot. Drogi do mojej działki. Kupiłem działkę która posiada wpis prawo do drogi po numerze który nie istnieje. Geoportal pokazuje dostęp do drogi publicznej. Sąsiad mojej działki posiada obciążenie przejazdu dotyczące 2 działek ( moje są właśnie 2 ostatnie) lecz z innymi numerami. Jak rozwiązać ten problem? Poprzedni właściciel użytkował normalnie istniejącą drogę.
retrofood Napisano 3 maja #2 Napisano 3 maja 2 godziny temu, Bartek9110 napisał: Kupiłem działkę która posiada wpis prawo do drogi po numerze który nie istnieje. Wg Geoportalu mój dom tez nie istnieje. A mój nr domu ma sąsiadka. Dlatego Geoportal nie jest dokumentem, dokumentem jest rejestr gruntów. Możesz się z nim zapoznać w geodezji powiatowej.
retrofood Napisano 3 maja #4 Napisano 3 maja 2 godziny temu, Bartek9110 napisał: Wpis jest w kw. Dlatego sprawdź numery działek w rejestrze gruntów, czy się zgadzają z kw.
aaaa Napisano 4 maja #5 Napisano 4 maja a nie jest tak, że wpis jest jak najbardziej prawidłowy, tylko w międzyczasie zmieniły się nr działek? (np. po jakimś podziale) Do wpisu takiej służębności w KW z tego co pamiętam potrzebny jest załącznik - specjalna mapka od geodety - ale pewnie nie masz dostępu do takiego dokumentu ani do aktu norarialnego ustanawiającego służębność. Ale i tak możesz to sprawdzić w elektronicznej KW - widok zupełny, widać tam wszystkie historyczne wpisy, także ten dotyczący służebności. Sprawdź nie tylko w KW z twojej działki, ale także w KW sąsiednich działek przez które jest te prawo przejazdu i przechodu
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się