Skocz do zawartości

Z czego blat??????


Recommended Posts

Cytat

Proszę o poradę, bo sam mam już mętlik w głowie, z jakiego materiału wybrać blat, aby był: praktyczny, trwały i ładnie się prezentował?



Może z kompozytu?:są odporne na zrysowania, łatwo je odnowić-jeżeli się zniszczy,można najzwyczajniej w świecie przeszlifować jego powierzchnię, a na dodatek wszystkie jego krawędzie można zaokrąglić.
Link do komentarza
Cytat

Może z kompozytu?:są odporne na zrysowania, łatwo je odnowić-jeżeli się zniszczy,można najzwyczajniej w świecie przeszlifować jego powierzchnię, a na dodatek wszystkie jego krawędzie można zaokrąglić.


moj blat w kuchni jest z drewna klejonego .Ladnie się prezentuje i zawsze można go odnowić.Polecam,ociepla kuchnie i jest trwały.Kupiłam go w Ikei..
Link do komentarza
Odradzam blaty z płyt wiórowych,bo choć tanie i potrafią mieć ciekawe okleiny,to nadają sie tylko tam,gdzie nie ma wody.A przecież w kuchni,w okolicach zlewu nie da sie tego uniknąć.
U mnie taki blat wytrzymał 7m-cy i spuchł.Pomimo tego,że bardzo dokładnie,wiedząc o takim zagrożeniu,zabezpieczyłem wszystkie listwy i krawędzie silikonem.
Poza tym okleina na obrzeżach łatwo się wyszczerbia.
Link do komentarza
Cytat

Też jestem za drewnianym:można je wielokrotnie odnawiać, drewno jest ciepłe w dotyku,blaty drewniane niezależnie od wykończenia wyglądają naturalnie.Ich wadą jednak jest to, są mało odporne na wysokie temperatury.



Kupienie ceramicznych podstawek pod gorące gary to nie problem. Zresztą nikt przytomny rynien prosto z pieca na drewno nie stawia.
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

Mój blat był rzadko mokry.Mam zmywarkę,więc w zlewie nie było zmywania garów.Mimo to spuchł błyskawicznie.
Mój stary blat wytrzymał w dobrym stanie kilkanaście lat a to nowe dziadostwo nawet roku.



No właśnie chodzi mi o materiał, który będzie mi służył przez lata. Wolę zainwestować, niż później żałować
Link do komentarza
Cytat

Zimny ? To rzecz odczuć,ale niehigieniczny? Blat kamienny można myć dowolnie często bez szkody dla blatu,czego nie da się powiedzieć o drewnie czy wiórze. icon_biggrin.gif



Mam nadzieję, że wiesz o tym iż pewne produkty spożywcze zabarwiają kamień - czyli tworzą się plamy nie do usunięcia??

Blaty z płyty (imitujące drewno) wyglądają często lepiej niż te drewniane.
Znajomi mają blat drewniany który jest okropniie brzydki - tragedia.
Inni mają blat z płyt z płyty imitującej drewno w ciemnym kolorze - i wygląda super nie domysliłem się że jet z płyty.

A ja natomiast mam marmurowe półki w kuchni które poplamione zostały czerwonym winem - i nie można tych plam usunąć.
Link do komentarza
doktor - fakt moja wypowiedz może jest zbyt radykalna. Generalnie ja uważam że dobrze jak w kuchni jest trochę twardego gruntu icon_wink.gif na którym można mocno przywalić w kotleta. A od takiego walenia blaty z płyty, czy drewniane prędzej czy później lądują w piecu.

Kompozyt to nie marmur icon_wink.gif - to jest naprawdę znaczna różnica. Ale swoją droga jak od zabarwienia na stałe zaszedł kolorem to znaczy że albo kupiłeś bubel, albo to wino to niezły kwas (nawet jeśli to marmur pomnikowy).
Link do komentarza
Cytat

doktor - fakt moja wypowiedz może jest zbyt radykalna. Generalnie ja uważam że dobrze jak w kuchni jest trochę twardego gruntu icon_wink.gif na którym można mocno przywalić w kotleta. A od takiego walenia blaty z płyty, czy drewniane prędzej czy później lądują w piecu.

Kompozyt to nie marmur icon_wink.gif - to jest naprawdę znaczna różnica. Ale swoją droga jak od zabarwienia na stałe zaszedł kolorem to znaczy że albo kupiłeś bubel, albo to wino to niezły kwas (nawet jeśli to marmur pomnikowy).



chyba pomieszałeś razem moje dwa posty i jakieś głupoty ci wyszły.
Zapytałem cię dlaczego uważasz, że blat powinien być z kompozytu. i tyle.
A z drugiej strony - to kto ubija kotlety na blacie - trzeba nie mieć pojęcia o ubijaniu kotletów, aby pisać takie rzeczy!!!! icon_razz.gif Kotlety ubija sie na desce - do tego one służą w kuchni. icon_wink.gif


Pisałem o kamieniu - ale to było do Boba - nie do ciebie . icon_rolleyes.gif
do ciebie było tylko to:
Cytat

"Blat powinien być z kompozytu" - a dlaczego to powinien? Jaka jest jego przewaga nad innymi twoim zdaniem?

icon_wink.gif
Link do komentarza
Cytat


Blaty kamienne są bardzo ciężkie,więc szafki muszą być na tyle wytrzymałe, aby utrzymać jego ciężar. Ogólnie niektóre kamienie łatwo się plamią, więc trzeba tez pamiętać o ich zaimpregnowaniu.



Mówimy o piaskowcu? A w ogóle to blat z piaskowca? Nie wiem czy to możliwe.
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Może nie najtańsze ale wytrzymałe i odporne są blaty z Corianu, Rausolidu. Nie widać na nich łączeń, są ciepłe w dotyku i nie tak ciężkie jak kamień, nie ma ograniczeń co do grubości blatu, bo można wykonać dowolną. Zależy co kto lubi, ja wybrałabym kamień ze wględu na ten "chłód" w dotyku. :wink:

Link do komentarza
Cytat

doktor - fakt moja wypowiedz może jest zbyt radykalna. Generalnie ja uważam że dobrze jak w kuchni jest trochę twardego gruntu icon_wink.gif na którym można mocno przywalić w kotleta. A od takiego walenia blaty z płyty, czy drewniane prędzej czy później lądują w piecu.

Kompozyt to nie marmur icon_wink.gif - to jest naprawdę znaczna różnica. Ale swoją droga jak od zabarwienia na stałe zaszedł kolorem to znaczy że albo kupiłeś bubel, albo to wino to niezły kwas (nawet jeśli to marmur pomnikowy).


Cze.Marmur to delikatny kamień,lepszy jest granit.Rodzice po 15 latach użytkowania zmienili meble kuchenne i dali te same blaty z granitu po renowacyjnym spolerowaniu powierzchni.Wyglądają jak nówki sztuki.Pozdro icon_biggrin.gif
Link do komentarza
  • 3 tygodnie temu...
Cytat

Może nie najtańsze ale wytrzymałe i odporne są blaty z Corianu, Rausolidu. Nie widać na nich łączeń, są ciepłe w dotyku i nie tak ciężkie jak kamień, nie ma ograniczeń co do grubości blatu, bo można wykonać dowolną. Zależy co kto lubi, ja wybrałabym kamień ze wględu na ten "chłód" w dotyku. icon_wink.gif

Kuźnia wnętrz



Trudno mi się dopatrzeć detali na zdjęciach z tej witryny. Zwłaszcza blaty są słabo widoczne icon_sad.gif
Link do komentarza
Cytat

Proszę o poradę, bo sam mam już mętlik w głowie, z jakiego materiału wybrać blat, aby był: praktyczny, trwały i ładnie się prezentował?


tylko GRANIT . mialem Aglomarmurowy ale zmatowial .. teraz mam granicik , nie ma nic lepszego na blaty (tam gdzie duzo wody jest) w kuchni
Link do komentarza
Cytat

No tak, ale gdy zmieniamy wystrój kuchni - to blat też chciałoby się zmienić - a tu niestety - znowu ten sam blat na następne 10lat... dla mnie to za długo - lubię zmieniać wystrój domu co kilka lat...


Mąż mówi że nie ma zakazu zmiany granitowych blatów np co rok.Natomiast są tak trwałe że mogą służyć wielu pokoleniom. icon_biggrin.gif
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

×
×
  • Utwórz nowe...