-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Może spaść również meteoryt. Jestem już emerytem, a nie spotkałem się z niewidocznym uszkodzeniem przewodu z krążka. Jeśli zdarza się już uszkodzenie, to jest ono zwyczajnie widoczne. I jeszcze nie spotkałem się z samoistną awarią przewodu pomiędzy węzłami. Pomiędzy, to są przewierty, przecięcia, albo urwania. Z winy użytkowników, albo natury, ale wtedy to widać. Np. widziałem urwany przewód zalany w betonie. Ale w tym miejscu popękało wszystko. Natomiast miejscami awarii są niemal zawsze połączenia wykonywane przez instalatorów. Na gniazdkach, na złączkach, we wtyczkach, na zaciskach aparatów... Po to są właśnie okresowe przeglądy instalacji, aby takie sprawy wychwytywać w porę, zanim uszkodzenie wytworzy awarię. U mnie w domu niedawno miałem zdarzenie, w którym musiałem wezwać pogotowie energetyczne. Spalił się zacisk zabezpieczenia przedlicznikowego. Ponad 30 lat działał, aż przestał. Bo zaplombowany i nie mogłem do niego zaglądać, aby sprawdzić i poprawić docisk. A więc takie założenia, jakie Ty robisz, są w sumie dość drogie. Bo bez sensu są koszty zabezpieczeń większe, niż wartość przedmiotu zabezpieczanego.
-
A rob co chcesz... Mialam na mysli kazdego homo sapiensa, w rodzaju "wszyscy Kowalscy" ale fakt, wyszlo niezrecznie Troche mnie uspokoiles, bo kilka miesiecy temu robili wycinke przeswietlajaca, ale te czeremchy i chyba jakies male buki zostawili. Balam sie, ze po wizji lokalnej moga zmienic plany.
-
Ale z ciebie leń, albo jakiś lekki niedorozwój, może wiek, nawet nie przeczytałaś, co tam sprzedający napisał w aukcji. Tam jest z 80 kolorów, ogarnij się chłopie.
-
Przez rafalll1984 · Napisano
@retrofood Dzięki za opnie: wyżej artykuły już wcześniej przeczytałem. Czy ja wiem czy błędne i kosztowne. Nie robię na zapas gwiazdy, bo na razie nie potrzebuję...będę potrzebował dołożyć indywidualny obwód do danego gniazda/gniazdek to sobie dołożę(pewnie z jakimś marginesem dodatkowych obwodów). Zapoznałem się wstępnie z założeniami gwiazdy dla mnie póki co miała by sens dla łączników. Jak najbardziej mam świadomość do co obciążalności przewodów i ich przekrojów z tym związanym. Ale mimo tego zdecydowałem sie na taki krok dla...świętego spokoju po prostu. To wszystko są założenia/wyliczenia a przewód może być uszkodzony w niewidocznym miejscu, oszukany, mniejszy przekrój i założenia mogę sobie....Mógłbym powiedzieć, że obwody u mnie w kuchni zbliżą się do gwiazdy. Mam już wypisane urządzenia które potrzebują osobnego obwodu, no i większego przekroju jak na pewno indukcja i piekarnik...choć może jeszcze coś będzie potrzebowało większego. dzięki -
Dzięki Panowie ale mi chodzi żeby kupić w takim samym kolorze co mam . Dokładnie coś takiego . https://zapodaj.net/plik-AIDP9ly2VX
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się