Robhum Napisano 16 kwietnia #1 Napisano 16 kwietnia Cześć, Jestem razem z żoną zainteresowany kupnem działki i budowa domu lub opcja kupna połowy bliźniaka. Jeszcze nie wiem na którą opcję ostatecznie zdecydujemy się, dlatego obserwuję i oglądam działki w okolicy Grodziska Mazowieckiego. Wpadła mi w oko działka, która co prawda jest trochę droga, bo za 15 arów trzeba zabulic około 400k, ale chyba w tej okolicy to już zrobił się standard. Działka wydaje się spoko, całkiem ustawna, w pełni uzbrojona, więc poprosiłem o kopie badań gruntu jakie zostały wykonane na tej działce (deweloper robil wiele odwiertów, bo w sumie na kilku działkach i drodze wewnętrznej, więc na każdej działce wypadły po 2 odwierty). Jako że w temacie jestem kompletnie zielony dlatego przychodzę z pytaniem czy takie parametry gruntu są dobre pod budowę domu czy wymagają jakiś szczególnych rozwiązań? Byłbym wdzięczny za poradę/opinię
Kuba22111 Napisano 17 kwietnia #2 Napisano 17 kwietnia Grunty same w sobie są do zaakceptowania, problemem może być wysokie zwierciadło wód gruntowych. Pytanie na jakiej głębokości posadowienie.
Robhum Napisano 18 kwietnia Autor #3 Napisano 18 kwietnia Niestety badania są sprzed 3 lat, więc poziom wód też mógł ulec zmianie. Na szczęście chodząc po gruncie nie ma się uczucia "gąbki" i woda nie podpływa pod but kiedy mocniej stanie się na ziemi
Swierol Napisano 18 kwietnia #4 Napisano 18 kwietnia Jak woda byłaby teraz na 30cm to i tak by Ci pod but nie podpływała. Ja mam okresami wodę na 100-120cm. Na jesień ubiegłego roku była na 180cm. Jeśli u Ciebie byłaby stale na 200cm to nie ma krzywdy. 1
Kuba22111 Napisano 23 kwietnia #5 Napisano 23 kwietnia (edytowany) Warto byłoby zaktualizować badania geologiczne, przy obecnych warunkach hydrologicznych kiedy poziom wody gruntowej jest niski, być może udałoby się posadowić fundamenty. Jeśli mielibyśmy wodę w poziomie posadowienia lub powyżej, trzeba by było odwodnić teren. Edytowano 23 kwietnia przez Kuba22111 (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się